Ministrul Sanatatii anunta "Pachetul medicamentul". Nicolaescu vrea sa opreasca exporturile paralele

Dată publicare: 02-04-2013 17:19
Dată actualizare: 05-04-2013 06:50


Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat, marti, ca pana la jumatatea anului ar putea fi realizat un nou pachet care va include tot ce inseamna medicament, respectiv decontari, preturi, liste.

Profit in dauna bolnavilor de cancer. Farmacii acuzate ca revand in strainatate citostaticele

"Speram ca pana la mijlocul acestui an sa avem un sistem nou privind decontarea medicamentelor, privind pretul medicamentelor, listele de medicamente. Toate reprezinta un pachet care este in discutie, in negocieri. Pana atunci am luat aceasta decizie de suspendare temporara a acestor exporturi paralele", a spus ministrul Sanatatii, prezent la lansarea campaniei "De profesie: medic in Romania".

Stocurile de citostatice din spitale si Unifarm, facute publice de Ministerul Sanatatii

Eugen Nicolaescu a precizat ca, dupa ce va fi redactat "pachetul medicamentului", vor fi luate masuri care sa nu mai puna bolnavii in situatia de a nu mai gasi anumite medicamente.

"Dupa aceea, prin masuri economice, prin masuri medicale, masuri administrative vom avea garantia ca medicamentele necesare pentru principalele patologii, pentru principalele programe nationale, pentru care viata omului este in pericol sa nu mai lipseasca. Speram ca putem sa punem in aplicare aceste noi strategii care sa ne duca la acel obiectiv", a mai spus Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a aratat ca 28 de medicamente pentru cancer si leucemie sunt monitorizate temporar, pentru a evita riscul aparitiei unor disfunctionalitati in aprovizionarea farmaciilor si spitalelor cu aceste produse.

"Aceste 28 de medicamente ar putea avea disfunctionalitati in aprovizionare si noi le consideram medicamente cu risc de a fi in anumite perioade deficitare si de accea le monitorizam", a spus ministrul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a semnat luni un ordin de suspendare, pana la sfarsitul anului, a exportului paralel pentru toate medicamentele oncologice care sunt monitorizate si care pot fi gasite pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Decizia vine dupa ce, potrivit ministrului, o farmacie din Ploiesti ar fi cumparat de la Compania Nationala Unifarm trei medicamente pentru cancer, pe care ulterior le-ar fi exportat.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca, incepand din octombrie 2012 si pana in ianuarie 2013, au fost livrate de catre Unifarm trei medicamente oncologice, Alkeran, Leukeran si Purinethol, esentiale in tratamentul pacientilor bolnavi de cancer catre reteaua de spitale si farmacii, cu prioritate in unitatile spitalicesti care au comandat aceste produse.

Consiliul Investitorilor Straini (FIC), prin Grupul de Lucru pe Sanatate, cu sprijinul Ministerului Sanatatii, au lansat marti campania "De profesie: medic in Romania"(www.deprofesiemedic.ro), sub sloganul "Toti pentru medici, medici pentru toti". Initiativa isi propune sa contribuie la solutionarea uneia dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de sanatate din Romania - exodul personalului medical din tara, care afecteaza starea de sanatate a romanilor pe termen lung si are consecinte severe asupra economiei nationale.


VIDEO PROTVPLUS.RO