Corlatean: Tezaurul este indubitabil la Moscova, recuperarea depinde de un dialog politic functional
Ministrul Afacerilor Externe Titus Corlatean a declarat ca Tezaurul Romaniei este "in mod indubitabil" la Moscova, iar recuperarea acestuia ramane o prioritate pentru MAE.
"In 2017 se vor fi facand o suta de ani de cand tezaurul Romaniei este la Moscova si este acolo, in mod indubitabil. Faptul ca de-a lungul anilor au existat mici gesturi ale «fratelui mai mare», intre ghilimele, din acel moment, Uniunea Sovietica, care a transmis niste piese din tezaurul romanesc la Bucuresti, reprezinta o confirmare, daca mai aveam nevoie", a declarat Corlatean duminica seara, potrivit Mediafax, care citeaza Antena 3.
De asemenea, seful diplomatiei a punctat ca sansele recuperarii Tezaurului depind de realizarea unui dialog politic functional cu Moscova, care nu trebuie acuzat in politica interna.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
"Sansele depind de modul in care vom sti sa construim o relatie politica functionala, pentru ca un astfel de subiect poate avea o evolutie pozitiva in masura in care ai un dialog politic. Daca nu-l ai, sa nu ne asteptam la progrese, la evolutii pe aceasta linie. Deci interesul pentru o relatie functionala politica, fara sa fim acuzati ca suntem vanduti rusilor sau alte prostii si bazaconii pe care le-am mai auzit, inclusiv in campania de referendum, interesele vizeaza in primul rand interesele statului roman, fie ca vorbim de lucruri care au valoare simbolica extraordinara - tezaurul Romaniei - lucru care se transmite din generatie in generatie de diplomati romani, lucruri care se transmit la Banca Nationala din guvernator in guvernator, lucruri care se transmit si nu le uitam, si ne intereseaza, si constituie o prioritate", a spus ministrul de Externe.
El a aratat ca desi a reprezentat un "episod tensionat” adoptarea in urma cu o luna de catre APCE a raportului cu un amendament propus de parlamentarii romani care solicita Moscovei sa continue dialogul in problema Tezaurului, saptamana trecuta a avut loc o intalnire a copresedintilor comisiei privind unele aspecte ale relatiei istorice romano-ruse, intrevedere care a insemnat redemararea unui dialog "inghetat de multi ani" si in care s-a convenit revenirea la problemele de fond.
"Aceasta intalnire a fost prima dupa multa vreme. Este o redemarare, daca doriti, a unui dialog care a fost inghetat foarte multi ani (...) A fost o prima intalnire, care si-a stabilit ca intr-o perioada urmatoare - si aici intervine domeniul de mai mare discretie - de a putea intra din nou in chestiuni de fond", a afirmat Corlatean.
Totodata, ministrul a aratat ca episoadele cu diplomati rusi din Romania petrecute in ultima perioada nu ajuta privind necesitatea unui relatii politice functionale, insa Bucurestiul urmareste mai departe sa aiba o relatie pragmatica si de deschidere cu Moscova, avand in vedere si interesele de natura economica. "Cert este ca relatia cu Rusia este o relatie complexa, importanta, care trebuie tratata in consecinta. Nu este in zodia cea mai buna, este adevarat, asta nu inseamna ca nu avem interesul, respectand interesele statului roman si ale familiilor din care facem parte - europeana si euro-atlantica - sa fim interesati intr-un grad mai mare de deschidere si de pragmatism in cooperarea cu Rusia", a spus ministrul de Externe.
Intrebat daca a aparut pe agenda sa o intrevedere cu omologul rus Serghei Lavrov, Corlatean a reiterat ca trebuie "bine pregatita" si ca va avea loc cand vor fi intrunite toate conditiile. "Am mai spus-o, aceasta intalnire va trebui sa aiba loc. Va trebui sa fie bine pregatita. Bine pregatita. Nu ma intereseaza intalnirile de curtoazie sau intalniri in care sa bifam, sa ne fotografiem, sa ne strangem mainile, nu. intalnirea cu ministrul rus de externe este o intalnire care trebuie sa fie bine pregatita. Cu siguranta ea va avea loc la momentul in care vor fi intrunite toate conditiile", a mai spus seful diplomatiei.
Copresedintii Comisiei Comune romano-ruse pentru studierea problemelor izvorate din istoria relatiilor bilaterale s-au intalnit, saptamana trecuta la Moscova, fiind convenita elaborarea unui raport de etapa, care va fi adoptat cu prilejul proximei reuniuni, in luna martie a anului 2013.
Aceasta comisie, a carei functionare este prevazuta de cadrul bilateral al Tratatului politic de baza incheiat in 2003, a avut trei reuniunii, in 2004, la Bucuresti, si 2005 si 2006 la Moscova.