Numărul tinerilor care pleacă în străinătate la studii, în creștere. Principala destinație


Ultimul update: Luni 30 Septembrie 2019 20:20
Data publicarii: Luni 30 Septembrie 2019 18:51
Categorie: Stiri Educatie

Din ce în ce mai mulţi elevi talentaţi şi cu drag de carte aleg să părăsească România şi să studieze în străinătate, încă din liceu.

Cea mai căutată țară este Marea Britanie, unde la şcolile publice taxa este zero, iar profesorii se axează mai mult pe abilităţile tinerilor şi nu pe noţiunile teoretice. Cum era de aşteptat, după absolvire îşi continuă acolo şi studiile superioare, iar în final nu se mai întorc în ţară.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, numărul tinerilor între 15 şi 19 ani care pleacă din ţară este în continuă creştere Numărul acestora a ajuns de la 1.711 în 2015, la 2.862 în 2018.

Principala destinaţie este Marea Britanie.

Raluca Niculae, manager departament licee: ''Curicula din Marea Britanie supraspecializează copiii care sunt în ultimii doi ani la studiu acolo. Ajung să studieze intensiv trei sau patru materii, în funcţie de cerinţa universităţilor."

Mark Heywood este directorul unui liceu public din Wolverhampton şi a venit personal la un târg de profil din Timişoara după ce a avut elevi romani.

Mark Heywood, director The Royal School Wolverhampton: "Ei sunt studenţi fantastici. Şi de asta sunt aici acum. Engleza lor, de obicei, e impecabilă, sunt foarte bine motivaţi şi au aspiraţii foarte mari."

Taxa de şcolarizare este zero, la fel ca în orice liceu public din regat. Însă costurile cu mâncarea şi cazarea în campusuri se ridică la 1.000 de euro pe lună.

Pe lângă o pregătire strictă a materiilor, profesorii pun acent şi pe activităţi creative şi sportive.

Georgiana Cristurean, candidată: "Dacă ai nevoie de ore suplimentare, ei îţi oferă chiar în momentul ăla să îţi dea. După ore, dacă simţi nevoia să ieşi cu ei la o cafea sau să vorbeşti de problemele tale, ei sunt ca un psiholog sau ghid pentru tine."

Sorin Lazurean, părinte: "Sistemul de educaţie e total diferit, în comparaţie de cel din România. Școala pune accent pe nevoile copilului, pe ce vrea să facă în viaţa"

Reporter: Ce trebuie să aibă ei în ofertă să te convingă să te duci acolo?
Elevă: Păi pe lângă programul de studii, mi se pare un lucru foarte important acomodarea şi preţurile, pentru că nu e foarte uşor să studiezi în străinătate.

O altă ţară căutată este Olanda, unde studiile costă 1.100 euro pe an.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO