Supravegherea audio-video în clasele din România, o nouă lege intrată în vigoare și în curs de aplicare. Ce spun părinții
Elevii ar putea fi filmați non-stop în clase. Legea intrată în vigoare este în curs de aplicare.
Dacă aveți copii școlari, probabil ați primit deja un formular de consimțământ, prin care să alegeți dacă sala în care învață aceștia va fi supravegheată sau nu în timpul orelor.
Ce spun profesorii
Deși majoritatea opțiunilor de până acum sunt pentru monitorizare permanentă din rațiuni de securitate, unii profesori cred că le sunt contestate astfel vocația didactică și capacitatea de a controla clasa.
Cel puțin zece camere video sunt amplasate pe fiecare nivel al unei școli din cartierul Giulești. Funcționează non-stop. Rolul lor este de conservare a dovezilor în situații grave. Automat, au și un efect de intimidare.
De o săptămână, învățătorii și diriginții au început să le trimită părinților formulare prin intermediul cărora își vor da sau nu acordul privind monitorizarea audio-video în sălile de clasă. Dacă jumătate plus unu dintre părinții de la o clasă sunt de acord, elevii vor fi supravegheați video permanent.
Părinte: „Nu, chiar nu. Totuși, să le lăsăm un pic de intimitate. Și în clasă”.
Părinte: „Da, este un lucru foarte bun. Să știm și noi ce fac copiii acolo”.
Ce spun părinții
În acest caz, conducerea școlii este obligată să cumpere sisteme și să angajeze un om potrivit pentru mentenanță. Documentele colectate până acum de conducerea școlilor arată că majoritatea opțiunilor sunt pentru camere în clase, după ce dascălii le-au explicat părinților că ajută la siguranța bunurilor, dar și a elevilor și profesorilor. De altfel, recent, doi hoți au fost prinși pe baza imaginilor, în timp ce furau tablete și laptopuri dintr-o școala din București.
În continuare, părinții nu vor avea niciun cuvânt de spus în privința camerelor montate pe holurile școlii, în curtea instituției, în sălile de festivități și în sălile de masă. Toate examenele, inclusiv simulările, vor fi date și mai departe în săli monitorizate audio-video. Ce se înâmplă, însă în clasele supravegheate în prezent, unde majoritatea părinților ar refuza acest lucru? Teoretic, camerele ar trebui oprite în timpul cursurilor.
Marian Staș, inițiatorul unui program educațional: „Sigur că orice se poate întâmpla. Sunt situații cum a fost cel cu copila care a înjunghiat profesorul, e noaptea minții... Dar nu cred că asta e o soluție pentru schimbarea comportamentelor nepoliticoase, dure, violente”.
Potrivit legii, fișierele sunt stocate cel puțin o lună. Le pot viziona nu doar autoritățile, ci și părinții, dacă fac o cerere, în termen de două zile de la producerea unui incident.