Liceenii din Maramureș pot studia în școli istoria județului după un manual aparte
Liceenii din Maramureș studiază în școli istoria județului, cu ajutorul primului manual de acest fel din ţară, care este avizat de Ministerul Educației.
Acesta a fost distribuit deja în toate liceele și colegiile din Maramureș, iar elevii pot studia opțional materia. Manualul a fost tipărit din fondurile Consiliului Județean, deocamdată în 300 de examplare.
Manualul de istorie a Maramureșului propune lecții importante pentru județ, de la descoperiri din paleolitic sau mișcări culturale, până la tradiții și obiceiuri ce se păstrează și astăzi. Desigur, nu lipsesc nici hărțile și dicționarele. Pentru ca ideea istoricilor și a profesorilor din Maramureș să prindă contur, Consiliul Județean a alocat 30.000 de lei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Istoria Maramuresului, în școlile din județ
Marius Voinaghi profesor istorie: „Am încercat să cuprindem aspecte cât mai complexe și variate de la sistemul de fortificații, la meșteșuguri urbane și tradiții... Cine nu-și cunoaște trecutul, e obligat să-l repete, istoria vine peste noi, iar dacă astăzi unui copil de clasa a 11-a n-ai reușit să-i oferi un instrument să-l captivezi în primele 10 minute, l-ai pierdut”.
Pe lângă istorici și profesori implicați în această misiune, 10 liceeni au colaborat la scrierea manulului și sunt coautori. Aceștia, sub îndrumarea profesorilor, au căutat termeni vechi împrumutați de la turci și bulgari, care încă se mai folosesc în diverse zone din regiune.
Prof. Anca Minodora Costin-Hendea inspector școlar general Maramureș: „Mi-am implicat și elevii fără a le spune de manual, la început a fost o simplă temă. Am corectat materialul, am adăugat noi surse de informare și copiii au aderat foarte bine la idee”.
Izabela Dan, elevă: „Mi s-a părut destul de complicat să găsim sursele fiecărui cuvânt și să găsim cuvinte inedite”.
Corina Mecea, elevă: „A fost interesant să ne găsim sursele, însă ne-a fost mai greu din cauza pandemiei și am recurs la variantele online”.
Este primul manual de acest fel atestat de Ministerul Educației, și se poate studia opțional de către elevii din Maramureș. Deocamdată a fost tipărit în 300 de exemplare