Tinerii din România, tot mai dezinteresați de masterate. Rata ambasadorului universitar ajunge la cote alarmante
Deși aproape în fiecare an universitățile au programe de master noi sau îmbunătățite, interesul studenților este mai mic decât în urmă cu 5 ani. Unii renunță pentru că vor să se angajeze mai repede și se tem că nu vor avea timp și de cursuri.
Alții nu cred că ar învăța ceva în plus față de facultate. Totuși, specialiștii în resurse umane spun că studiile care le oferă tinerilor competențe noi le-ar putea aduce și un salariu mai mare.
Marian este student în anul 2 la Publicitate, în Cluj-Napoca. Are în plan să urmeze un program de master, dar vrea să se și angajeze și nu știe dacă va avea timp pentru amândouă.
Busuioc Marian, student: „Deocamdată sunt indecis pentru că e presiunea cu timpul și dorința de a-ți găsi un loc de muncă mai rapid.”
Alții consideră că programul nu este prea diferit față de ce învață deja în facultate și preferă să acumuleze experiență la un loc de muncă.
Studentă: „Există profesori care impun neapărat să ai prezențe, că altfel nu te trec. Și faptul că nu sunt informații actualizate, ceea ce se cere pe piața muncii.”
Interesul pentru masterate a scăzut cu 40% în doar cinci ani
Potrivit Platformei Naționale de Colectare a Datelor Statistice pentru Învățământul Superior, interesul tinerilor pentru programele de master a scăzut în ultimii cinci ani. Iar rata abandonului depășește 40%.
Totuși, specialiștii în resurse umane susțin că studiile de master pot însemna și salarii mai mari, dacă, după finalizarea lor, tinerii au competențe noi.
Magnoliu Stan, specialist în resurse umane: „Îi ajută să aprofundeze, să se specializeze pe un domeniu mai concret. Cred că trebuie să fie în echilibru. Să urmeze și studiile de master și, în paralel, să lucreze. Trebuie să fie atenți la cât de practice și aprofundate sunt aceste programe de master.”
Unele universități au încercat să găsească soluții care să îi convingă pe tineri să își continue studiile.
Andreea Mogoș, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării UBB: „Încercăm să le oferim un orar care este de obicei în a doua parte a zilei, lucrăm foarte mult cu platforme digitale. Fiecare departament caută să vină cu programe actualizate, noi, care să răspundă cerințelor de pe piața muncii.”
Tot mai mic este interesul și în cazul doctoratelor, acolo abandonul ajunge la 70%.