Universităţile care le plătesc sume impresionante studenţilor de 10. "Eram un elev slab înainte"
Mai multe universităţi din ţară au început să le ofere studenţilor cu media 10 premii în bani, chiar de trei ori mai mari decât bursele de merit.
O parte din fonduri provin de la companii private, care investesc în viitori salariaţi. În aceste condiţii, la unele facultăţi, numărul studenţilor cu performanţe deosebite s-a triplat.
1500 de lei pentru studenții de nota 10
Universitatea Politehnica din Timişoara le acorda burse de 1500 de lei lunar tinerilor care obţin media zece într-un an universitar. În urmă cu doi ani, erau doar 15 studenţi de 10, însă după ce performanţă a început să fie plătită consistent, numărul lor a ajuns la 48.
Robert este în anul al treilea la Facultatea de Management în Producţie şi Transporturi. Este de loc din Targu-Jiu, iar banii îl ajuta să se întreţină în Timişoara.
Robert Sărăcin, beneficiar bursa: "În liceu pot să spun că am fost un elev destul de slab, chiar nu îmi dădeam interesul. Când am văzut ce valoare au bursele, şi materiile care sunt acum sunt mult mai uşor de înţeles"
Bursier este şi colegul său, Sergiu.
Sergiu Osman, bursier: "Îmi iau diverse materiale pentru şcoală, laptop dacă e nevoie, telefon. Este destul de mult de muncă"
Mediile de zece îi aduc pe studenţi şi în atenţia firmelor. Unii se angajează din facultate.
Florin Drăgan, prorector Universitatea Politehnica Timişoara: "Daca înainte nu mergeau la o mărire de nota, de la nota nouă că nu era neapărat o motivaţie, totuşi la o astfel de suma implicarea lor e mai mare. Niciodată un angajator nu va zice că nu îl intereseaa notele, majoritatea se vor uita sau sau vor aprecia într-o formă sau alta.
Valentin Mureșan - reprezentant companie IT: "E important că aceşti tineri sunt motivaţi în procesul de învăţare astfel să fie mai atenţi la cunoştinţele care se deprind. Avem şi profilul lor, CV-urile lor şi ajuta foarte mult"
Studenții, angajați încă din timpul facultății
Şi Universitatea de Ştiinţe Agricole din Timişoara acorda anual 15 burse de 1500 de lei tinerilor care obţin media zece. Pe lângă note, aceştia trebuie să facă şi voluntariat.
Iasmina Velcota, beneficiar bursa: "Te ajuta să te întreţii singur, să nu beneficiezi de banii părinţilor"
Reporter: "Cum au primit părinţii vestea că nu mai trebuie să îţi dea atât de mulţi bani?"
Iasmina Velcota, beneficiar bursa: "Au fost foarte bucuroşi"
Tiberiu Iancu, prorector Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Timişoara : "Studenţii care au rezultate foarte bune sunt deja racolaţi de angajatori. Încearcă să îi atraga spre firmele în care activează"
Și la Universitatea de Vest studenţii buni primesc burse de excelentă.
Mădălin Bunoiu, prorector Universitatea de Vest: "Se acorda celui mai bun student din facultate. Aceasta este de 900 de lei şi se poate cumula şi cu alte forme de bursa"
Şi cei mai conştiincioşi studenţi de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca sunt răsplătiţi cu 1.000 de lei lunar. În primul semestru din acest an au fost acordate 480 de astfel de burse. În plus, la Facultatea de Comunicare din Cluj, pentru fiecare notă de 10 luată de un student într-o sesiune, instituţia de învăţământ face un gest simbolic şi plantează un copac.