Daniel Funeriu: “Universitatilor care nu produc ceea ce piata cere li se va retrage finantarea"

Daniel Funeriu

Daniel Funeriu a declarat in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani" ca universitatile au obligatia, conform legii educatiei, sa tina evidenta studentilor si sa urmareasca ce se intampla cu acestia dupa terminarea studiilor.

Clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii vor permite ca finantarea sa fie facuta in functie de performanta, iar capacitatea unei universitati de a produce absolventi pentru piata muncii va duce la concentrarea resurselor acolo unde este calitate, a spus ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, la emisiunea "Dupa 20 de ani".

CLICK AICI PENTRU A URMARI INTEGRAL EMISIUNEA

'Universitatile au obligatia, conform legii educatiei, sa tina evidenta studentilor, sa vada ce se intampla cu acestia. Este foarte simplu sa completezi formulare online, chestionare. Universitatile au aceasta obligatie", a spus Daniel Funeriu.

Acest lucru se practica in marile universitati ale lumii, cu rezultatul direct al stabilirii foarte clare a strategiilor de dezvoltare pe care universitatea le urmareste.

Citește și
Elena Basescu
Elena Basescu rade de "inexactitudinile" ministrului "fara diploma" Daniel Funeriu
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Un student nu va alege o universitate, nu va merge la o specializare care ulterior, nu-i va aduce oportunitatea gasirii unui loc de munca, potrivit ministrului.

"Se va retrage finantarea pentru sectiile universitatilor care nu produc ceea ce piata cere", a subliniat Daniel Funeriu.

Ministrul Educatiei a mai spus ca din 2012 se va aplica principiul "finantarea urmeaza elevul", iar costul standard per elev care in prezent merge la scolile de stat va merge si la cele private din preuniversitar.

In Romania sunt aproximativ 70.000 de elevi in invatamantul privat acreditat preuniversitar, fata de 3,2 milioane de copii care invata in general, a spus ministrul Educatiei.

"Din 2012 finantarea va urma elevul, iar costul standard per elev care azi merge la scolile de stat va merge si la scolile private", a declarat Daniel Funeriu.

Referindu-se la costul standard per elev, ministrul a aratat ca alocarea depinde de locul in care invata elevul precum si in functie de diverse situatii, daca invata in mediul urban sau rural, si ca acest cost variaza intre 2.000 si 3.000 de lei pe an.

Funeriu a adaugat ca pana la 1 ianuarie 2012 statul finanteaza doar partea de salarii, iar dupa aceasta data se vor finanta atat salariile, cat si costurile curente legate de educatie.

"Daca o scoala privata are o taxa de 10.000 de lei, statul va da pentru un elev, indiferent daca este scoala privata in invatamantul obligatoriu sau de stat, 3.000 de lei, iar restul este acoperit de parinte. Obligatia statului roman este aceeasi pentru toti copiii, indiferent daca aleg sa mearga la o scoala privata sau de stat", a mai spus Funeriu.

Acesta a adaugat ca va urma o batalie din partea scolilor pentru a-si atrage elevii, ceea ce va stimula competitia.

Oferta de locuri in scolile postliceale, care nu necesita bacalaureatul pentru a le urma, a crescut cu aproximativ 30%, ajungand la 12.600 din care s-au ocupat aproximativ 12.200, a mai precizat Funeriu.

 "Un numar foarte mare dintre cei care nu au luat bacalaureatul, aproximativ 80%, au deja o calificare obtinuta in liceul pe care l-au parcurs. Acesti tineri au un certificat pentru o anumita meserie", a subliniat Daniel Funeriu, clarificand astfel situatia pe piata muncii a elevilor care nu au absolvit examenul de bacalaureat in acest an.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Ce schimbari mai urmeaza in sistemul de educatie din Romania?
Ce schimbari mai urmeaza in sistemul de educatie din Romania? "Dupa 20 de ani" cu D. Funeriu. VIDEO

Daniel Funeriu a vorbit si despre bacalaureatul de anul viitor, despe invatamantul privat din Romania, dar si despre motivul pentru care copiii sai studiaza in strainatate.

Elena Basescu rade de
Elena Basescu rade de "inexactitudinile" ministrului "fara diploma" Daniel Funeriu

Europarlamentarul PDL Elena Basescu a postat pe contul de Twitter doua link-uri catre stiri care il critica pe ministrul Daniel Funeriu pentru folosirea unui cuvant: "inexactitudini".

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.