Prevenirea şi combaterea violenţei în școli, prioritatea mandatului Ligiei Deca. Procedurile de urmat în asemenea cazuri
Prevenirea şi combaterea violenţei în școli reprezintă prioritățile Ligiei Deca în mandatul său de ministru al învățământului, a declarat demnitarul. Pașii de urmat în asemenea cazuri sunt prevăzuți într-un document unitar care va fi aplicat în școli.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a participat marți la o dezbatere la care au participat peste 20 de reprezentanţi ai elevilor, ai profesorilor şi părinţilor, ai societăţii civile şi ai instituţiilor partenere, respectiv Direcţia Siguranţă Şcolară, Agenţia Naţională Antidrog.
Ministerul Educaţiei a organizat, marţi, o consultare pe marginea Procedurii privind managementul cazurilor de violenţă asupra antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor şi a personalului şcolii, precum şi a altor situaţii corelate în mediul şcolar şi a suspiciunii de violenţă asupra copiilor în afara mediului şcolar, a transmis instituția într-un comunicat, preluat de Agerpres.
Alegeri 2024
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
Scopul discuţiei a fost analizarea observaţiilor şi propunerilor primite în perioada de consultare publică, derulată începând cu 19 iulie, privind modalităţile de lucru, regulile de aplicat şi responsabilităţile persoanelor implicate în managementul cazurilor de violenţă, precum şi în gestionarea altor situaţii corelate.
Ligia Deca a spus că prioritatea mandatului său de ministru al Educației îl reprezintă eradicarea faptelor violente din școli.
„Prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar reprezintă priorităţi ale mandatului meu. M-a bucurat entuziasmul cu care a fost primită această procedură de către elevi, profesori, părinţi şi de către reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale. Toţi cei prezenţi la consultarea de astăzi au apreciat demersul nostru şi iniţiativa de a aduna, într-un singur document, toţi paşii ce trebuie parcurşi în procesul de gestionare a unui caz de violenţă şcolară. Avem, astfel, un traseu uşor de urmărit, ceea ce oferă posibilitatea intervenţiei rapide şi coordonate", a declarat Ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
Reprezentanții Ministerului Educației au menționat că lucrează la materiale tematice de informare şi va solicita structurilor subordonate să iniţieze întâlniri de informare şi colaborare cu instituţiile partenere, la începutul anului şcolar 2023 – 2024.
Procedura de urmat pentru prevenirea și combaterea violenței în școli
Procedura iniţiată şi propusă de Ministerul Educaţiei are în vedere:
* fapte de violenţă (cazuri uşoare şi grave) între antepreşcolari/preşcolari/elevi, săvârşite în mediul şcolar;
* fapte de violenţă asupra antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor, săvârşite de membri ai personalului unităţii de învăţământ, în mediul şcolar;
* fapte de violenţă asupra personalului unităţii de învăţământ, săvârşite de elevi, în mediul şcolar;
* situaţii corelate: suspiciune de port sau folosire, fără drept, de obiecte periculoase; suspiciune de implicare în alte infracţiuni (furt, tâlhărie), suspiciune de consum de substanţe psihoactive;
* suspiciuni de violenţă comisă asupra copilului în afara mediului şcolar (violenţă domestică, trafic de persoane etc.)
Sursa: Agerpres
Etichete: ministrul educației, violenta in scoli, Ligia Deca, myimpact,
Dată publicare:
22-08-2023 17:36