Mii de tineri pot pleca la studiu în alte țări cu burse Erasmus ori Flex. Programele s-au redeschis

Ultima actualizare: 30-09-2021 21:47

După un an în care restricțiile impuse de pandemie i-au împiedicat pe elevii și studenții din programele internaționale să ajungă la școli din străinătate, acum s-au reluat înscrierile.

Mii de tineri pot pleca la studiu în alte țări cu burse Erasmus ori Flex.

Programul american FLEX s-a redeschis, după ce anul trecut a fost organizat online. Elevi de liceu din toată lumea sunt chemaţi să înveţe un an întreg la o şcoală din Statele Unite. Cătălina a făcut parte din ultimul grup de elevi, care a participat la program - înainte de pandemie.

Cătălina, participanta FLEX: „Americanii pun mult mai mult accent pe libertatea de alegere. Sunt foarte multe cursuri de care noi nu am auzit niciodată. De exemplu, te învaţă să îţi construieşti un buget, sau de întemeiat de familii, te învăţau cum să ai grijă de copii sau cum să umplii un biberon - te pregătesc, efectiv, pentru a pleca mai departe în viaţă.”

Copiii sunt selectaţi în urma unor probe de limba engleză şi locuiesc în casele unor familii, selectate cu atenţie de autorităţile americane. Iar costurile sunt suprtate de guvernul american.

Marilena Ene, director executiv FLEX: „Să fie înscrişi la un liceu din România şi să nu fi petrecut mai mult de 3 luni în SUA în ultimii 5 ani. E important de menţionat că nu ne interesează notee şi că nu trebuie să fie un elev de nota 10.”

Şi programul Erasmus se deschide unui număr mare de studenţi anul acesta.

Sergiu este acum la studii În Spania, după ce tocmai a terminat programul în Polonia.

Nicoleta Popa, coordonator al departamentelor de proiecte Erasmus: „În anul universitar 2020-2021 am ajuns la jumatte din numărul anterior, adică 4.700 de studenţi care au mers în mobilitae în acel an universitar. Sperăm ca acest număr să crească, însă depinde foarte mult de măsurile care vor urma.”

Acest program acoperă parţial costurile studenţilor cărora li se alocă un buget lunar, în jur de 500 de euro. Iar Comisia Europeană a anunţat o nouă aplicaţie, care să uşureze înscrierea în program.

Studenţii care vor participa la programul Erasmus, pot găsi informaţii referitoare la restricţiile pe care le are tara în care vor studia, pe site-ul reopen.europa.eu. Tot ceea ce trebuie să facă este să acceseze site-ul, iar din pagina principala - să aleagă tara în care vor ajunge. Aici, vor fi înşiruite toate regulile de care trebuie să ştie.

Şi un program de studiu Full bright pentru dascăli este activ din această toamnă.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO