Laura Codruta Kovesi: Dati-ne suficiente resurse pentru filaj si interceptari si va promit ca nu mai apelam la SRI

kovesi - dupa 20 de ani

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat intr-un interviu pentru Adevarul, in contextul criticilor privind colaborarea cu SRI, ca daca DNA ar avea suficiente resurse sa poata sa faca filaj si interceptari, atunci nu s-ar mai apela la SRI.

Ea sustine ca nu o deranjeaza ca a aparut in spatiul public expresia “binomul SRI-DNA”. "Noi, de exemplu, nu avem propriul serviciu pentru a face filaje. Avem nevoie. La cine sa apelamO Vad ca o parte din cei care critica aceasta colaborare cu SRI sunt in Executiv. OK, dati-ne maine suficiente resurse sa putem sa facem filaj si interceptari si va promit ca nu mai apelam la SRI, o sa primim doar sesizari. Sigur, sunt foarte multi care si-ar dori ca doamna Kovesi si DNA sa fie certati cu toata lumea, nimeni sa nu mai ajute DNA-ul si sa nu mai avem rezultate", a afirmat sefa DNA, relateaza Agerpres.

Kovesi a explicat ca DNA nu lucreaza singura in anchetele penale si faptul ca in comunicatele de presa se recunosc meritele unor institutii care i-au ajutat pe procurorii anticoruptie, in opinia sa, nu este o problema care sa tina de modul in care a fost gestionat un dosar. Ea a aratat ca in anii anteriori foarte multe dintre dosare se deschideau ca urmare a unor sesizari venite de la SRI iar in prezent, peste 90% sunt deschise pe baza unor sesizari venite de la persoane fizice, persoane juridice sau institutii publice, altele decat serviciile de informatii.

"Faptul ca intr-un comunicat de presa scriem ca SRI a sprijinit nu inseamna ca dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizari SRI. Poate insemna ca SRI ne-a ajutat sa facem un filaj, transcrierea unor convorbiri sau alte activitati pe care noi nu le putem realiza. Nu inseamna ca SRI a lucrat in dosar. In momentul in care ei ne trimit o sesizare si noi deschidem un dosar, activitatea SRI s-a oprit. Nu participa la audieri, nu administreaza probe, nu fac nimic. Simplul fapt ca dintr-o eleganta institutionala recunoastem meritele institutiilor care ne-au ajutat nu inseamna ca aceste institutii ne ghideaza sau ne conduc activitatea. 5% din dosarele deschise in DNA anul trecut sunt pe baza unor sesizari venite de la serviciile de informatii sau sesizari din presa. 5%", a precizat sefa DNA.

Referitor la afirmatia sefului Directiei Juridice din SRI, Dumitru Dumbrava, potrivit careia Serviciul Roman de Informatii urmareste dosarele pana la capat, Kovesi a spus ca nu stie ce se intelege prin “urmaresc dosarele”.

Citește și
Laura Kovesi la
Codruta Kovesi, despre dosarul EADS, presiunile politicienilor si incercarile de modificare a Codului Penal. VIDEO integral
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

"Si jurnalistii urmaresc dosarele. Ce pot sa spun este urmatorul lucru: colaborarea noastra cu Serviciul Roman de Informatii este strict institutionala. Ei ne trimit sesizarile, noi facem ancheta. Nu o sa vedeti niciun ofiter de informatii care audiaza oameni, care administreaza probe sau ii spune unui procuror ce sa faca. Pe de alta parte, mie nu-mi este rusine sa colaborez cu o institutie care este obligata prin lege sa-mi trimita sesizari despre fapte de coruptie. Mi-ar fi rusine sa colaborez cu infractorii, cu politicienii corupti, dar nu cu o institutie a statului", a subliniat Kovesi.

Kovesi despre schimbarea mentalitatii politicienilor: Eu sper, dar viata ne dovedeste contrariul 

"Nu mai avem acea mentalitate ca trebuie sa dai bani ca sa se rezolve ceva. Si, daca ma raportez la ultimii doi ani de DNA, pot sa spun ca sunt doi ani istorici si vor ramane in istorie si in constiinta cetatenilor. Si asta nu e meritul lui Kovesi, nu e meritul lui Morar, e meritul tuturor celor care lucreaza in DNA", a afirmat sefa DNA.

Intrebata daca va exista si o schimbare de mentalitate in randul politicienilor, Kovesi a spus: "Eu sper, dar viata ne dovedeste contrariul. Ar trebui sa existe in fiecare partid o linie de politica penala pe care o sustine sau nu partidul respectiv. Ar fi foarte important sa existe o cenzura interna la nivelul fiecarui partid politic. Constat ca, daca anchetele DNA n-ar fi ajuns in anumite zone, n-ar fi existat preocupare sa modifice Codul penal. Pana ce anumiti politicieni nu au fost cercetati sau condamnati, n-a preocupat pe nimeni din clasa politica problema conditiilor din inchisori de exemplu. Poate este o coincidenta".

Referitor la declaratiile fostului sef DNA Daniel Morar, potrivit carora la adapostul acestei credibilitati exista si riscul unor greseli ori abuzuri, Kovesi a sustinut ca nu exista acest risc, fiind un dublu control - al CSM si al instantelor.

"La cat suntem de verificati nu exista niciun risc de abuz. Avem un dublu control, din partea CSM si din partea instantelor de judecata. Eu nu cred niciodata ca facem prea mult, cred ca facem ceea ce trebuie sa facem. Imi place cand suntem criticati, nu-mi place sa se spuna: “lasa, sunt baieti buni”. Cand cineva spune acest lucru despre tine ai o mare problema, cel putin in sistemul judiciar. Cu cat nivelul criticilor creste din partea unor anumite persoane cu atat sunt mai convinsa ca suntem pe drumul cel bun", a mentionat ea.

Kovesi a spus ca pentru ea si colegii sai important este ca cetatenii cred in ei. "Merg la o sala de sport, unde un director de companie mi-a spus: “stiti, inainte, la fiecare contract pe care il incheiam eram obligati sa dam anumite cadouri. De la un anumit timp, de cate ori incerc sa fac cadouri, mi se zice "Nu, nu, nu, nici nu vreau sa aud, ne aresteaza DNA-ul"“. Asta imi arata ca totusi facem lucruri bune. Si nu ma intimideaza declaratii de genul sa ne ferim de riscul unor abuzuri sau DNA aresteaza prea mult sau n-ar mai trebui sa aresteze. Cand cetatenii vor fi nemultumiti si increderea in DNA va scadea, atunci o sa-mi fac probleme", a subliniat sefa DNA.

Kovesi despre cresterea numarului de arestari: Trebuie sa ne punem problema de ce se comit fapte, nu de ce ii prinde DNA

"Si dosarele sunt mai multe. Acum, ce sa facem? Sa nu mai facem arestari ca deranjam? Eu cred ca este o problema superficiala. Trebuie sa ne punem problema de ce se comit aceste fapte, nu de ce ii prinde DNA si ii aresteaza. In cursul anului trecut, din cele aproape 7.000 de persoane arestate preventiv in Romania, doar 2,5% erau arestate in dosare DNA. Nu poti sa spui ca este un procent mare si DNA ar trebui sa se opreasca din a propune aceasta masura. In 2014, au fost formulate 274 de cereri de arestare preventiva. Procentul de admisibilitate este de peste 90%. Ceea ce ne arata ca procurorii DNA fac astfel de propuneri foarte temeinic", a afirmat Kovesi.

Pe de alta parte, Kovesi a subliniat ca nu DNA face " telejustitie" si ca procurorii sunt atacati tocmai pentru ca se stie ca nu au voie sa comenteze dosarele.

"Avem cumva vreun post de televiziune sau vreun ziar, noi, DNA? Nu-mi amintesc. Deci, cred ca spectacolul il fac altii. Imi place expresia cu telejustitia. Pai, nu noi facem telejustitia. Telejustitia ar incepe in momentul in care un procuror DNA s-ar duce la televizor si ar spune: “Nu e adevarat, avem probe, am facut confruntare”. Atunci pot sa spun ca DNA face telejustitie. Noi nu comentam dosarele pentru ca nu avem voie si oamenii profita de acest lucru. Ne ataca, pentru ca stiu ca nu avem voie sa iesim. Codul ne obliga sa dam, inca din cursul urmaririi penale, copie dupa dosar persoanelor pe care le cercetam sau aparatorilor acestora. Sunt dosare in care am furnizat celor cercetati si aparatorilor lor chiar si 20 de copii. Sunt 20 de copii ale dosarului care circula in spatiul public", a subliniat ea.

Sefa DNA a aratat ca este foarte greu sa-i reprosezi unei institutii ca nu-si tine sub control documentele cata vreme e obligata sa faca publice aceste documente. "De multe ori se cauta senzationalul, spectacolul din dosarele noastre, dar acest lucru nu-l cautam noi. Il cauta, poate, jurnalistii", a sustinut Kovesi.
 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Laura Kovesi, despre blocajul din institutii invocat de premierul Ponta:
Laura Kovesi, despre blocajul din institutii invocat de premierul Ponta: "Daca nu ai incredere in functionari, schimba-i"

La „Dupa 20 de ani”, sefa al DNA a comentat afirmatiile premierului privind blocajul produs in institutiile bugetare de anchetele procurorilor anticoruptie

Codruta Kovesi, despre dosarul EADS, presiunile politicienilor si incercarile de modificare a Codului Penal. VIDEO integral
Codruta Kovesi, despre dosarul EADS, presiunile politicienilor si incercarile de modificare a Codului Penal. VIDEO integral

Laura Codruta Kovesi, procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a fost invitata lui Cristian Leonte, duminica, la „Dupa 20 de ani.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.