Ambasadorul Rusiei: Nu stiu cine este si ce facea in Romania cetateanul rus retinut pentru spionaj

Oleg Malginov

Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, ambasadorul Rusiei, Oleg Malghinov, a declarat ca nu stie de unde este, unde lucreaza si ce facea in Romania cetateanul rus retinut pe Otopeni pentru spionaj economic.

Emisiunea Dupa 20 de ani poate fi urmarita LIVE pe ProTv, ProTV NEWS si pe m.stirileprotv.ro, de pe orice device care este conectat la internet. Pe aparatele care ruleaza sistemele de operare iOS (Ipod, iPHONE, iPAD) si Android, poti urmari LIVE emisiunea in sectiunea VIDEO, pe aplicatiile speciale ale www.stirileprotv.ro. Daca esti pe mobil, click aici.

Sinteza declaratiilor ambasadorului rus in Romania, Oleg Malghinov, la "Dupa 20 de ani":

- "Am inceput cu o intrebare foarte concreta. Va voi spune sincer: in calitate de ambasador, nu detin foarte multe informatii oficiale. Am inceput si noi sa extragem informatii despre acest caz din ziare si de pe site-urile diverselor organizatii din Romania. De aceea am trimis o nota catre Ministerul de Externe cu rugamintea de a ne informa exact ce s-a intamplat, intrucat Ambasada, Serviciul nostru Consular au obligatia de a acorda asistenta consulara cetatenilor rusi. Da, am primit un raspuns de la Ministerul Afacerilor Externe, in sensul ca cetateanul rus si-a asumat obligatia de a nu parasi tara si ca in privinta sa se desfasoara anumite actiuni de ancheta in prezenta avocatului si traducatorului. In urmatoarea nota oficiala, am solicitat sprijinul MAE pentru aranjarea unei intalniri cu aceasta persoana, pentru a afla daca are probleme, daca il putem ajuta cu ceva etc. Si ne-am dori, daca o astfel de intalnire va fi organizata, mai bine spus, aceasta intalnire urmeaza sa fie organizata."

- "Nici nu stim cine este. Nu stim de unde este, unde lucreaza, ce facea in Romania. Asteptam un raspuns din partea MAE, cred ca ne vor raspunde si ne vor ajuta sa ne intalnim cu el."

Citește și
Spion
SRI: Informatiile CLASIFICATE obtinute de expertul rus, importante pentru SECURITATEA economica
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Intrebat daca ar fi stiut, ca ambasador, in cazul in care cetateanul rus acuzat de spionaj economic ar fi fost un angajat al serviciilor de informatii din Rusia, ambasadorul Malghinov a dat un raspuns diplomatic.

- "Este o intrebare pur ipotetica. Noi ne ocupam de protectia consulara a cetatenilor rusi, de protectia consulara a cetatenilor rusi. De aceea, exista o practica diplomatica uzuala - daca o persoana este retinuta, ambasada este informata, foarte rapid, si ambasada se ocupa de aceste probleme. Nu am fost inca informati, nu ne-am intalnit cu aceasta persoana. Toate informatiile pe care le adunam provin din mijloacele de informare in masa. Uitati, si de la dumneavoastra aflu ceva astazi. In principiu, ma intreaba si ziaristii nostri, care ma suna de la Moscova, ce se intampla si sunt nevoit sa le raspund ca situatia la acest moment este neclara pentru noi. Vom astepta intalnirea, speram ca aceasta va avea loc in scurt timp si atunci vom putea discuta mai detaliat despre ce se intampla cu adevarat.

Va voi spune ca citesc ziarele romanesti, nu singur - nu cunosc, din pacate, limba romana. S-au scris multe lucruri. Este putin ciudat. Nu sunt un admirator al romanelor politiste, dar privesc si … imi este greu sa comentez ziarele, mi-as dori sa aflu cu adevarat ce s-a intamplat. Va spun cu sinceritate, mi s-au adresat oameni de afaceri, care m-au intrebat, daca este vorba despre investigatii de natura economica, daca are rost sa mai vina in Romania dupa cele intamplate. Le-am spus sa mai astepte, sa vedem ce se intampla."

De asemenea, intrebat daca mai exista spionaj economic, ambasadorul Rusiei a evitat sa ofere un raspuns clar.

- "La nivel de companie, haideti sa vedem: pe de-o parte Samsung, de cealalta parte – Apple. Cine si ce a furat? Probabil ca exista spionaj economic. In linii mari, cred ca in prezent, in lumea moderna, operatori economici nu sunt statele, ci companiile private. Si ele bineinteles ca isi doresc sa iasa in fata, sa depaseasca concurenta. Si acesta tematica probabil ca da, exista.

Dumneavoastra ati spus-o, nu eu. Eu ma ocup de activitate diplomatica, de dezvoltarea relatiilor intre tari." - a declarat ambasadorul Rusiei, Oleg Malghinov, in emisiunea "Dupa 20 de ani".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Despre tensiuni si oportunitati cu Ambasadorul Rusiei in Romania, Oleg Malginov, la
Despre tensiuni si oportunitati cu Ambasadorul Rusiei in Romania, Oleg Malginov, la "Dupa 20 de ani"

Invitatul lui Cristian Leonte si-al celor doi jurnalisti Claudiu Pandaru (gandul.info) si Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) in editia de duminica dimineata de la ora 10:00 a emisiunii ProTV « Dupa 20 de ani » este Ambasadorul Rusiei Oleg Malginov. 

SRI: Informatiile CLASIFICATE obtinute de expertul rus, importante pentru SECURITATEA economica
SRI: Informatiile CLASIFICATE obtinute de expertul rus, importante pentru SECURITATEA economica

Documentele si informatiile clasificate despre zacamintele de cupru si metale rare pe care expertul rus intentiona sa le scoata din tara au fost obtinute ilegal si erau relevante pentru securitatea economica, informeaza, sambata, SRI.

Scandal de spionaj. SRI evalueaza impactul asupra SECURITATII NATIONALE a documentelor divulgate
Scandal de spionaj. SRI evalueaza impactul asupra SECURITATII NATIONALE a documentelor divulgate

Un nou scandal de spionaj economic pune pe jar serviciile secrete. Un om de afaceri rus a fost oprit pe Henri Coanda, chiar inainte sa scoata din tara mai multe documente secrete referitoare la rezervele de cupru si metale rare din muntii Banatului.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.