Problemele cu care se confruntă copiii care nu primesc atenție din partea părinților
Copiii crescuţi de părinţi care au mereu telefonul lipit de ureche ajung la grădiniţă cu întârzieri de limbaj, probleme de concentrare, şi fără să ştie să ţină creionul în mână.
Este avertismentul psihologilor, educatorilor şi logopezilor, care au început sesiunea de teste a preşcolarilor. Rapoartele arată că, în numai 2 ani, numărul celor care au nevoie de recuperare a crescut cu 15%. Fiecare consilier şi logoped ar trebui să lucreze cu sute de copii cu probleme.
Dorit şi aşteptat de părinţi, apoi copilul este predat bonei, bunicii sau îngrijitoarei la creşă, în unele cazuri, timp de 11 ore pe zi. Adulţii vorbesc tot timpul, dar nu neapărat cu cel mic, care ascultă, înţelege cât poate şi, la 4 ani, se plasează sub media vârstei.
Liliana Gălbinaș, logoped: "Au probleme cu atenţia, probleme de instabilitate, nu pot sta locului o jumătate de oră, cât durează testarea. Au probleme motrice. Ori sunt lăsaţi la bunici, ori stau până seara târziu la grădiniţă, ori stau la desene sau tableta. Ar trebui să lucreze un pic şi acasă."
Datele arată că numărul celor depistaţi cu tulburări de pronunţie, ritm şi fluenta, recunoaşterea literelor, scris şi citit, voce şi dezvoltarea limbajului este în creştere, deşi numărul celor examinaţi este în scădere.
În numai 3 ani, cifrele celui mai amplu centru de examinare din ţară arata un plus de câteva sute de cazuri. Vorbim de copii la care întârzierile pot fi compensate în zeci de ore de muncă, într-un cabinet logopedic al inspectoratului şcolar.
Numai că în cabinete - foarte puține- lucrează şi câte 4-5 logopezi. Spaţiile sunt prost dotate, iar pedagogii suprasolicitaţi.
Lucian Ciolan, decan Psihologie: "Serviciile de suport pentru învăţare şi dezvoltare, precum sunt cele pentru tulburări de limbaj, sunt subdimensionate dramatic! Gândiţi-vă câţi copii ar trebui să ajute un logoped şi câţi are un consilier şcolar. La consilier cifra trece de 800."
Unii copii sunt retraşi din terapie - care e gratuită - pentru că adulţii nu au timp să îi ducă.
Adriana Stere: "Nu uitaţi că, la vârste mici, limbajul se diversifica cel mai uşor prin joc. Lăsaţi copilul să joace orice rol doreşte şi, oriunde ajungeţi, discutaţi cât mai mult. Dar nu vă ascundeţi în spatele ideii de "timp de calitate petrecut cu copilul". Cei care studiază ştiinţele educaţiei spun că nu ai cum să acorzi unui interval de 10 minute valoarea unei ore întregi."
Aşadar, povestiţi, coloraţi, dansaţi şi călătoriţi împreună. Nivelul exact de dezvoltare al copilului, comparativ cu vârsta, poate fi stabilit doar de specialist.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!