Ce schimbari mai urmeaza in sistemul de educatie din Romania? "Dupa 20 de ani" cu D. Funeriu. VIDEO
Daniel Funeriu a vorbit si despre bacalaureatul de anul viitor, despe invatamantul privat din Romania, dar si despre motivul pentru care copiii sai studiaza in strainatate.
"Nu vreau sa dau procente pentru ca in trecut au fost date si vedeti unde s-a ajuns, important este sa fie un exament corect", spune ministrul invitat la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica la Pro TV.
Funeriu a mai vorbit si despre criteriul dupa care vor fi evaluate universitatile si anume "angajabilitatea" si cum va fi masurat. "Conform legii Educatiei, universitatile au obligatia sa tina evidentia studentilor si dupa ce termina facultatea. Traim in epoca online, este foarte simplu sa completezi un formular online, acest lucru se intampla in toate universitatile din lume", spune el. In plus, un student nu va merge la o facultate unde rata de angajare ulterioara nu este atat de mare.
"Se va retrage finantarea pentru secţiile universitatilor care nu produc ceea ce piata cere", a subliniat Daniel Funeriu.
Din 2012, se va aplica principiul "finantarea urmeaza elevul", iar costul standard per elev care in prezent merge la scolile de stat va merge si la cele private din preuniversitar.
In Romania sunt aproximativ 70.000 de elevi in invatamantul privat acreditat preuniversitar, fata de 3,2 milioane de copii care invata in general, a spus ministrul Educatiei.
Referindu-se la costul standard per elev, ministrul a aratat ca alocarea depinde de locul in care invata elevul precum si in functie de diverse situatii - daca invata in mediul urban sau rural, etc - si ca acest cost variaza intre 2.000 si 3.000 de lei pe an.
Funeriu a adaugat ca pana la 1 ianuarie 2012, statul finanteaza doar partea de salarii, iar dupa aceasta data se vor finanta atat salariile, cat si costurile curente legate de educatie.
"Daca o scoala privata are o taxa de 10.000 de lei, statul va da pentru un elev, indiferent daca este scoala privata in invatamantul obligatoriu sau de stat, 3.000 de lei, iar restul este acoperit de parinte. Obligatia statului roman este aceeasi pentru toti copiii, indiferent daca aleg sa mearga la o scoala privata sau de stat", a mai spus Funeriu.
La Dupa 20 de ani Daniel Funeriu i-a avut in fata pe jurnalistii Cristian Leonte, Claudiu Pandaru (redactor-sef Gandul.info) si Cristian Hostiuc (director editorial “Ziarul Financiar”).