"Ce am facut acum voi face si in toamna". Ce spune Oprea despre votul la o viitoare motiune si despre securitatea nationala

×
Codul embed a fost copiat

Gabriel Oprea, Ministrul de Interne al Romaniei, a fost invitatul lui Cristian Leonte, duminica, la emisiunea “Dupa 20 de ani”.

Ministrul de Interne al Romaniei, Gabriel Oprea, a venit duminica, in emisiunea “Dupa 20 de ani”, prezentata de Cristian Leonte, unde a vorbit despre securitatea nationala a Romaniei, viitorul partidului pe care il conduce, UNPR, dar si despre viitorul guvernarii.

Motiunea de cenzura n-a trecut, Guvernul a ramas in functie. De ce ati ales sa continuati sa il sprijiniti pe Victor Ponta?
In primul rand, mi se pare normal sa fac acest lucru. Este o problema de bun simt, am spus-o intotdeauna. Cand faci parte dintr-o echipa, in cazul in speta, din acest Guvern al lui Victor Ponta, este normal sa fii solidar si la bine si la rau. Si de regula, va rog sa verificati, am sprijinit toate guvernele din care am facut parte. Si am fost seriosi pana in ultima clipa. Stiti ca este o legenda, ca de exemplu, noi am participat la darmarea Guvernului Ungureanu. Este total fals, am fost singurii care am dat 33 de voturi din cate aveam.

Va intrebam de ce ati ales sa il sprijiniti pe Victor Ponta si ati spus “la bine si la greu”?
Eu va dadeam un exemplu ca am sprijinit si Guvernul Ungureanu, cand umbla o legenda falsa, ca am participat la trantirea lui, ceea ce nu este adevarat. Am fost singurii care am sustinut acel guvern. Cu Victor Ponta, pe de o parte, sunt prieten, pe de o parte, facem parte dintr-o echipa guvarnementala si suntem un partid serios. Sunt un om serios, am alte defecte. Dar printre putinele calitati, ma tin de cuvant. Nu pot sa plec dintr-o echipa si dintr-un guvern, care va spun, desi poate sunt subiectiv, merge bine, este un guvern bun si poate deveni mult mai bun. Nu o spun numai eu, o spun si indicatorii internationali.

Ati spus “un moment greu pentru Guvern”. Ce anume este momentul greu: motiunea de cenzura sau situatia in care este Prim Ministrul?
Moment greu este si momentul politic, normal, este un joc democratic. Intotdeauna opozitia doreste sa ajunga la putere. Asa este democratic. Este un moment greu pentru ca in ziua respectiva Victor Ponta a fost chemat si la Parchet si s-a depus si motiunea de cenzura. Pe de o parte, era o presiune mediatica, dumneavoastra sunteti specialistii.

Citește și
Laura Kovesi la
Laura Kovesi, despre blocajul din institutii invocat de premierul Ponta: "Daca nu ai incredere in functionari, schimba-i"
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Noi suntem interfata…
Da, interfata cu cetatenii. Pe de alta parte, orice motiune, orice chemare in Parlament, in care iti verifici puterea, ca sa spun asa, daca ai voturi pro/contra, este un moment greu, in orice democratie.

Dar dumneavoastra, daca ati fi fost confruntat cu acuzatiile pe care procurorii i le aduc lui Victor Ponta, inclusiv cea care vizeaza functia de Prim Ministru, v-ati fi dat demisia?
In primul rand, vreau sa va spun ca problemele de justitie, in general, eu nu le discut. Eu, Gabriel Oprea, membru al Guvernului, dar si presedinte UNPR, militez pentru intarirea justitiei, si asta puteti verifica. Noi avem doi piloni, interesul national si statul roman. Si militam, intr-adevar, pentru intarirea statului roman. I-am spus-o si lui Victor Ponta, le-am spus-o si colegilor de coalitie. In momentul in care constam ca se lucreaza, de exemplu, la noul Cod Penal -unii pe furis, vor sa il modifice - sau se doreste un atac asupra statului roman, pe noi ne-au pierdut drept parteneri. Cred ca ar trebui sa il intrebati pe domnul Victor Ponta daca isi da sau nu demisia. Cred ca a fost intrebat si a declarat ca nu isi da demisia.

Dar cum comentati atunci votul in cazul senatorului Dan Sova? Pentru ca spuneti ca nu va impotriviti actului de justitie.
Da, vorbeam de mine, Gabriel Oprea.

Nu vorbiti si in numele partidului UNPR?

Ba da, si in numele partidului UNPR. De regula, voturile in Parlamentul Romaniei sunt secrete. Eu am votat pentru justitie.

Aveti indoieli ca unii dintre colegii de partid au votat altfel decat dvs?
Nu am indoieli, vreau doar sa va spun, si o sa va rog frumos sa ma lasati sa vorbesc, sa nu ma luati la ancheta, sunteti interfata societatii. Votul oricarui parlamentar este imperativ, este unul dintre cele mai importante articole din Constitutie. Eu, Gabriel Oprea, spun sa respectam justitia in cazul domnului Sova. Am avut o colega, de exemplu, doamna senatoare Jipa, fosta judecatoare, care l-a miruit pe domnul Sova. A fost un intreg circ acolo, in Parlamentul Romaniei. Dar am stat de vorba cu femeia si stiti ce mi-a spus? Este o femeie la 60 de ani, o jurista buna. Mi-a zis ca a fost vorba de instinct matern fata de domnul Sova, care are vreo 30 de ani. L-a privit ca pe un copil, care era intr-un moment complicat. Si cred ca de aia a facut circul ala acolo. Colegii meu au votat pentru intarirea justitiei.

Asadar, ati sustine in continuare ca Dan Sova trebuie sa plece din Parlament, demis sau prin propriul act de demisie? E vorba de imunitate parlamentara, nu?
Fiecare face cum considera. De exemplu, domnul Hrebenciuc si-a dat demisia automat. Eu cred ca este dreptul si vointa fiecarui senator sa decida in cazul lui. Eu stiu ce as face in cazul meu, eu mi-as da demisia in acest caz.

Si atunci cum vedeti situatia domnului Ponta, care a fost in fata colegilor sai si, cu un vot majoritar, covarsitor, a ramas cu imunitatea?
Sunt doua lucruri: in primul rand ca Victor Ponta considera ca are o guvernare de dus mai departe. Jobul meu complet este Vicepremier pentru Securitate Nationala. Vreau sa va spun cu toata certitudinea ca actualul moment si actuala situatie, complexul ei, este complicat rau de tot, cu modificarile din Crimeea, de exemplu. Nu cred ca o criza – suntem la incepului unei crize politice - vorbind la nivel strategic, este benefica pentru Romania. Pe de alta parte, este decizia lui Victor Ponta. A primit votul colegilor, unul democratic. Exista un articol in Constitutie, care spune ca “un om este vinovat sau nevinovat printr-o hotarare definitiva si irevocabila a instantei”. Sunt oameni care isi dau demisia intr-o secunda. Eu mi-am dat demisia de mai multe ori, de la Interne, din mai multe functii. Mi-a zis cineva, “nu iti mai da demisia tot timpul, totusi”.

Vorbeam de calitatea de deputat a domnului Victor Ponta si dvs spuneti ca fiecare e liber sa aleaga. Spuneti ca justitia trebuie sa hotarasca cine si cine nu e vinovat. Or justitia este blocata in acest moment..
Pot sa va spun ca in acest moment Victor Ponta se prezinta la Parchet ori de cate ori este citat. A spus-o si se va prezenta, va garantez eu. Cu alte cuvinte, justitia, ca procedura, merge mai departe. In rest n-as vrea sa comentez cazul lui, imi e prieten, suntem impreuna in Guvern. Cred ca trebuie sa il intrebati pe el.

Aceasta situatie nu se resfrange asupra dvs. si partidului?
Nu este un moment usor, nici pentru imaginea Romaniei ca Primul Ministrul, intr-un stat UE si membru NATO, sa fie chemat la Parchet. Pe de alta parte, militam si am militat pentru intarirea statului roman. Lupta anticoruptie, care este una istorica, o sprijinim incluvis prin Ministrul de Interne si este privita foarte bine si un etalon de la Bruxelles. Castigam credibilitate fata de alte state din jur. Omeneste va spun, este dreptul Primului Ministru daca isi da sau nu demisia. L-am sprijinit in actul de guvernare, consider ca este un prim ministru bun, care poate deveni si mai bun si consider ca are o guvernare buna. Asta ne-o spun si indicatorii celor de FMI, Banca Europeana. Suntem in primele trei economii din Europa.

Dar de ce nu se vad rezultatele acestei cresteri economice? In situatia Romaniei, nu am construit rute noi, cai ferate, ori rutiere. Nu avem o viata mai buna a oamenilor, gradul de saracie este in continuare mare…Asa este, dar sunt convins ca aveti si celalte date, in sensul ca este un proces care nu se poate vedea de pe o zi pe alta. Romania a traversat o perioada economica dificila, ca lumea intreaga. S-au luat masuri extraordinare, inclusiv taieri de salarii. Guvernul Ponta a reparat cate ceva: a intregit salarii, pensii si aveti dreptate, trebuie sa facem mai multe pentru infrastructura. Indicatorii sunt reali. O consolidare mai buna a bugetului statului sa stiti ca a inceput. Sunt stransi destui bani. Daca sunt investiti, exact cum spuneti si dvs, cred ca incet, incet se va reflecta.

Curtea de Conturi observa intr-un raport ca datoria publica a Romaniei a crescut foarte mult in ultimii 3 ani, iar unul din locurile in care merg acesti bani este finantarea deficitului. Asadar, cu banii imprumutati Romania isi finanteaza cheltuielile. Cum este posibil sa se intample asta si sa fiti multumit de rezultate?Nu sunt un mare specialist in economie. Cred ca ar trebui sa il chemati pe domnul Teodorovici. Credeam ca ma intrebati mai mult pe probleme de securitate. In schimb, am spus ca este un guvern bun. A luat masuri, mai are multe de facut si poate fi mai performant. Exista indicatori strategici care nu pot fi neglijati, de la Banca Europeana de Dezvoltare sau FMI, care situeaza Romania in primele trei tari ca performanta economica. Daca putem sa repartizam banii mai bine, se vor vedea rezultate.

Ma intorc la motiune. 194 de voturi pentru motiune, insuficiente. Sunteti multumit de rezultatul votului?
Nu, nu sunt. Nu e vorba de a fi sau nu multumit de rezultatul unui vot, este o motiune si la orice motiune opozitia incearca sa stranga voturi ca sa darame guvernul, iar guvernul incearca sa isi demonstreze puterea, legitimitatea. Sunt 194 de voturi, nu a cazut Guvernul.

194 de voturi au fost pentru motiune, 7 au fost impotriva. Va intreb din punct de vedere al telespectatorului, al celui care a mers la vot, de ce ati ales sa stati in banci?

Fiindca exista acest drept. Asa prevede regulamentul, una din variante e sa mergi sa votezi. Sau stai in banca. Toate partidele au facut asta, si trebuie sa fim oameni, onesti: iti da o oarecare garantie in momentul care spui prezent, dar stai in banca. Dar este o procedura legala, toate partidele au facut-o si PNL si PSD a facut-o. Este datoria opozitiei sa isi stranga voturile.

Exista riscul ca cineva din randul coalitiei sa voteze pentru motiune?
Oamenii sunt oameni. Exista riscul, fiindca nu va ascund ca unul dintre procedeele politice este sa te caute la telefon un prieten din partea cealalta, “mai gandeste-te, poate ne ajuti”, te invita la o cafea. Fiecare coalitie incearca sa isi consolideze cat mai mult voturile.



Ati vorbit la o cafea cu Vasile Blaga despre schimbare majoritatii?

Da.

Ce v-a propus?
Cu Vasile Blaga, care a fost un Ministru de Interne foarte bun, si este un om serios, suntem prieteni, ne intelegem foarte bine. Una-i una, alta-i alta, putem sa discutam, sa ne dam sfaturi cu privire la Securitate Nationala. Chiar am creat un consiliu al fostilor ministri de la Interne, sa ne sfatuim. Pe de alta parte, omul si-a facut datoria, este co-presedinte, mi-a spus foarte clar, “haideti sa fim in aceasta majoritate”. El stiind foarte clar ca sun un om serios. Eu ma tin de cuvant, cu alte cuvinte, nu fac astfel de lucruri, am anumite principii. Incerc si eu cu partiduletul asta, UNPR, indiferent ca altii zambesc sau nu, sa aduc stabilitate politica si economica in Romania. Stia ca discutia se inchide aici, intotdeauna am sprijinit echipa din care am facut parte. Daca cumva actuala coalitie ar incerca cumva sa darame statul roman, ne-au pierdut drept partener si le-am spus asta, inclusiv lui Victor Ponta.

Exista deja in Parlament propuneri consistente pentru modificarea actulului Cod Penal si de procedura penala. Vedeti asta ca pe o amenintare la adresa tarii, asa cum ati mentionat?
M-ati intrebat si v-am spus ca nu sunt de accord cu aceste modificari. Orice lege, inclusiv acest Cod Penal, trebuie discutat, dezbatut cu toti actorii politici, societatea civila si presa. Dar, daca exista un grup care vrea sa isi aranjeze anumite interese, nu sunt de acord cu acest lucru, nici eu, nici partidul din care fac parte, UNPR.

Ce se va intampla daca aceste propuneri de modificare vor ajunge in plen?

Poate sa ajunga. Un parlamentar poate sa faca cat un guvern, cu alte cuvinte, are dreptul sa isi exprime intiativa si are aceeasi valoare ca proiectul de hotarare de guvern.

In plen, urmeaza un vot. Eu despre asta va intrebam.
Cred ca am fost destul de clar, da? Sunt militar si cred ca vorbesc clar. Nu votam asa ceva,  si in acel moment, cred ca este o problema in coalitie, UNPR-ul are o problema cu actuala coalitie.

Nu ar putea Guvernul sa isi treaca proiectul, fara votul dvs. Guvernul n-ar putea sa ramana fara votul dvs…
Atunci fiti convins ca nu il va trece, in cazul in care orice proiect legislativ ar slabi statul roman.

Cum veti genera guvernarea in aceasta situatie? Pentru ca votand impotriva unui proiect care vine din partea actualului Guvern…
Nu ar fi prima oara. Si in alte guverne din care am facut parte au fost momente in care nu ne-am dat voturile, in proiecte pentru anumite drepturi. Era o situatie complicata, eu ca militar am inteles. Avem noi o lege, votul de la varsta de 16 ani - va ca il agreeaza si PNL-ul. Alti colegi nu il agreeaza. Putem discuta pe acel proiect. Poate PNL-ul are un proiect pe care noi sa il consideram de interes national si sa stiti ca noi il sustinem.

Toamna va aduce o noua motiune de cenzura” spune PNL-ul. “Sunt convins ca in toamna va fi o motiune de cenzura mai consistenta” spune UDMR. Cum veti vota in cazul unei noi motiuni de cenzura, in toamna, daca ea va fi depusa?
 Vom vota la fel. Adica nu vom vota. Cand spun ca fac parte dintr-o coalitie guvernamentala, nu ma pot schimba de pe o zi pe alta. Ce am facut acum voi face si in toamna. Dincolo de problemele din justitie ale lui Victor Ponta, pe care va trebui sa si le rezolve, il consider un premier bun, fac parte din aceasta coalitie si o sprijin.

In acest context, al majoritatii pe care l-ati descris, ne puteti spune ce ati discutat cu presedintele Klaus Iohannis inaintea ultimelor consultari la Cotroceni?
Nu am vorbit inaintea ultimelor consultari. M-a sunat domnul presedinte Iohannis, pe care eu il respect si acest proiect politic UNPR, are in pilonii respectivi faptul ca il sprijinim pe Presedintele Romaniei, oricare ar fi numele sau. Acum este domnul Iohannis, ales si votat de romani, are competente importante pe planul securitatii nationale. N-am avut cu dansul decat intalniri instructionale. M-a sunat domnul Mihalache, sef de cancelarie, si m-a rugat sa vin cu un sfert de ora mai devreme. M-am dus la el in birou, am baut o cafea, am avut o discutie particulara. Cand am coborat, presa era deja acolo si au presupus tot felul de scenarii.

Nu ati vorbit despre o eventuala noua majoritate parlamentara? Nu ati vorbit despre o eventuala alta functie a dvs intr-un alt Guvern?
Nu, nu am vorbit. Anumite lucruri le-am vorbit cu domnul Blaga, cu asta se ocupa domnul Blaga, e co-presedinte. Am vb cu doamna Gorghiu, este normal, asta fac oamenii politici. Dar raspunsul a fost nu, sunt un om serios. Si asa am facut si cu domnul Blaga cand eram colegi. Nu am daramat guvernul Ungureanu. Lui domnul Ungureanu, care era premier atunci, i-am sugerat sa nu plece in Polonia, ca isi pierde serviciul. Si a plecat. Si a ramas, pentru ca cazut guvernul la 4 voturi. Eu sunt serios, un blazon se castiga greu in politica. Cand am intrat in politica radeau toti de mine, fiind militar, le spuneam in fata. Nu mergea, mergea cu cei “vrajitori”. Acum, culeg niste roade, in sensul ca ei stiu ca atunci cand imi dau cuvantul il respect.

Atunci cand e vorba de statul de drept e din ce in ce mai greu sa lucrezi cu acest Parlament si aceasta majoritate.” Am citat din presedintele Klaus Iohannis, dupa votul asupra inceperii penale. Va contesta, inclusiv pe dvs., faceti parte din majoritate. Sprijiniti coalitia in mod deschis…
Asa este.

Pana la urma, sunteti in conflict cu presedintele din acest punct de vedere?
Este un punct de vedere. Lucrurile sunt mai simple si sunt clare. Toata aceasta problema este legata de citarea domnului Victor Ponta la DNA. Eu v-am zis ca el se va prezenta la DNA, isi va rezolva problemele. Pe de alta parte, tara trebuie sa mearga mai departe. Este premier, are o guvernare, buna, din punctul meu de vedere, si sper ca nu deranjeaza ca spun asta, si nu doar eu o spun, ci si indicatorii. Nu suntem in conflict cu domnul presedinte Klaus Iohannis, pe care il sprijin deschis pe probleme de securitate nationala. A avut un prim moment foarte bun, cu 2% din PIB pentru inzestrarea armatei romane. Si bine a facut, inseamna predictibilitate pentru armata romana intr-un context complex de securitate. L-am sprijinit si la numirea sefului Serviciului Roman de Informatii, cu tot ce inseamna strategia de securitate nationala pentru ca asa este corect sa facem.
 
Pare putin greu de inteles, il sprijiniti si pe domnul presedinte Klaus Iohannis si pe premierul Victor Ponta…
Nu este greu de inteles, depinde ce vrem sa intelegem. Suntem parteneri la guvernare.

Premierul Victor Ponta nu isi poate rezvolva problemele in justitie ca orice cetatean pentru ca unul dintre dosare este blocat, a ramas deputat. Si il sprijiniti pe presedintele Iohannis care spune ca justitia trebuie sa isi faca treaba, dar si pe Victor Ponta in deciziile sale.

Noi sprijinim justitia. Indiferent ca doriti sa desfaceti firul in patru si eventual, sa ma puneti in incurcatura, eu nu sunt politician, mai mult militar. Si sunt un om serios, mai mult decat credeti dvs. Tara asta este intr-un moment greu de securitate si as vrea sa intelegeti, cum nimeni nu mai vorbeste despre pensiile nesimtite ale militarilor. Si eu m-am luptat pentru drepturile militarilor in ultimii 15 ani si ei ma inteleg mult mai mult, decat, de exemplu, ziaristii. Tara trebuie guvernata si este important sa fie guvernata bine, eu vorbesc de coalitia de guvernare, pe care eu o consider buna. Pe de alta parte, si este strategic si indubitabil ce va spun acum, in probleme de securitate nationala, l-am sprijinit si il sprijin pe presedintele Klaus Iohannis.

Sunteti multumit de portofoliile pe care le detine UNPR in Guvern?
 Eu ma pricep pe domeniul Securitatii Nationale, am fost fie Ministrul Apararii, la Interne, prefectul Bucurestiului. Mai avem un minister, pe domnul Nicolici, care este un parlamentar bun. Suntem multumiti, n-am facut din functii un obiectiv strategic. Am cautat sa fim oameni normali la cap sis a ne facem treaba.

Dar in Guvern, Robert Cazanciuc, Ministrul Justitiei, a trecut la UNPR?
A fost o intreaga dezbatere, il cunosc de cand era tanar procurer. Acum 15 ani era adjunctul lui Victor Ponta la corpul de control, erau magistrate detasati la Guvern. E un om serios, bine pregatit. Nu as avea nimic impotriva lui ca Ministru al Justitiei. A fost o negociere politica, ca sa fiu sincer cu dvs, ca Ministerul Justitiei sa treaca la UNPR. In momentul in care se va oficializa, se vor face toate procedurile legale.


Impreuna cu ministrul, va trece si Ministerul de Justitie?
Eu am spus doar ca am incredere in Robert Cazanciuc.

Ati putea propune pe altcineva in locul lui, aveti o lista de propuneri din interioriul partidului?
Peste tot sunt propuneri. Eu v-am spus ca este un ministru in care am incredere, este pregatit.

Domnul Nicolici ar putea devein ministru al Justitie?
Cum sa nu, sigur ca da, este un jurist foarte bun . Dar cred ca ii sta foarte bine la Relatiile cu Parlamentul.

Ar putea guvernul sa schimbe si alti oameni, in situatia in care Ioan Rus si-a dat demisia, ar putea urma o remaniere?
Se va discuta in coalitie numirea unui nou ministru la Transporturi. Intr-un guvern, pe parcurs, sunt mai mult modificari in actul guvernamental.

Dar dvs cum vedeti acum situatia guvernului, dupa demisia domnului Rus?
Il cunosc pe Ioan Rus, este un om serios, sunt prieten cu el. Cred ca facut o greseala, nu stiu ce a vrut sa zica, era obosit, si-a cerut scuze. A facut o greseala mare, dar si-a cerut scuze. Insa, si-a dat demisia si a plecat acasa. A creat o problema de imagine, nu o putem ascunde, dar in continuare este un om serios.

Lui Victor Ponta, ca prim minstru, aveti sa ii reprosati ceva?

L-am crescut pe Victor Ponta, sunt mai mare cu 11 ani decat el, l-am sfatuit. Am avut multe divergente cu el, ii dau sfaturi, dar il consider un prim-ministru bun. Are o problema acum, dar pe care si-o va rezolva legal in justitia romana.

Problema domnului prim-ministru este pentru dvs. ca membru la Guvernului, o problema?
Putem sa ocolim acest raspuns? Nu. Este o problema cat casa. De cate ori va fi chemat la Parlament, el se va prezenta, in justitie. Cu toate pacatele lui Victor Ponta, are un govern bun.

In strategia de securitate a tarii, pe langa amenintarile din partea estica, asa cum au fost definite, coruptia este una dintre vulnerabilitati.
Da, asa este. Vreau sa spun ceva. Romania a facut un salt extraordinar in ultimii 25 de ani. Dintr-o tara iesita de sub comunism in zona gri, in care la inceputul anilor ’90 existau crime la comanda, Romania a avut norocul sa intre in NATO. Ni s-a schimbat viitorul, dupa aceea a venit intrarea in Uniunea Europeana, am intrat in doua proiecte, care, incer, dar sigur, vor modifica totul. Romania va deveni un judet pe harta Europei in Uniunea Europeana. Suntem apreciati. Romania este o tara sigura, asta ne spun partenerii nostri, care genereaza stabilitate si securitate. Partenerii nostril internationali ne respecta.
Coruptia este una dintre marile amenintati la securitatea nationala, dar este un moment istoric. Vedeti ce se intampla in societate, statul este intarit si isi face datoria.

Ministerul de Interne, ca parte a statului roman, este sub acel mecanism de cooperare si verificare, in care coruptia este dintre punctele foarte importante…
Suntem dati ca exemplu. Am devenit o mica poarta, aici in jurul nostrum, un fel de Bruxelles mai mic, in sensul ca suntem o tara sigura, luptam impotriva coruptiei, dam exemple si celor din jur. Asta inseamna mai multa securitate pentru Uniunea Europeana, fiindca le aparam 1100 de km la granita de est, intr-un context complex. O facem cu professionalism si suntem dotati. Dincolo de calcule politice suntem siguri ca vom intra in spatial Schengen macar cu pasul 1, cu aeroportul, ceea ce e important pentru Romania.

Vreau sa va intreb ceva legat de securitate interna. Mai multi oameni din sistemul de securitate au mai spus in aceasta emisiune, ca sunt spioni rusi in Romania. Dvs stiti de activitate ostila a Rusiei in Romania?
Romania isi ia cele mai mari garantii de securitate pentru ca facem parte din NATO. Suntem cea mai mare coalitie, normal ca devii tinta cand faci parte intr-o astfel de echipa. Suntem si la bine si la rau. Uitati-va ce s-a intamplat in Ucraina. E important sa ai garantii de securitate. Astea sunt regulile jocului, normal ca sunt spioni. Asa este.

Dar de exemplu, umbla la factorii de decizie politica?
Tot ce pot sa va spun este ca sunt spioni si ca exista oameni care lupta impotriva lor. Poate nu ne dam seama, trebuie schimbata mentalitatea. Traim in globalizare, in care miljloacele tehnologice sunt la cei mai mari parametri. Important pentru noi este ca Romania este o tara sigura si romanii trebuie sa stie asta.

La anul vor fi alegeri. Cum va pregatiti sa va prezentati la aceste alegeri locale si parlamentare? Liste proprii vor fi?
Avem urmatoarea strategie simpla, vorbim doar de Romania, nu de dreapta sau stanga. Chiar ne-am facut un plan national, ca un plan de guvernare, in care am vorbit de nationalismul pozitiv european constructiv, cum e si in Franta sau Germania. Am vorbit intotdeauna despre stabilitate economica si politica, pe care le-am adus timp de 5 ani in Romania, in toate guvernele din care am facut parte. Avem legi clare. De exemplu, legea taxarii marilor averi, pe care peste 90% dintre romani vor sa o aplice.

Acesta este un proiect UNPR.
Da, 100%. Si au lipsit 2 voturi sa nu treaca. Am stabilit ca in acesti ani grei pentru economia Romaniei  cei bogati sa participe si s-ar aduce vreo 3-4 miliarde de euro la bugetul statului. Avem un alt proiect, pentru primul loc de munca pentru tineri, ca cei cu varste intre 16-20 de ani sa fie sprijiniti de stat sa isi gaseasca un loc de munca. Si un alt proiect, este votul de la 16 ani, daca tot ii taxeaza statul de la varsta asta, sa isi poata decide singuri viitorul. Avem in plan sa avem si un 1 milion de membri de partid. Suntem inscrisi cu 358.000 de oameni, este un proiect greu. PSD are 500.000 de membri, dar cred ca putem. Suntem un partid militarizat, in sensul bun al cuvantului. Avem multi militari, suntem seriosi. Daca fiecare mai aduce alte persoane, eu sotia, inca cineva, cred ca reusim. Un million inseamna 10% din votul romanilor, ceea ce este important.

Faceti liste proprii?
Avem doua curente. Cea mai usoara plasa de singuranta ar fi sa mergem cu PSD, facem parte din aceeasi coalitie actuala de guvernare. Dar exista un alt curent in partid, sa mergem si singuri la alegeri, pe propriile picioare. Ne construim foarte bine viitorul si de aceea vrem 1 milion de membri de partid. Avem o strategie militara si vrem sa fim puternici.

Ati prefera liste proprii?
Cantarim optiunile inca, nu as vrea sa ma pronunt. Analizam ambele variant.

Va contesta Nicusor Constantinescu de la Constanta capacitatea UNPR de a obtine voturi consistente. “Probabil a fost santajat de partenerii de coalitie, de UNPR ca sa castige electoral si municipiul si judetul Constanta, sa castige Primaria si Consiliul Judetean”, spunea intr-o conferinta de presa Nicusor Constantinescu. Aveti un adversar din randul partidului cu care sunteti partener.
Haideti sa va spun, te certi pana si cu sotia acasa, deci si cu colegii de partid sau parteneri pot aparea discutii si tensiuni. Important este sa te tii de cuvant, serios si sa faci ceva in guvernare, din functia pe care o ai.

Cum ati aplanat declaratia facuta in Tribuna Parlamentului, in 2010, despre Victor Ponta, cand dvs erati Ministrul Apararii si el era in opozitie, sustinand motiunea de cenzura?
Cand m-am luat de Victor Ponta?

Da, atunci ati declarant. “Este prima oara cand vorbesc despre Victor Ponta. I-am dus copilul la biserica, cu toate ca Victor Ponta nu are nici un Dumnezeu”
Asa este, in ziua aceea imi dadusem demisia din functia de Ministru al Apararii ca sa nu se taie pensiile militare. Eu m-am batut pentru ele. Eu nu prea m-am luat de nimeni. Eu imi dadusem demisia, dar cand l-am auzit ca nu ma bat pentru pensiile militare, m-am ridicat si m-am dus la microfon si am spus ce am spus. Mi-a parut rau dupa aceea, mi-am cerut scuze, dar n-am rezistat. Mi-am dat de trei ori demisia din functia de ministru pentru pensiile militarilor. Am reusit, s-au dat banii atunci, nu s-au taiat, cand celelate pensii speciale s-au taiat. In actualul context, nimeni nu mai vorbeste despre pensii nesimtite, au incredere in militari. Militarii, jandarmii, politistii sunt oameni care stau 24 de ore din 24 la munca, asigura ordinea publica, dar trebuie sa le dam bani, sa le asiguram drepturile. Exista si un spirit de camaderie, nu lasam pe nimeni in urma, sa le angajam sotiile ramase singure si si sa sprijinim copiii acestora. Eu am trait fara tata, aveam 10 ani cand tat, capitan in Armata Romana, a murit. Si de asta m-am facut militar, am vrut sa aflu de ce a murit tata. Si am ajuns si Ministru al Apararii. Oamenii astia care jura cu pretul vietii sa isi apere tara, merita tot respectul.

Va doriti sa deveniti Prim Ministru al Romaniei?
Nu, si imparat daca as fi, in actualul context, nu as accepta. M-a luat gura pe inainte si am facut o declaratie, dar nu cred ca sunt bun de prim ministru. Sunt bun pe acest domeniu, al securitatii nationale, unde oamenii nu zambesc asa mult la televizor. Problemele de securitate nu se discuta la televizor, dar cei care ma cunosc stiu ca ma bat pentru drepturile lor.
 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Laura Codruta Kovesi: Dati-ne suficiente resurse pentru filaj si interceptari si va promit ca nu mai apelam la SRI
Laura Codruta Kovesi: Dati-ne suficiente resurse pentru filaj si interceptari si va promit ca nu mai apelam la SRI

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat intr-un interviu pentru Adevarul, in contextul criticilor privind colaborarea cu SRI, ca daca DNA ar avea suficiente resurse sa poata sa faca filaj si interceptari, atunci nu s-ar mai apela la SRI.

Laura Kovesi, despre blocajul din institutii invocat de premierul Ponta:
Laura Kovesi, despre blocajul din institutii invocat de premierul Ponta: "Daca nu ai incredere in functionari, schimba-i"

La „Dupa 20 de ani”, sefa al DNA a comentat afirmatiile premierului privind blocajul produs in institutiile bugetare de anchetele procurorilor anticoruptie

Codruta Kovesi, despre dosarul EADS, presiunile politicienilor si incercarile de modificare a Codului Penal. VIDEO integral
Codruta Kovesi, despre dosarul EADS, presiunile politicienilor si incercarile de modificare a Codului Penal. VIDEO integral

Laura Codruta Kovesi, procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a fost invitata lui Cristian Leonte, duminica, la „Dupa 20 de ani.

Recomandări
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 

Trenul nou a fost anulat joi dimineaţa din cauza unor erori afişate de computerul de bord, călătorii fiind reprogramaţi pentru următorul tren, potrivit reprezentanţilor Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF).  

Cod Roșu de viscol foarte puternic, cu vizibilitate aproape zero, în România. Au fost emise și alte alerte de vreme rea
Cod Roșu de viscol foarte puternic, cu vizibilitate aproape zero, în România. Au fost emise și alte alerte de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, mai multe avertizări meteo de vreme rea, Cod Roșu, Cod Portocaliu și Cod Galben de ninsori, viscol și vânt puternic, pentru aproape toată țara.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.