Părinții plătesc chiar şi 19.000 de euro pentru un an de şcoală, la privat. Ce avantaje au elevii
Mii de elevi din sistemul privat au început luni şcoala şi au primit deja manualele.
Părinţii plătesc între 5.000 şi 19.000 de euro pe an ca juniorii să studieze toată materia într-o limbă străină, la fel ca în Germania, Franţa sau Marea Britanie sau în limba română, după o programă mixtă, care ar trebui teoretic să îi ajute să înveţe cu plăcere şi să le ofere şanse în plus, la final de liceu.
Oficialii din educaţie n-au tranşat încă problema manualelor pentru cei peste trei milioane de elevi din 4.000 de şcoli publice. În cele particulare, copiii au răsfoit cărţi noi din prima zi.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Adriana Stere, corespondent ȘtirileProTV: „Peste 25.000 de elevi sunt înscrişi în sistemul de învăţământ privat, preuniversitar. Şcolile care urmează o programă de peste hotare au început cu o săptămână mai devreme decât sistemul public, pentru că adoptă şi calendarul acelor ţări. La o şcoală particulară sub tutela Ambasadei Germane la Bucureşti s-a sunat clopoţelul pentru 210 şcolari. Cataloagele se vor închide la două săptămâni după închiderea anului şcolar la stat.”
Educaţia costă aici între 5.000 şi 13.000 de euro, cu manuale, masă şi after-school incluse. Copiii discută în prima lecţie de ştiinţe despre călătorii.
Reporter: „Unde a fost cel mai frumos în vacanţă?”
Copii: „În Bulgaria, în Elveţia, în Grecia.”
Nu au uniforme, sunt relaxaţi şi par dornici să se apuce de treabă.
Elev: „Dimineața m-am trezit la 6, ca să mă pregătesc.”
Reporter. „Și ai ajuns la şcoală la ce oră?”
Elev: „La 7, şi am aşteptat o oră”.
Elev: „Am venit îmbrăcat cu un tricou şi nişte blugi şi asta e tot.”
Reporter: „Ai fi vrut să mai stai o săptămână acasă?”
Elev: „Ar fi tare!”
Lothar Himmels, director: „În Germania, vacanţă de vară tine doar 6 săptămâni. Toţi germanii sunt foarte uimiţi când află că vacanţa de vară în Bucureşti tine trei luni. Aşa că acum suntem pregătiţi de şcoală, să ne vedem cu profesorii şi colegii.”
La o şcoală britanică, există un cod vestimentar, iar un an şcolar costă între 7.000 şi 19.000 de euro. Sunt incluse manualele, iar uniformele, transportul şi masa sunt achitate separat. În august, toţi studenţii au luat echivalentul bac-ului în sistemul englezesc. O treime, cu punctaj maxim.
Phillip Walters, director: „Absolut toţi profesorii noştri sunt vorbitori nativi de limba engleză. Sunt încântat că în acest an avem 8 profesori absolvenţi de Oxford şi Cambridge. Avem un loc de joacă nou pentru cei mai mici şcolari, un castel superb... se vor distra grozav!”
Cea mai ieftină varianta sunt şcolile private mai mici, care urmează programa Ministerului Educaţiei.
Roxana Stoiculescu, manager: „Costurile de şcolarizare în cadrul unităţii noastre sunt de 4.500 de euro pe an. Program 8-18, atât orele din trunchiul comun, cât şi consolidarea şi efectuarea temelor.”
Copiii primesc 3 mese şi 2 gustări şi toate rechizitele necesare. Părinţii achită manualele separat, aşa că juniorii n-au alte griji decât să fructifice investiţia:
Elev: „Să citesc cel mai bine şi să fiu cel mai curajos băiat de pe planetă!”
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!