DOCUMENT cu noile reguli. Școlile funcționează fizic în pandemie dacă sunt paturi în spitale
Autoritățile modifică din nou regulile privind funcționarea școlilor în pandemie. Ministerul Sănătății și cel al Educației au emis un ordin comun care leagă desfășurarea orelor cu prezență fizică de numărul de paturi COVID libere în fiecare județ.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila au oferit detalii despre aceste noi reguli într-o conferință de presă comună care a fost transmisă LIVE pe www.stirileprotv.ro.
CNSU a luat, joi, o nouă decizie în privința desfăşurării cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ preuniversitar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ordinul comun al Ministerelor Educației și Sănătății, privind funcționarea școlilor în poandemie, poate fi consultat AICI.
”Am prevăzut o situație în care școlile din județ se închid, atunci când 75 % dintre paturile destinate Covid, conform planului de reziliență, sunt ocupate. Atunci recomandăm închiderea școlii. Așa cum v-a spus domnul ministru, există o procedură prin care Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență decide încetarea cursurilor.” - a declarat ministrul Rafila.
Elevii vor învăța doar online în județele unde sunt ocupate peste 75% dintre paturile destinate bolnavilor de Covid.
Cursurile vor fi reluate numai după ce procentul scade sub 70%, la nivel județean.
Ministrul Sănătății a explicat de ce s-a ajuns la acest procent, de 75 %: ”Pentru că a fost o evaluare a colegilor din sănătate publică și de asistență medicală, care consideră că atingerea acestui prag trebuie să ducă la luarea unor măsuri care să reducă transmisibilitatea, brusc, și atunci vom solicita această decizie de închidere a școlii pentru un interval de timp care să ducă până la 70 %.”
În plus, orele cu prezență fizică vor fi suspendate timp ce 10 zile în clasele cu cel puțin 3 cazuri de COVID.
”De ce 3 cazuri într-o clasă? Pentru că aceasta deste definiția focarului epidemiologic.” - a mai spus ministrul Sănătății.
Deciziile au fost luate joi seară, de Comitetul National pentru Situatii de Urgență.
Regulile anterioare luau în calcul procentul profesorilor vaccinati la trecerea in online. Astfel, cursurile fizice se suspendau acolo unde se înregistrau peste 3 cazuri de Covid la mia de locuitori, dacă rata de vaccinare a cadrelor didactice era sub 60%.
Situația paturilor de Covid, în prezent, în județe
”Situația de astăzi - și o să-mi permit să vă citesc câteva cifre, ele vor fi dispoibile pe site-ul fiecărei Direcții de Sănătate Publică - variază între gradul de ocupare al paturilor, cel mai mult în județul Suceava, 34 %, urmat de Cluj: 28 %, pentru București și Ilfov: 16 % paturi ocupate. Iar la nivel național: 16 % este gradul mediu de ocupare al paturilor destinate acestei infecții. Un total de 25.000 de paturi, inclusiv paturile ATI.” - a precizat Alexandru Rafila.
Cîmpeanu: O şcoală intră în online când cel puţin jumătate din clase au activitatea fizică suspendată
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri că se păstrează regula intrării în online a întregii şcoli atunci când cel puţin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată.
El a spus că suspendarea activităţii cu prezenţă fizică a unei clase sau grupe se face atunci când se înregistrează trei cazuri de infectare în 7 zile consecutive.
"Pragul este de 75%, un prag care nu este atins în niciunul dintre judeţele României în prezent. Din perspectiva educaţiei, luni, şcolile şi toate grădiniţele din România vor putea să funcţioneze cu prezenţă fizică. Cea de-a doua schimbare este a suspendării activităţii cu prezenţă fizică în fiecare clasă din şcoală sau în fiecare grupă din grădiniţă atunci când sunt trei cazuri de infectare în 7 zile consecutiv. Se păstrează regula intrării în online a întregii şcoli atunci când cel puţin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată", a spus Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, suspendarea activităţii clasei se face prin decizia Consiliului de Administraţie al şcolii respective, iar suspendarea activităţii fizice la nivelul întregii unităţi de învăţământ se face prin decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv CMBSU.
"Aceste schimbări sunt detaliate în ordinul comun ministrul Sănătăţii- ministrul Educaţiei care a fost semnat şi trimis la Monitorul Oficial, urmează să se publice în maxim 2-3 ore, în care sunt clarificate absolut toate aspectele ce ţin de funcţionarea şcolilor atât din perspectiva educaţiei, cât şi sanitară. (...) Ne-am decuplat atât de rata de incidenţă a infectărilor, cât şi de rata de vaccinare a personalului din învăţământ. (...) Dată fiind specificitatea variantei Omicron, s-a propus, s-a explicat, s-a analizat în profunzime schimbarea modului de abordare către gradul de încărcare a mediului spitalicesc", a susţinut ministrul Educaţiei.
Sursa: Agerpres, StirilePROTV
Etichete: Sorin Cimpeanu, elevi, alexandru rafila, reguli, scoli, CNSU,
Dată publicare:
14-01-2022 12:00