Loredan Gargalac, singurul "executive chef", roman din Marea Britanie. Peste tot a gatit cu tricolorul pe guler
Are peste 29 de ani experienta in bucatarie, iar acum este sef peste propriul sau restaurant, clasat printre cele mai bune 10% din Marea Britanie.
De-a lungul timpului, Loredan a gatit alaturi de bucatari faimosi, cu stele Michelin si spera ca in scurt timp va primi si el propria stea.
Loredan Gargalac se mandreste ca este singurul executive chef roman din Marea Britanie. Il gasim in Moreton in Marsh, la 100 de kilometri de Londra, sef peste propria bucatarie. Distinctia Double A one Rosette, primita anul acesta, confirma ca restaurantul sau este in top, printre cele mai apreciate 10% din Regatul Unit.
A ajuns aici dupa 25 de ani de meserie grea si multe cutite si-au lasat amprenta pe mainile lui fermecate. A inceput la Hotel Bucuresti in 1986, a fost apoi sef la ambasada comunitatii europene.
Nu s-a multumit cu atat. A vrut sa invete si mai mult. Asa ca a plecat in Germania, iar apoi in Anglia. Peste tot a gatit cu tricolorul pe guler, iar din cand in cand le-a preparat englezilor propria varianta moderna de varza calita sau de mici. In 2005, restaurantul la care gatea a fost desemnat cel mai bun din Marea Britanie in preparate cu fructe de mare.
In 2006, omul nostru este chemat la targuri de profil sa isi arate maiestria alaturi de bucatari faimosi, ca Antony Warrol Thomson sau Raymond Blanc. Ultimul i-a si oferit un post in localul sau cu doua stele Michelin. Loredan l-a refuzat politicos. Se saturase sa fie subaltern
A ales ''Moreton in Marsh'' pentru ca de jur imprejur sunt ferme si mai toate produsele locale. Toti il stiu pe romanul care a venit sa revolutioneze gastronomia in micul lor oras.
Macelarul din zona a dat lovitura cu o reteta de carnati inventata de Loredan. Din carne de vanat, ciuperci de padure si afine.
Spune cu admiratie ca Loredan este singurul bucatar pe care il cunoaste care isi transeaza singur carnea.
Cand s-a stabilit aici, Loredan a mers din poarta-n poarta la toti agricultorii ca sa-si gaseasca cele mai bune ingrediente.
De altfel, romanul poveste mandru ca in perioada in care lucra la Londra l-a cucerit pe Gordon Ramsey cu o omleta gatita perfect. Fostul lui sef ii gasise si o porecla: Romanian Ramsey.
Perfect adevarat. Dupa ce a preluat sortul de executive chef, Loredan l-a convins pe patronul hotelului sa bage mana adanc in buzunar, sa renoveze localul si sa cumpere o noua camera frigorifica.
Loredan conduce o echipa inedita. Are 10 angajati. Printre ei, Doru, un bucatar pe care l-a recrutat de la alt restaurant de lux, pentru ca are reteta secreta pentru painea perfecta.
Alaturi de Doru ii gasim pe rockerul Jack, mezinul trupei si pe Dylian, un fost campion national la box in Bulgaria.
Toti acesti oameni harnici ii aduc proprietarului 40.000 de lire pe saptamana. Iar Loredan, pentru ca negociaza personal cu toti furnizorii, stie sa tina costurile sub control.
In garaj are fazani luati cu o zi inainte direct de la vanatori, la un pret incredibil
Un executive chef ca Loredan castiga in Anglia intre 40 si 80.000 de lire pe an. Acesta este si motivul pentru care a acceptat sa stea departe de casa, de sotie si mai ales de baiatul sau.
Din cauza programului incarcat, in tara ajunge doar de doua trei ori pe an.
Vrea ca Robert sa isi termine studiile in Romania, pentru ca are incredere in sistemul nostru de educatie. Pe Luminita a cucerit-o cu o cina, iar in noua lor casa ea i-a oferit cel mai frumos cadou de pana acum.
In Anglia alta este comoara sa. In portbagaj, invelite cu mare grija, isi tine toate cutitele. Fara ele nu s-ar mai putea numi bucatar.