Premieră în estul Europei: tânăra refugiată afgană care a primit o bursă de studiu în România
Universitatea de Vest din Timișoara este prima universitate din estul Europei care acordă o bursă de studiu unui student din Afganistan, cu statut de refugiat.
Bursa a fost acordată unei tinere de 23 de ani , care studiază informatica. Pe lângă gratuitățile de care beneficiază, fata primește un ajutor de 600 de lei pe lună.
Faresta (Farshta) are 23 de ani și de 5 ani locuiește în Timișoara. S-a mutat în România împreună cu cei doi frați mai mici, după ce mama și bunica lor s-au stabilit la noi. În Afganistan s-a înscris la Facultatea de Ecomonie, dar spune că a renunțat din cauza condițiilor de acolo. Acum studiază informatică la Universitatea de Vest din Timișoara.
Alegeri 2024
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
Fareshta Basim, studentă: „Aici e foarte bine. Acolo nu pot să fac de exemplu informatică și dacă fac informatică, nu pot să lucrez după aia în domeniu, că femeile acolo nu găsesc așa ușor lucru."
Tânăra beneficiază de cazare gratuită în cămin, gratuitate la mijloacele de transport, centre sportive din oraș și activități culturale. În plus, primește un ajutor material de 600 de lei pe lună.
Reporter: „Cum e că ți s-a oferit această bursă? Te ajută?”
Studentă: „Da, cum să nu. Din cauza asta am întrerupt un an, ca să lucrez și să ajut familia."
Bursa este acordată din fondurile private ale universității, după colaborarea cu Înaltul Comisariat ONU pentru refugiați. În viitorul apropiat, o a doua bursă ii va fi acordată unui tânăr refugiat.
Marilen Pirtea, rectorul UVT: „Prin această bursă am încercat să tragem un semnal de alarmă, că într-o lume globală, educația este cea care ar trebui să unească și să aducă societatea la un numitor comun și astfel de tineri care care datorită unor condiții sociale, geopolitice, strategice din țările lor nu au acces la educație, sunt obligați să părăsească țara, chiar pentru a-și proteja viața."
Conducerea Universității de Vest speră ca exemplul lor să fie urmat și de alte instituții de învățământ din țară.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!