Vești proaste pentru elevii clasei VIII. Noi schimbări anunțate de ministrul Educației

Ultima actualizare: 15-08-2019 19:29

Doar cine ia peste 5 la sfârşitul clasei a VIII-a poate face liceul. Toţi cei cu medii sub această notă, sunt aşteptaţi la şcolile de meserii!

Este mesajul ministrului interimar al Educaţiei, care are deja la semnat un ordin care îi împarte clar pe absolvenţi în două categorii. Daniel Breaz spune că nu are rost ca elevii slab pregătiţi să se chinuie 4 ani la liceu, în loc să înveţe, în 3 ani, o meserie utilă. Există şi voci, care cred contrariul.

Media de la sfârşit de gimnaziu înseamnă 80 la sută nota de la Evaluarea naţională şi 20 de procente media claselor V-VIII. După acest calcul, elevii vor fi împărţiţi în două: cei care au peste 5 au acces la liceu. Cei sub 5 ajung la şcoala de meserii. Ordinul de ministru e deja întocmit şi are susţinere din partea celor mai mulţi profesori.

Daniel Breaz, ministrul Educației: "O să mergem cu siguranţă pe acest prag de a obţine nota 5 pentru a fi admis la un liceu. Au fost ani de zile în care au fost înscrişi persoane şi copii care aveau 2, 3, 1 şi ceva... Pot să meargă într-o şcoală profesională şi după 3 ani când finalizează cursurile au o meserie. Nu i se taie niciunui tânăr aripile".

Variantă cu care nu toţi reprezentanţii părinţilor şi ai elevilor sunt de acord.

Daniela Vișoianu: "Este un stigmat şi li se pune fix copiilor care au fost ignoraţi! N-au avut profesori, n-au avut educaţie de calitate şi li se spune să nu ne mai încurce la liceu. Nici la procentele de promovare la bacalaureat, să nu-i mai vedem. E posibil să apară un abandon şi mai mare, pentru că dacă copilul ajunge într-o şcoală profesională care nu i se potriveşte, singurul criteriu fiind că nu a luat 5 la evaluarea naţională, nu pentru că şi-a ales el, îşi va pierde interesul. Ruta profesională a României e de slabă calitate".

Asta, pentru că, în majoritatea şcolilor, baza materială e învechită, maiştrii sunt aproape de pensie, iar colaborările cu firme puternice, care să facă donaţii şi să recruteze elevi, lipsesc dacă industria e slab dezvoltată. Decorul e mai degrabă acesta, iar exemple în care copiii primesc burse substanţiale, cazare în cămin şi au pe ce să lucreze sunt rare.

În toamna încep clasa a VIII-a 175.000 de elevi. Pentru când vor ajunge în clasa a IX-a, fostul ministru al Educaţiei a stabilit doar 134.600 de locuri la învăţământul liceal de zi. Sunt cu 30.000 mai puţine faţă de anul precedent. A extins în schimb cifra de şcolarizare pentru învăţământul profesional şi dual- 60.000 de locuri faţă de 38.000. Acest nou element, numit de actorii din educaţie "media 5", îi mută automat pe cei care nu au loc în licee la şcolile de meserii.

Inclusiv în Bucureşti, 15 la sută dintre absolvenţii de gimnaziu intra în categoria "sub 5".

Marina Manea, purtător de cuvânt I.S.M.B.: "Atâţia elevi au obţinut la nivelul municipiului Bucureşti note sub 5, fapt care îi direcţionează către învăţământul profesional şi dual".

Şcoala de meserii durează 3 ani, aşa că statul român va economisi câteva milioane de euro.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO