Este Romania pregatita sa aleaga un presedinte neamt? Klaus Iohannis: "Eu sunt ceteatean roman si etnic german"
Presedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis a fost invitatul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata de PRO TV si, online, de PRO TV NEWS.
Partidele de stanga si de dreapta ar putea coaliza pana in septembrie in doua formatiuni mari, care se vor lupta pentru a castiga sefia tarii. Este declaratia presedintelui interimar al liberalilor, Klaus Iohannis. Primarul Sibiului a declarat ca seful statului nu a avut niciun amestec in decizia, liberalilor si democrat-liberalilor de a fuziona. Iohannis a precizat ca cele doua formatiuni isi vor desemna candidatul pentru Cotroceni dupa un sondaj, dar nu mai tarziu de luna septembrie a acestui an.
Coagularea dreptei pe scena politica romaneasca este unul dintre cele mai importante subiecte in prezent, in contextul alegerilor prezidentiale din aceasta toamna. Klaus Iohannis este deja vazut in media drept un posibil candidat al "dreptei unite" care se va forma in urma fuzionarii intre Partidul National liberal si Partidul Democrat Liberal.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Sinteza declaratiilor:
Klaus Iohannis: "Eu cred ca in momentul in care se afla PNL acum si in general as spune dreapta romaneasca, este nevoie de un candidat. In situatia in care ne aflam in aceasta saptamana, o situatie noua, nu este niciun secret ca domnul presedinte Antonescu a decis sa se retraga din aceasta competitie, avem nevoie de un candidat care este si cunoscut si relativ bine profilat, care sa aiba o incredere rezonabila din partea electoratului si care este si dispus sa se implice in lupta politica. Este posibil, nu stim daca asa va fi, dar este posibil ca eu sa fiu acest candidat. Am discutat cu colegii din partid acest aspect nou pentru noi. Este o situatie noua cu care ne confruntam, la care trebuie sa facem fata. Una peste alta, am ajuns de comun acord la concluzia ca as fi o solutie."
Pro TV: Este Romania pregatita sa aleaga un presedinte neamt?
Klaus Iohannis: Asta este o intrebare foarte buna si mi-aminteste de anul 2000, cand am intrat prima data intr-o competitie electorala, pentru primaria Sibiului, si atunci s-a pus pentru prima data aceasta intrebare. Au fost aproximativ 2000 de sasi, etnici germani, dintr-o populatie de circa 170.000 de sibieni si multi m-au intrebat daca cred ca e rezonabil sa fiu ales primar, cand noi, minoritatea germana, reprezentam 1% din populatia Sibiului. Parerea mea, ca etnicitatea nu trebuie sa fie definitorie si mie cel putin, exercitiul de la Sibiu mi-a aratat ca romanii, ca de fapt ei au votat in definitiv, nu numai ca au acceptat ca sunt etnic german, ci unii au crezut ca poate este bine asa. Acuma, sigur, nu putem sa extrapolam, 1 la 1, de la Sibiu la Romania. Suntem toti constienti de acest lucru. Dar cred ca in momentul de fata chiar nu mai exista acea bariera, adica sa nu alegem pe unul care nu-i de-al nostru. Una peste alta, nu cunosc pe nimeni care are un pedigree din anul 500 de exemplu si sa spuna eu sunt numai neamt, numai roman. Cu totii avem radacini multiple."
PRO TV: Dumneavoastra sunteti cetatean roman sau sunteti neamt?
Klaus Iohannis: "Eu sunt cetatean roman, convins roman, si sunt etnic german. Etnicitatea este un factor important si acceptat in Romania, spre fericirea noastra, a tuturor minoritarilor. Si trebuie sa spun in acest context, chiar daca nu e exact din acest complex de intrebari, Romania are un rol pozitiv si exemplar in Europa, prin modul in care isi trateaza si formal si informal cetatenii din minoritatile etnice."
PRO TV: Cum v-au primit colegii in PNL?
Klaus Iohannis: "Foarte bine. Mi-amintesc inca din februarie 2013 cand am hotarat sa devin membru al Partidului National Liberal, la invitatia domnului presedinte Antonescu la vremea respectiva. Am venit la Bucuresti, am avut parte de o primire extraordinar de deschisa si frumoasa. Cand am plecat inapoi la Sibiu, lumea exact asta m-a intrebat, cum te-au primit? E, m-au primit foarte bine. Si acuma, in retrospectiva, nu pot sa spun altceva decat ca am fost foarte bine primit. M-am simtit chiar din prima zi, cum se zice, ca facand parte din Partidul National Liberal, sentiment care mi-a ramas pana in ziua de astazi."
PRO TV: In ce fel vedeti dumneavoastra schimbat Partidul National Liberal?
Klaus Iohannis: "Este cu siguranta o perioada foarte interesanta in care am ajuns eu, sa particip la destinele Partidului National Liberal. Foarte multi politicieni, din spectrul dreptei romanesti, de mult timp se gandesc la o posibilitate, de a face dreapta mai puternica. In anii trecuti s-a putut observa o coagulare a stangii si acum avem clar un partid PSD de stanga, care domina centru-stanga. Pe centru dreapta nu s-a intamplat acest lucru. Am avut acea explozie de partide, va amintiti de anii '90, nici nu mai stim cate partide si partidulete am avut pe centru dreapta. Unele au disparut, pentru ca lumea nu a mai vrut sa aleaga atatea partide, dar au ramas partide care sunt pe scena politica acum si cred ca acum este prima data un moment in care unificare dreptei are sansa sa treaca mult mai departe de o declaratie politica. Au declarat, au declarat foarte multi. Vrem unificarea dreptei. Acum este prima data cand avem, cum se spune, o fereastra de oportunitate, pentru a realiza unificarea dreptei. Si atunci, Partidul National Liberal joaca si trebuie sa joace un rol determinant in acest proces."
PRO TV: Domnule Iohannis, colegiul director al PDL a luat o decizie in ceea ce priveste fuziunea prin comasare cu Partidul National Liberal, practic mutand mingea in terenul dumneavoastra. Care sunt pasii imediati pe care ii va face PNL si daca ne puteti da si un orizont de timp in ceea ce priveste aceasta coagulare a dreptei. Inainte sau dupa alegerile prezidentiale?
Klaus Iohannis: "Sigur, se pot face anumite aproximari. Nu exista un defazaj. Stiu ca multa lume s-a intrebat de ce la PDL s-a putut asa de repede si la noi nu? Ei, la noi nu fiindca suntem in situatia de a gestiona nu numai unificarea dreptei, ci si schimbarea de lideri la partid si asa mai departe. Dar facem fata la aceste schimbari, nu trebuie sa fie absolut nimeni ingrijorat. Doar ca sunt cateva zile diferenta pana suntem exact in acelasi timp. Nu exista niciun fel de sincopa. Nu exista nici macar incipient o decalare. Am pornit din capul locului bine, cu o discutie paritara PDL PNL in care am reusit un lucru care nu a fosr reusit niciodata intr-o discutie de nicio ora, am convenit liniile acestei fuziuni. Am convenit ca dorim un mare partid pe dreapta, am convenit ca dorim fuzionarea celor doua mari partide pe dreapta. Am convenit ca dorim sa avem candidat unic la presedintie. Imaginati-va, un lucru care pana acuma nu prea s-a realizat."
PRO TV: Cand a avut loc aceasta discutie de o ora?
Klaus Iohannis: "Aceasta discutie a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute si cred ca lumea isi aminteste. S-a discutat in media, nu-i nicio noutate."
PRO TV: Au existat tatonari inaintea acestui moment?
Klaus Iohannis: "Cu siguranta au existat."
PRO TV: Dumneavoastra nu stiti de ele?
Klaus Iohannis: "Nu am stiut de ele. Dar vedeti, la o astfel de discutie formala, cu un format de discutie presedinte plus 5, nu se poate ajunge decat prin tatonari. Au existat discutii informale la nivel de vicelideri, au existat chiar discutii informale si neangajante in acea faza intre presedinti, domnul Antonescu si domnul Blaga. Vazand ca toate taonarile dau un rezultat, un feedback pozitiv, s-a convenit la aceasta prima intalnire, care a fost formala, angajanta pentru partidele noastre. "
PRO TV: Ce se intampla cu PNL?
Klaus Iohannis: "Nu este principala discutie, este cea mai mediatizata discutie. Este o tema foarte serioasa si nu am abordat-o intentionat in prima intalnire dintre cele 2 comisii care au abordat fuziunea. Cred ca vom reusi cu succes sa o mai evitam putin ca sa intram in esenta lucrurilor."
PRO TV: Care este proiectul dvs pentru noul PNL?
Klaus Iohannis: "Daca as avea un proiect finalizat l-as prezenta cu draga inima."
PRO TV: Cine ar fi candidatul pentru postul de prim-ministru in ipoteza ca o motiune de cenzura ar trece?
Klaus Iohannis: "E o chestiune pe care nu am discutat-o inca. E un lucru cunoscut, vom avea o procedura de selectie intre PNL si PDL. Nu exista nicio intelegere, nu am discutat-o. Singurul lucru pe care-l vom sti, probabil undeva in iulie, va fi candidatul nostru comun."
PRO TV: De ce credeti ca dvs ati fi mai bun la presedintie decat Catalin Predoiu?
Klaus Iohannis: "Imi puneti o intrebare la care nu pot sa raspund. Eu cred ca sunt un candidat bun, dar si Catalin Predoiu este un candidat bun. Vom vedea ce spun sondajele."
PRO TV: Este exclus sa asteptati pana la toamna?
Klaus Iohannis: "Nu putem sa asteptam foarte mult. Campania electorala va fi in octombrie, iar precampania in septembrie. Este destul de clar ca pana pe 1 septembrie trebuie sa avem candidatul. Si asa este destul de tarziu."
PRO TV: Va candida Victor Ponta?
Klaus Iohannis: "Parerea mea strict personala este ca da."
PRO TV: Credeti ca in aceasta toamna alegatorii vor putea confruntandu-se doua mari partide?
Klaus Iohannis: "Exista sanse rezonabile pentru asa ceva."
PRO TV: Care este implicarea presedintelui Traian Basescu in aceasta apropiere dintre PNL si PDL?
Klaus Iohannis: "Presedintele Traian Basescu nu a fost implicat, nu a existat nicio interventie, nciiun contact. Este foarte bine daca si altii isi doresc ca aceasta constructie sa fie una de succes."
PRO TV: La nivel personal, ati mai vorbit cu Traian Basescu?
Klaus Iohannis: "Nu am fost dusmani politici. In toamna lui 2009 a fost ultima data cand am vorbit cu Traian Basescu."
PRO TV: Ce fel de copil erati cand ati crescut in Sibiu, ce muzica ascultati?
Klaus Iohannis: "La vremea aceea, ascultam Beatles, Abba."
Klaus Iohannis, care i-a luat locul in PNL lui Crin Antonescu dupa demisia acestuia, devenind presedinte interimar al liberalilor, are acum mai multe misiuni importante. El trebuie sa linisteasca apele in formatiunea pe care o conduce, sa duca la bun sfarsit operatiunea "dreapta unita" si sa isi asume rolul de adversar al celui mai mare partid din Romania la ora actuala, PSD, in lupta pentru Palatul Cotroceni.
Despre toate acestea, presedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, a vorbit acum in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de PRO TV si PRO TV NEWS, moderata de Cristian Leonte si Marius Tian.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, alegeri prezidentiale, PNL, alegeri, candidati,
Dată publicare:
08-06-2014 10:08