SRI: Informatiile CLASIFICATE obtinute de expertul rus, importante pentru SECURITATEA economica

Ultima actualizare: 04-11-2012 11:50
Spion

Documentele si informatiile clasificate despre zacamintele de cupru si metale rare pe care expertul rus intentiona sa le scoata din tara au fost obtinute ilegal si erau relevante pentru securitatea economica, informeaza, sambata, SRI.

"Potrivit competentelor legale, in cadrul unei operatiuni derulate de Serviciului Roman de Informatii, s-au obtinut informatii importante pentru securitatea nationala a Romaniei, relevante pentru securitatea economica si protectia informatiilor clasificate, cu privire la existenta unei actiuni de culegere ilegala de informatii, inclusiv din categoria celor clasificate", se arata intr-un comunicat de presa al Serviciului Roman de Informatii (SRI), informeaza Mediafax.

Potrivit SRI, evolutia cazului a fost determinata si de iminenta scoaterii din tara, la 19 octombrie, prin punctul de frontiera Otopeni, de catre cetateanul rus O.M., a unor documente oficiale, unele avand caracter clasificat, "care, prin obtinere si diseminare neautorizata, afecteaza interesele economice ale Romaniei".

In acest context, SRI a informat Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) cu privire la "elemente constitutive ale unor infractiuni in care au fost implicati expertul rus, precum si cetateni romani".

DETALIILE SCANDALULUI DE SPIONAJ

"In faza actuala de cercetare a circumstantelor savarsirii faptelor ce fac obiectul investigatiilor de catre autoritatile romane, SRI continua cooperarea cu reprezentantii Ministerului Public, conform legii si Protocolului de Cooperare, pentru prevenirea oricaror riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale, respectiv prezervarea intereselor Romaniei", se mai arata in comunicatul citat.

Procurorii DIICOT - Structura Centrala fac cercetari in cazul unui grup infractional constituit din persoane avand cetatenie rusa si romana, pentru infractiunile prevazute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 si articolul 298 Cod penal, a anuntat DIICOT.

In legatura cu acest caz, in 19 octombrie, O.M., in varsta de 42 de ani, cetatean rus, a fost depistat pe Aeroportul International "Henri Coanda", in timp ce incerca sa paraseasca teritoriul Romaniei, avand asupra sa documente si harti geologice emise de autoritati ale statului roman, continand informatii si date clasificate privitoare la zacamintele de cupru si metale rare aferente exploatarilor Moldova Noua si SUVOROV. Cetateanul rus are interdictie de a parasi Capitala.

"In fapt, s-a retinut ca factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucuresti au divulgat catre persoane din mediul de afaceri din Federatia Rusa informatii si documente clasificate referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua, mai exact zacamantul de banatite si zacamantul «SUVOROV»", se arata intr-un comunicat de vineri al DIICOT.

Procurorii DIICOT fac verificari privind autenticitatea documentatiei, caracterul clasificat al informatiilor si documentelor, impactul negativ asupra securitatii nationale, precum si efectele produse asupra economiei nationale si mediului concurential, urmand ca, raportat la probatoriul administrat, sa fie dispuse masurile legale in cauza.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO