Dan Sova: Din banii pe care ii avem nu putem acoperi toate problemele de siguranta a circulatiei
Soselele din Romania au probleme care pot afecta siguranta circulatiei - de la cele legate de parapeti si stalpii de protectie pana la indicatoare sau marcaje.
Acestea nu pot fi rezolvate in totalitate din cauza lipsei banilor, a declarat ministrul pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV si PROTV NEWS.
"Sa stiti ca sunt o serie de probleme cu siguranta circulatiei, si cu parapetii, si cu stalpii de protectie, si cu indicatoarele, si cu faptul, de exemplu, ca au fost o multime de autostrazi din prima parte, cand nu aveam experienta, care au fost facute fara sistem IT&C, si va trebui sa le facem noi cumva, sa le integram, pentru ca cele noi sunt cu sistem. Acele vechi sunt fara sistem. Sunt foarte multe probleme la marcajul drumurilor. Sunt o serie de chestiuni care tin de siguranta circulatiei pentru care incercam sa alocam cat de multi bani putem.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Acum, daca reusim sa le acoperim pe toate sau nu … punctele nevralgice din circulatie sunt cunoscute de Regionalele de Drumuri si de Sectiile de drum national. Ei sunt cei care trebuie sa ne spuna (…). Din banii pe care ii avem, din ce am inteles, nu putem acoperi toate problemele de siguranta circulatiei. De aceea trebuie sa le acoperim pe cele mai dificile, sau unde se produc accidente", a mai spus Sova la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV.
El a afirmat ca deocamdata CNADNR nu are in plan contractarea unor asigurari.
"N-a avut nimeni curaj sa faca asigurari, pentru ca nu stii cum mai este interpretat dupa aceea. Faci asigurari, e bine, nu e bine ca faci sau ca nu faci. Nu avem deocamdata in vedere un asemenea lucru. Exista un studiu la nivelul CNADNR in legatura cu asigurarea elementelor de mobilier rutier, care se deterioreaza in urma accidentelor, pentru ca astazi se produce un accident, se strica parapetul in urma accidentului, noi ca CNADNR nu avem de facut decat sa mergem la asiguratorul celui vinovat de producerea accidentului, deci cel care i-a dat asigurarea pe masina, sa ne dea si parapetul. Ori asta dureaza ani de zile, noi trebuie s-o facem din venituri proprii, nu avem venituri proprii intodeauna, deci este o chestiune putin complicata", a spus ministrul delegat.
O tanara care si-a pierdut mana dreapta intr-un accident rutier a obtinut, la Tribunalul Bucuresti, daune morale de la CNADNR de un milion de euro. Georgiana Elena Ghegeliu a dat in judecata Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov in aprilie 2012, la Tribunalul Bucuresti, dupa ce si-a pierdut mana dreapta in urma unui accident rutier petrecut in 2006.
"Nu stiu care a fost situatia acolo, normal ca imi pare foarte rau pentru ce i s-a intamplat. O sa vedem decizia finala a Tribunalului, vom plati in mod evident despagubirea", a spus Sova, intrebat despre acest caz.
Pe de alta parte, ministrul a afirmat ca stalpul din mijlocul centurii de sud a Craiovei, surprins de jurnalisti la finele lunii octombrie, a fost inlaturat, mutarea acestuia figurand in programul de lucrari, si a subliniat totodata ca niciun drum nu este deschis circulatiei cu probleme legate de utilitati.