Peste 1,4 milioane de lei, alocați pentru proiecte de prevenire a violenţei în școli. Suma maximă pentru fiecare unitate
Ministerul Educaţiei anunţă, luni, că alocă peste 1,4 milioane de lei pentru proiecte de prevenire a violenţei şi infracţiunilor în mediul şcolar şi invită şciolile să se înscrie.
„Ministerul Educaţiei invită unităţile de învăţământ preuniversitar să iniţieze proiecte de prevenire a violenţei şi a infracţiunilor în mediul şcolar. Alocăm 1.407.473 de lei pentru cel puţin 250 de şcoli”, au transmis, luni, oficialii Ministerului Educaţiei, într-o postare pe Facebook.
Aceştia precizează că numărul estimativ al beneficiarilor este de de 20.000 de elevi şi 10.000 de părinţi.
Unităţile de învăţământ se pot înscrie la CJRAE/CMBRAE până pe 10 decembrie 2023.
„Încurajăm parteneriatele cu organizaţii nonguvernamentale, instituţii publice şi alte entităţi. Bugetul maxim care poate fi alocat unei unităţi de învăţământ este 4.000 de lei. Programul de prevenire a violenţei şi a infracţiunilor în mediul şcolar se va desfăşura pe parcursul anului şcolar 2023-2024”, au mai transmis oficialii Ministerului Educaţiei, alături de o listă de posibile activităţi care pot fi derulate.
Bugetul total al programului este alocat de Ministerul Educaţiei, prin Mecanismul Naţional de Susţinere a Prevenirii Criminalităţii gestionat de Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
Potrivit datelor transmise de minister, faptele de violenţă verbală, fizică, psihologică - bullying, emoţională, sexuală, socială, culturală, cibernetică, cât şi orice alte activităţi sau comportamente care pot pune în pericol sănătatea sau integritatea beneficiarilor primari şi a personalului din învăţământ, sunt gestionate la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar conform „Procedurii privind managementul cazurilor de violenţă asupra antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor şi a personalului unităţii de învăţământ, precum şi al altor situaţii corelate, în mediul şcolar şi a suspiciunii de violenţă asupra copiilor în afara mediului şcolar”.
Sugestii de activităţi
Ministerul Educației propune și o serie de activități pentru aceste proiecte:
- Activităţi de cunoaștere și dezvoltare a coeziunii colectivelor şcolare;
- Bibliotecă vie, teatru forum;
- Cluburi de filme/documentare tematice;
- Grupuri de sprijin pentru elevi;
- Vizite tematice;
- Activități artistice şi sportive pentru dezvoltare personală şi coeziunea grupului;
- Concursuri tematice, campanii de conştientizare şi de sensibilizare;
- Ateliere pentru susţinerea familiilor Întâlniri cu reprezentanți ai Poliției, ai Jandarmeriei, ai Serviciului pentru siguranță școlară;
- Activităţi de formare pentru personalul şcolii.
Sursa: News.ro
Etichete: scoala, elevi, ministerul educatiei, violenta, proiecte, myimpact,
Dată publicare:
13-11-2023 21:49