Ce spun părinții despre faptul că elevi cu medii cuprinse între 1 și 5 primesc burse de merit
Aproximativ 8.500 de elevi cu medii cuprinse între 1 și 5 primesc burse de merit, potrivit Ministerului Educației.
Anul acesta reprezentanții din Educație au schimbat sistemul de acordarea a burselor de merit, astfel că numărul beneficiarilor s-a dublat.
Părinții consideră că nu se respectă principiul meritocrației, iar elevii cu note mari pot fi demotivați astfel.
Bursa de merit se acordă elevilor care au avut anul trecut note cuprinse între 9,50 și 10, dar și primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale, chiar dacă unii dintre elevi au avut rezultate mai slabe. Astfel, la bursa de merit se încadrează și cei cu medii de 8, dar și cei cu medii sub 5.
Potrivit Ministerului Educației, aproximativ 500.000 de elevi au primit burse de merit în luna octombrie. Dintre aceștia, peste 5.000 au media cuprinsă între 4 și 5, 2.300 au medii între 3 și 4, peste 100 au note puțin mai mari de 1. Cei mai mulți dintre acești copii cu medii sub 5 sunt în clasa a IX-a și primesc bursă în baza mediei de admitere la liceu.
Experții în educație consideră însă că acest sistem de acordare a burselor de merit face un grav deserviciu educației din România.
Marian Stas, expert în educație: „O astfel de stare de fapt aruncă în aer tot ce înseamnă respectul față de merit, respectul față de performanță, respectul față de munca onesta a acelor elevi care decid să muncească și nu să tragă clapa știind că vor primi bani pe nemerit”.
Bursa de merit s-a mărit anul acesta, de la 200 la 450 de lei. În timp ce unii părinți aprobă proiectul, alții consideră că autorităție au fost cam generoase.
Iulian Cristache, reprezentantul Federației Părinților: „Ministerul Educației și Consiliul Elevilor și-au dorit impreună un lucru. Ca Federația de părinti nu cred că era normal să spunem, nu dați burse, mai alesc că noi apăram interesele acestor copii. Dar, să fiu sincer, mi se pare că ministerul a deschis exagerat de mult sacul. Eu aș da doar bursele de excelență acolo unde vorbim de meritocrație și aș da bursele sociale”.
Cei din Ministerul Educației au transmis că așa au incercat să stimuleze competiția între copii și să îi motiveze să se autodepășească, dar nu au negat că iau în calcul propunerile de îmbunătățire a metodologiei de acordare a burselor școlare.