Sindicatele din învăţământ cer spor de calculator pentru orele online. "Sunt expuşi la radiaţii"
''Vrem spor de calculator pentru profesori. Sunt expuși la radiațiile emise de dispozitivele electronice în timpul orelor online'', spune Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.
Sindicaliștii susțin că școala online înseamnă că profesorii sunt expuși la radiațiile emise de laptopuri o perioada lungă de timp.
Așa că, au trimis Guvernului și ministerului Educației o scrisoare cu nemulțumirile cadrelor.
În condiţiile în care, zi de zi, aproape 3 milioane de elevi participă exclusiv la ore online, acolo unde există internet şi tablete şi acolo unde profesorii sunt de acord, bineînţeles, să ţină orele online, sindicatele FSLI au trimis o scrisoare Guvernului şi Ministerului Educaţiei. Aceștia cer un spor pentru condiții grele de muncă.
Acest spor este justificat de expunerea la radiaţii a profesorilor, în momentul în care le predau elevilor online, spune sindicaliştii. Astfel că sindicatele cer ca acest spor să fie aplicat acum, în acest context epidemiologic, când şcolile sunt închise şi nu se ştie pt cât timp.
Cererea e una mai veche, din 2018, când FSLI cerea spor pentru profesorii de informatică ce ţin ore în săli cu mai mult de 20 de calculatoare. Acum însă, FSLI a cerut extinderea sporurilor pentru toţi profesorii, cât timp orele sunt pe internet şi cadrele didactice sunt expuse la radiaţii emise de calculatoare, laptopuri şi tablete. Profesorii spun că în unele cazuri radiaţiile sunt mari, şi e nevoie de un ajutor financiar în plus.
Potrivit reprezentanților FSLI, sporurile ar putea fi între 2 şi 5% din salariu, în funcţie de radiaţiile la care este expus un cadru didactic. Tot reprezentanţii FSLI au transmis că aceste măsurători a intensităţii radiaţiilor vor putea fi făcute de direcţiile de sănătate publică.
Cererea nu e aplicată şi pentru elevi, nu există o solicitare în acest sens, chiar dacă şi ei sunt zilnic conectaţi la ore online.
În această scrisoare trimisă guvernului, sindicatele avertizează autoritățiile că gradul de nemulţumire al salariațiilor este mare, şi acuză guvernul ca nu a acordat o atenţie sporită personalului din învăţământ. FSLI aminteşte că majorările salariale care trebuiau făcute pe 1 septembrie 2020 au fost amânate pentru anul viitor, dar cere şi o investiţie în educaţie, adică dotarea tehnica a beneficiarilor din educaţie. Cererile sunt făcute la 8 luni de când şcoala a trecut în online.
Ministerul Educaţiei a transmis că a primit această scrisoare şi că va prioritiza solicitările, însă cel mai probabil nu se va lua în discuţie acordarea acestor sporuri.