Scandal de spionaj. SRI evalueaza impactul asupra SECURITATII NATIONALE a documentelor divulgate

Ultima actualizare: 29-10-2012 19:36
Scandal de spionaj. SRI evalueaza impactul asupra ...
Scandal de spionaj. SRI evalueaza impactul asupra ...

Un nou scandal de spionaj economic pune pe jar serviciile secrete. Un om de afaceri rus a fost oprit pe Henri Coanda, chiar inainte sa scoata din tara mai multe documente secrete referitoare la rezervele de cupru si metale rare din muntii Banatului.

UPDATE In scandal sunt implicati si sefii companiei Ipromin SA.

Un prespus spion rus a obtinut de la sefii unei societati romanesti pe nume Ipromin, institut de proiectari miniere, informatii secrete despre zacamintele Romaniei din zona Moldova Noua, spun procurorii DIICOT.

De ce reprezinta o miza? Pentru ca tot ce se afla in pamantul tarii este incadrat la informatie de interes strategic.

Asadar, rusul a luat datele despre cat cupru si alte metale rare sunt in minele din Moldova Noua si a vrut sa plece cu ele din Romania. A fost oprit pe aeroportul Henri Coanda de SRI acum o saptamana.

Procurorii DIICOT au facut deja un prim set de audieri si pana cand se vor dumiri cat de secrete sunt hartile si informatiile, omul de afaceri rus a primit interdictia de a parasi teritoriul Romaniei.

In plus, rusul a fost acuzat ca a initiat o structura informativa ce pericliteaza siguranta Romaniei. Laptopul cu informatiile secrete i-a fost luat si va fi perchezitionat.

Ancheta nu s-a oprit aici. A ajuns si la sefii de la Ipromin, firma care are acces la asemenea informatii pentru ca face studii de fezabilitate pentru exploatari miniere si proiecteaza uzine de exploatare. Conducerea firmei sustine sa nu a incalcat legea.

Insa procurorii il contrazic pe directorul de la Ipromin. Au probe si ca urmare i-au pus sub acuzare pe trei dintre sefii companiei.

Miza o constituie zacamintele din zona Moldova Noua. Acolo, principala companie care exploata cuprul se numeste Moldomin. Aceasta a intrat in faliment si a fost scoasa la privatizare. O firma elvetiana a preluat-o insa in mijlocul semnarii contractului au aparut acuzatii de coruptie. Totul s-a blocat si mai multe dosare penale au fost declansate.

De mai multi ani, exploatarea in zona este oprita. Cei de acolo ar vrea repornirea combinatului, insa in acelasi timp ar vrea sa scape de poluarea uriasa din zona.

Oricine ar vrea sa preia Moldomin trebuie sa ecologizeze zona, adica sa investeasca 60 de milioane de euro. In aceste conditii ar putea fi important pentru un investitor sa afle daca ce mai este in subsolul Romaniei valoreaza de 10 ori mai mult decat ar investi, ca sa stie daca are rost sa faca o oferta.

CLICK AICI pentru a vedea ce surprize te asteapta pe PRO TV NEWS.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO