Simulare la Limba română pentru elevii de clasa a 8-a. Ce spun elevii și profesorii

Dată publicare: 29-03-2021 19:14
Dată actualizare: 29-03-2021 20:25


Peste 120 de mii de elevi de clasa a 8-a au susţinut luni simularea la limba română.

În timp ce copiii spun că subiectele au fost destul de grele, profesorii avertizează că cerinţele nu arată câtă materie au acumulat elevii. Că lucrurile nu stau bine se vede şi după simularea examenului de bacalureat. Foarte mulţi dintre liceeni nu au obţinut o notă de trecere.

Elevii de clasa a VIII-a au primit două texte şi mai multe exerciţii. Între acestea, un fragment din „Solenoid”, de Mircea Cărtărescu.

Elev: „Mie mi se părut că a fost foarte în regulă simularea, ultimul exercitiu, rezumantul, a fost complicat, că a fost un text reflexiv. A fost un pic complicat, dar în regulă. Eu ţintesc către 10, dar realistic vorbind şi dacă iau un 8 pot să muncesc pentru un 10”.

Cerinţele au urmărit între altele capacitatea elevului de a sintetiza şi de a înţelege un text la prima vedere.

Sincron Elena Neagoe, profesoară de limba română: „Ca şi grad de dificultate au fost mai uşoare decât la testele de antrenament, adică întrebări al căror răspuns nu aveai cum să nu îl ştii. Notează două alimnete pe care le aveau la masă în textul 2, trebuia doar să citești textul”.

Un subiect care a generat dezbateri în grupurile de părinţi din mediul online se referă la o propoziţie care trebuia rescrisă corect.

Profesor de limba română: „Subiectul 7: rescrie enunţul preluat din comentariul unui copil şi corectează greşelile de orice fel. „Îi mulţumesc dragei mele mame că am avut mai multe succesuri şi că a avut răbdare”. Da, este un subiect care presupune că ştii să scrii corect anumite cuvinte scrise greşit, să faci acorduri”.

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei a anunţat că în vacanţa de Paşte elevii vor putea să meargă la şcoală ca să recupereze materia dacă sunt din localităţi în care rata de infectare nu depăşeşte 6 la mie.

Acest lucru va fi posibil în siguranţă şi dacă în instituţiile de învăţământ vor fi introduse teste non-invazive cu salivă.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: „Testele din salivă sunt uşor de folosit, sunt aprobate în România. Achiziția, dacă vorbim de şcoli, achiziţia trebuie făcută de către Ministerul Educaţiei. Testele din salivă nu au precizia testelor antigen care se recoltează din nas şi din gât. Sunt un filtru care este de folos. Achiziţia poate să meargă relativ repede, într-o lună de zile”.

Sorin Câmpeanu spune însă că ministerul pe care îl conduce nu are baza legală să le cumpere.

Sorin Cîmpeanu: „Ministerul Educaţiei nu are competență nici măcar pentru elaborarea unui caiet de sarcini, neavând specialişti în domeniul acreditarii, autorizării şi omologării unor teste medicale de orice fel. Ministerul Educaţiei nu are nici bază legală pentru astfel de achiziții şi nici în atribuţii”.

La rândul lor, medicii avertizează ca testele non-invazive de acest tip nu sunt 100% relevante.


VIDEO PROTVPLUS.RO