Ambasadorul Rusiei, Oleg Malghinov: Chestiunea Tezaurului nu este atat de simpla pe cat pare

Oleg Malghinov

Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, ambasadorul Rusiei, Oleg Malghinov, a declarat ca problema istorica a Tezaurului nu este atat de simpla pe cat pare.

Emisiunea Dupa 20 de ani poate fi urmarita LIVE pe ProTv, ProTV NEWS si pe m.stirileprotv.ro, de pe orice device care este conectat la internet. Pe aparatele care ruleaza sistemele de operare iOS (Ipod, iPHONE, iPAD) si Android, poti urmari LIVE emisiunea in sectiunea VIDEO, pe aplicatiile speciale ale www.stirileprotv.ro. Daca esti pe mobil, click aici.

Urmareste emisiunea integral, aici pe voyo.ro

"Aceasta chestiune este o chestiune istorica si nu este atat de simpla pe cat pare. Recunoasterea importantei discutarii acestei chestiuni a stat la baza infiintarii in anul 2003 a unei comisii speciale de istorici, care sa dezbata acest subiect. Cel mai important aspect aici este legat de alegerea formatului corect. Chestiunile istorice sunt foarte complexe (...) Nu cred ca exista o persoana importanta, care sa poata spuna daca exista sau nu. Am citit declaratia ministrului de Externe, care specifica faptul ca tezaurul exista”, a afirmat Malghinov, intr-un interviu difuzat duminica la „Dupa 20 de ani”, la PRO TV.

El a subliniat ca nu reprezinta un format corespunzator Consiliul Europei, unde s-a adoptat o rezolutie care recomanda Moscovei continuarea dialogului cu Romania privind Tezaurul. „Am vazut incercarea deputatilor romani de a include o prevedere in acest sens in rezolutia Consiliului Europei. Dar Consiliul Europei nu reprezinta formatul corespunzator. Cand incepe politizarea, incep discutii inutile. Aceste chestiuni s-au discutat in anul 2003. Istoricii sunt cei care trebuie sa se aseze la aceeasi masa, sa discute aceasta chestiune", a argumentat Malghinov.

Citește și
Oleg Malginov
Despre tensiuni si oportunitati cu Ambasadorul Rusiei in Romania, Oleg Malginov, la "Dupa 20 de ani"
Fotografie din 1965 din Ferentari, virală pe rețelele sociale: patru copii și-un câine

Potrivit acestuia, urmatoarea intalnire a Comisiei mixte de istorici care analizeaza si problema Tezaurului a fost fixata pentru martie 2013, la Bucuresti, insa politizarea blocheaza si discutiile in acest cadru.

"La sfarsitul lunii octombrie a avut loc o intalnire intre presedintii Comisiei si s-a stabilit ca intalnirea istoricilor va avea loc in luna martie. Din cate stiu, s-a intalnit acum cinci ani sau acum sase ani. O alta intalnire nu a avut loc. Ascultati-ma putin, si aici este nevoie de un anumit climat, astfel incat istoricii sa se poata aseza si discuta. Dar atunci cand discutiile se transfera in plan politic, devin iritati, aici, acolo si nu mai exista un dialog, un schimb de opinii constructiv", a spus Malghinov.

Ambasadorul rus a insistat ca discutiile pe aceasta tema trebuie purtate numai la nivelul Comisiei de istorici. 

"Fiind istorici de profesie, vor avea cu ei probabil anumite documente si vor discuta probabil pe marginea acestor documente. Este o chestiune care trebuie solutionata la nivel de profesionisti. Nu pot fi rezolvate la nivel de menaj chestiuni cu o anumita vechime", a mai spus el.

Ministrul Afacerilor Externe Titus Corlatean a declarat pe 28 octombrie ca Tezaurul Romaniei este "in mod indubitabil" la Moscova, iar recuperarea acestuia ramane o prioritate pentru MAE, insa sansele realizarii acestui obiectiv depind de realizarea unui "dialog politic functional" cu Federatia Rusa.

"In 2017 se vor fi facand o suta de ani de cand tezaurul Romaniei este la Moscova si este acolo, in mod indubitabil. Faptul ca de-a lungul anilor au existat mici gesturi ale «fratelui mai mare», intre ghilimele, din acel moment, Uniunea Sovietica, care a transmis niste piese din tezaurul romanesc la Bucuresti, reprezinta o confirmare, daca mai aveam nevoie", a declarat Corlatean.

De asemenea, seful diplomatiei a punctat ca sansele recuperarii Tezaurului depind de realizarea unui dialog politic functional cu Moscova, care nu trebuie acuzat in politica interna. 

"Sansele depind de modul in care vom sti sa construim o relatie politica functionala, pentru ca un astfel de subiect poate avea o evolutie pozitiva in masura in care ai un dialog politic. Daca nu-l ai, sa nu ne asteptam la progrese, la evolutii pe aceasta linie. Deci interesul pentru o relatie functionala politica, fara sa fim acuzati ca suntem vanduti rusilor sau alte prostii si bazaconii pe care le-am mai auzit, inclusiv in campania de referendum, interesele vizeaza in primul rand interesele statului roman, fie ca vorbim de lucruri care au valoare simbolica extraordinara - tezaurul Romaniei - lucru care se transmite din generatie in generatie de diplomati romani, lucruri care se transmit la Banca Nationala din guvernator in guvernator, lucruri care se transmit si nu le uitam, si ne intereseaza, si constituie o prioritate", a spus ministrul de Externe.

El a aratat ca desi a reprezentat un "episod tensionat" adoptarea in urma cu o luna de catre APCE a raportului cu un amendament propus de parlamentarii romani care solicita Moscovei sa continue dialogul in problema Tezaurului, a avut loc o intalnire a copresedintilor comisiei privind unele aspecte ale relatiei istorice romano-ruse, intrevedere care a insemnat redemararea unui dialog "inghetat de multi ani" si in care s-a convenit revenirea la problemele de fond.

"Aceasta intalnire a fost prima dupa multa vreme. Este o redemarare, daca doriti, a unui dialog care a fost inghetat foarte multi ani (...) A fost o prima intalnire, care si-a stabilit ca intr-o perioada urmatoare - si aici intervine domeniul de mai mare discretie - de a putea intra din nou in chestiuni de fond", a afirmat Corlatean.

Copresedintii Comisiei Comune romano-ruse pentru studierea problemelor izvorate din istoria relatiilor bilaterale s-au intalnit la Moscova, in urma cu trei saptamani, fiind convenita elaborarea unui raport de etapa, care va fi adoptat cu prilejul proximei reuniuni, in luna martie a anului 2013.

Aceasta comisie, a carei functionare este prevazuta de cadrul bilateral al Tratatului politic de baza incheiat in 2003, a avut trei reuniuni, in 2004, la Bucuresti, si 2005 si 2006 la Moscova.

Articol recomandat de sport.ro
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Citește și...
Ambasadorul Rusiei: Nu stiu cine este si ce facea in Romania cetateanul rus retinut pentru spionaj
Ambasadorul Rusiei: Nu stiu cine este si ce facea in Romania cetateanul rus retinut pentru spionaj

Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, ambasadorul Rusiei, Oleg Malghinov, a declarat ca nu stie de unde este, unde lucreaza si ce facea in Romania cetateanul rus retinut pe Otopeni pentru spionaj economic.

Despre tensiuni si oportunitati cu Ambasadorul Rusiei in Romania, Oleg Malginov, la
Despre tensiuni si oportunitati cu Ambasadorul Rusiei in Romania, Oleg Malginov, la "Dupa 20 de ani"

Invitatul lui Cristian Leonte si-al celor doi jurnalisti Claudiu Pandaru (gandul.info) si Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) in editia de duminica dimineata de la ora 10:00 a emisiunii ProTV « Dupa 20 de ani » este Ambasadorul Rusiei Oleg Malginov. 

Corlatean: Tezaurul este indubitabil la Moscova, recuperarea depinde de un dialog politic functional
Corlatean: Tezaurul este indubitabil la Moscova, recuperarea depinde de un dialog politic functional

Ministrul Afacerilor Externe Titus Corlatean a declarat ca Tezaurul Romaniei este "in mod indubitabil" la Moscova, iar recuperarea acestuia ramane o prioritate pentru MAE. 

Recomandări
Gălățenii rămași pe drumuri din cauza inundațiilor au primit mâncare și haine într-o tabără. „E apa până-n tavan”
Gălățenii rămași pe drumuri din cauza inundațiilor au primit mâncare și haine într-o tabără. „E apa până-n tavan”

A fost încă o noapte grea în localitățile din județul Galați, lovite de inundațiile care au lăsat în urmă un adevărat dezastru.

Circulaţie oprită pe mai multe drumuri din Galaţi. În Arad, se circulă pe un singur fir pe DN 7, din cauza aluviunilor
Circulaţie oprită pe mai multe drumuri din Galaţi. În Arad, se circulă pe un singur fir pe DN 7, din cauza aluviunilor

Circulaţia este oprită luni dimineaţă pe un tronson de drum naţional şi pe două tronsoane de drumuri judeţene din judeţul Galaţi, grav afectat de inundaţii.

Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”
Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”

Bărbatul arestat duminică pentru presupusa tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump este un constructor de case din Hawaii, susținător al democraților și al războiului din Ucraina. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”, spunea la un moment dat.