Școlile care arată ca un șantier la început de an școlar. Elevii mai stau acasă o săptămână

Dată publicare: 08-09-2019 18:50
Dată actualizare: 08-09-2019 19:07


Începerea anului şcolar i-a luat prin surprindere pe directorii a sute de unităţi de învăţământ din ţară.

În Bucureşti, trei grădiniţe au amânat cu o săptămână sau două primirea copiilor, pentru că muncitorii care fac reparaţii sunt încă departe să termine treaba.

Alţi 1.200 de şcolari din Capitală vor învăţa în trei schimburi, cu şantier la parterul clădirii. Faţă de acum 30 ani, numărul celor pentru care va suna clopoţelul luni este mai mic cu două milioane.

O angajată spală cu furtunul o bancă, a doua abandonează cârpa murdară pe un dulap, iar restul echipei de afară pune ţară la cale. Directorul şcolii, şefa asociaţiei de părinţi şi constructorul ies din şedință..

La Școala 150 din cartierul Cotroceni, renovarea e gata la primul etaj şi la cel de-al doilea, nu şi la parter. 1.200 de şcolari vor învăţa în trei schimburi în loc de două. Durata orelor va fi modificată: numai 30 de minute la ciclul primar şi 35 la gimnaziu, cu pauze de 5 minute.

„Preşedinţii de clase au primit acest mail de informare din partea mea.”

Şeful de şantier promite să intre cu echipe de noapte. Nu poate spune de ce nu a făcut-o până acum. Aşa că 39 de clase vor învăţa într-un iureş de care unii părinţi habar nu aveau. Pe site-ul şcolii nu e niciun anunţ.

Părinte: „Trei schimburi în loc de două... Nu, nu ştiam.”

Reporter: „Există vreo interdicţie de a lucra când sunt copiii la ore?”
Ioana Mihaela Neacșu, inspector școlar general: „Noi ne-am dori să nu se întâmple asta, pentru că în ciuda eforturilor de a delimita zonele de lucrări, Doamne fereşte să se întâmple vreun incident în care să fie implicat un copil.”

La Grădiniţa 35, nici vorbă de muncitori! Directorul a închis uşa şi a plecat cu cheia... doar e încă în vacanţă!

Începerea anului şcolar se amână până pe 23 septembrie la Grădiniţele 35 şi 53 din Bucureşti. Vorbim de peste 550 de copii ai căror părinţi au aflat cu stupoare că n-au ce căuta cu cei mici la poarta instituţiei unde i-au înscris. O situaţie similară e la preşcolarii şcolii 13, unde deschiderea e pe 16 septembrie.

Pentru că unii părinţi nu au cu cine să-şi lase copiii, aceştia au fost repartizaţi temporar altor grădiniţe. Asta ridică însă problema transportului; nu toţi îşi permit să-şi schimbe programul de lucru.

Părinte: „Vecini, prieteni, rude şi alte variante. E o surpriză nu tocmai plăcută.”

Aşadar, copiii încep încă un an în ţara lui „las' că merge şi-aşa". Faţă de acum 30 de ani, numărul elevilor din preuniversitar e cu două milioane mai mic. Pe lângă acest fenomen, e clar că cei responsabili tratează cu lejeritate cea mai promiţătoare resursa umană. Din 28.000 de clădiri, 4000 nu au aviz de securitate la incendiu, iar două mii de şcoli şi grădiniţe nu au aviz sanitar.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO