România, "exemplu de corupție" pentru suedezi din cauza diplomelor false
„România este exemplu de corupție academică, iar faptul că mulți absolvenți iau diplome fără să dea pe la școală e bine știut și tolerat de autoritățile statului”.
Aceasta este concluzia unui reportaj de o oră difuzat de o televiziune din Suedia, țară unde profesează asistenți medicali români, investigați sub suspiciunea de fraudă.
Între timp, în țară, rezultatele unei ample anchete în școlile postliceale sanitare au rămas secrete. În continuare, multe nu respectă legea privind prezența la cursuri a viitorilor absolvenți. Urmăriți un reportaj filmat cu o camera ascunsă.
O școală de asistenți din București. Întrebăm în ce spitale poate face un potențial cursant pregătirea la patul bolnavului, obligatorie chiar și 8 ore pe zi, 900 de ore pe an. Aflăm că există o lista de clinici cu care școala are acum contract, dar și o varianta mai comodă.
Potrivit ordinului 140 din 2007, școala nu are voie să meargă pe încredere când vine vorba de pregătirea clinică. Va face contracte direct cu spitalele, iar un maistru instructor e responsabil cu practică- inclusiv cu verificarea prezenței.
Fondatorul instituției a refuzat să explice aceste recomandări în afara legii. Reprezentanții Ordinul Asistenților și Moașelor spun că, în ciuda reputației bune a asistenților români, efectul acestor derapaje se simt și în spitalele noastre, dar și în țările unde pleacă absolvenții.
Mircea Timofte, președintele ordinului: „Sunt foarte mulți analfabeți care absolvă școală postliceală sanitară. Facem un lucru absolut jenant.”
În Suedia, poliția cercetează cazuri în care asistenții și-au luat diplomele lucrând la mii de kilometri distanță, în depozite sau în ferme de pui.
Arne Fors, procuror: „Nu văd cum ar fi posibil acest lucru. Nici restul anchetatorilor nu găsesc o explicație logică.”
Cazurile bat pasul pe loc, pentru că- spun suedezii- nu au sprijinul autorităților române.
A trecut un an și jumătate de când fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a cerut o anchetă amplă în școlile postliceale sanitare. Corpul de control a emis un raport pe care- nu se știe de ce- doamna Andronescu nu l-a semnat.
Actualul ministru, Monica Anisie, a declarat că nu poate semna și publica un document dacă nu a făcut-o predecesoarea sa. Și a cerut o altă investigație.
Monica Anisie, Ministrul Educației: „Cunoaștem diverse cazuri în care au fost și anumite fapte regretabile, să le spunem. Au fost și școli postliceale închise.”
Reportajul televiziunii suedeze se încheie cu situația unui asistent român suspectat de fraudă. Lucrează în prezent într-un spital de neurochirurgie și preia pacienții proaspăt operați pe creier.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, Suedia, asistenti medicali, reportaj,
Dată publicare:
14-02-2020 19:31