Raport: Aproximativ 40.000 de tineri români își fac studiile superioare în afara țării

Dată publicare: 20-03-2021 17:49
Dată actualizare: 20-03-2021 20:13


Aproape 40 de mii de tineri români își fac studiile superioare în afara țării, arată cele mai recente date oficiale.

Jumătate dintre ei la universități de top din Europa, Marea Britanie și Statele Unite. Olanda și Irlanda au urcat rapid în topul preferințelor, iar după ai noștri vin inclusiv școli din Hong Kong și Singapore. În continuare domeniul IT este printre cele mai căutate. Iar pentru indeciși există programe de mentorat.

Bianca este în clasa a 12-a, la un liceu de informatică din Capitală. Și-a trimis dosarul la cinci universități din Anglia și Scoția și a fost acceptată de trei dintre ele. Va merge la Cambridge, deși nu știe dacă pandemia îi va permite să participe fizic la cursuri.

Bianca: "Am primit pe 25 ianuarie, toate rezultatele se primesc în aceeaşi zi. Am fost ft emoţionată şi fericită. Mi-am ales matematica, matematica pură, sper să continui pe drumul acesta, dar probabil lucrurile evoluând atât de tare voi găsi un domeniu care momentan nici nu există".

Și Rareş se numără printre tinerii admiși la mai multe școli de prestigiu din Marea Britanie. Opțiunea lui este, însă, celebra Harvard, din Satele Unite.

Rareş: "Este axat pe necesităţile elevilor şi îi ajută în acest sens. Eu nu va trebui să decid din prima zi de facultate ce curs voi face, pot să decid acest lucru în primii 2 ani. Cred că voi urma un curs în computer science, însă sunt deschis şi către altele, economie, neuro science, matematică".

Deschidere pentru viitorii studenți există mai mult ca oricând. Iar universitățile din Europa acceptă candidaturi până la vară. Pe fondul Brexit-ului, s-au ridicat și școli din state care, înainte, nu erau luate neapărat în considerare.

Sunt opţiuni şi pentru elevii care sunt în căutarea universităţilor care nu percep taxe de şcolarizare. În Suedia sau Danemarca, de exemplu, singurele cheltuieli sunt cele lunare de întreţinere: cazare, masă şi transport. În Olanda, pe de altă parte, taxa de şcolarizare este de o mie de euro în primul an şi alte două mii în anul doi şi trei.

Iar cei care ar vrea să plece, dar nu cunosc pașii, pot apela la programe de mentorat, încă din clasa a zecea.

Fiecare elev care vrea să studieze un domeniu anume la o universitate din străinătate va avea un mentor care a studiat sau studiază exact acelaşi domeniu pe care vrea să-l studieze şi elevul, de preferat la universitatea la care ţinteşte şi elevul să ajungă.

Zilele acestea, este în plină desfășurare un târg universitar online. Participă școli renumite, inclusiv din Singapore și Hong Kong. În prezent, potrivit datelor UNESCO, opt mii de români studiază în Marea Britanie, o mie în Statele Unite şi peste zece mii la universități din Uniunea Europeană.