DOCUMENT cu noile reguli. Școlile funcționează fizic în pandemie dacă sunt paturi în spitale

×
Codul embed a fost copiat

Autoritățile modifică din nou regulile privind funcționarea școlilor în pandemie. Ministerul Sănătății și cel al Educației au emis un ordin comun care leagă desfășurarea orelor cu prezență fizică de numărul de paturi COVID libere în fiecare județ.  

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila au oferit detalii despre aceste noi reguli într-o conferință de presă comună care a fost transmisă LIVE pe www.stirileprotv.ro.

CNSU a luat, joi, o nouă decizie în privința desfăşurării cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ preuniversitar.

Ordinul comun al Ministerelor Educației și Sănătății, privind funcționarea școlilor în poandemie, poate fi consultat AICI.

”Am prevăzut o situație în care școlile din județ se închid, atunci când 75 % dintre paturile destinate Covid, conform planului de reziliență, sunt ocupate. Atunci recomandăm închiderea școlii. Așa cum v-a spus domnul ministru, există o procedură prin care Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență decide încetarea cursurilor.” - a declarat ministrul Rafila.

Citește și
Sorin Cimpeanu
Ce înseamnă, pentru elevi, ”scenariul roșu” Covid al unui oraș. Când se fac cursuri online
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Elevii vor învăța doar online în județele unde sunt ocupate peste 75% dintre paturile destinate bolnavilor de Covid.

Cursurile vor fi reluate numai după ce procentul scade sub 70%, la nivel județean.

Ministrul Sănătății a explicat de ce s-a ajuns la acest procent, de 75 %: ”Pentru că a fost o evaluare a colegilor din sănătate publică și de asistență medicală, care consideră că atingerea acestui prag trebuie să ducă la luarea unor măsuri care să reducă transmisibilitatea, brusc, și atunci vom solicita această decizie de închidere a școlii pentru un interval de timp care să ducă până la 70 %.”

În plus, orele cu prezență fizică vor fi suspendate timp ce 10 zile în clasele cu cel puțin 3 cazuri de COVID.

De ce 3 cazuri într-o clasă? Pentru că aceasta deste definiția focarului epidemiologic.” - a mai spus ministrul Sănătății.

Deciziile au fost luate joi seară, de Comitetul National pentru Situatii de Urgență.

Regulile anterioare luau în calcul procentul profesorilor vaccinati la trecerea in online. Astfel, cursurile fizice se suspendau acolo unde se înregistrau peste 3 cazuri de Covid la mia de locuitori, dacă rata de vaccinare a cadrelor didactice era sub 60%.

Situația paturilor de Covid, în prezent, în județe

 

”Situația de astăzi - și o să-mi permit să vă citesc câteva cifre, ele vor fi dispoibile pe site-ul fiecărei Direcții de Sănătate Publică - variază între gradul de ocupare al paturilor, cel mai mult în județul Suceava, 34 %, urmat de Cluj: 28 %, pentru București și Ilfov: 16 % paturi ocupate. Iar la nivel național: 16 % este gradul mediu de ocupare al paturilor destinate acestei infecții. Un total de 25.000 de paturi, inclusiv paturile ATI.” - a precizat Alexandru Rafila.

Cîmpeanu: O şcoală intră în online când cel puţin jumătate din clase au activitatea fizică suspendată

 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri că se păstrează regula intrării în online a întregii şcoli atunci când cel puţin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată.

El a spus că suspendarea activităţii cu prezenţă fizică a unei clase sau grupe se face atunci când se înregistrează trei cazuri de infectare în 7 zile consecutive.

"Pragul este de 75%, un prag care nu este atins în niciunul dintre judeţele României în prezent. Din perspectiva educaţiei, luni, şcolile şi toate grădiniţele din România vor putea să funcţioneze cu prezenţă fizică. Cea de-a doua schimbare este a suspendării activităţii cu prezenţă fizică în fiecare clasă din şcoală sau în fiecare grupă din grădiniţă atunci când sunt trei cazuri de infectare în 7 zile consecutiv. Se păstrează regula intrării în online a întregii şcoli atunci când cel puţin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată", a spus Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, suspendarea activităţii clasei se face prin decizia Consiliului de Administraţie al şcolii respective, iar suspendarea activităţii fizice la nivelul întregii unităţi de învăţământ se face prin decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv CMBSU.

"Aceste schimbări sunt detaliate în ordinul comun ministrul Sănătăţii- ministrul Educaţiei care a fost semnat şi trimis la Monitorul Oficial, urmează să se publice în maxim 2-3 ore, în care sunt clarificate absolut toate aspectele ce ţin de funcţionarea şcolilor atât din perspectiva educaţiei, cât şi sanitară. (...) Ne-am decuplat atât de rata de incidenţă a infectărilor, cât şi de rata de vaccinare a personalului din învăţământ. (...) Dată fiind specificitatea variantei Omicron, s-a propus, s-a explicat, s-a analizat în profunzime schimbarea modului de abordare către gradul de încărcare a mediului spitalicesc", a susţinut ministrul Educaţiei.

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Ministrul Educației vrea ca elevii să facă mai multe cursuri în anul școlar 2022-2023
Ministrul Educației vrea ca elevii să facă mai multe cursuri în anul școlar 2022-2023

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marţi seara, că îşi doreşte ca perioada de cursuri să fie mai lungă în anul şcolar 2022/2023 faţă de anii trecuţi.

Ce înseamnă, pentru elevi, ”scenariul roșu” Covid al unui oraș. Când se fac cursuri online
Ce înseamnă, pentru elevi, ”scenariul roșu” Covid al unui oraș. Când se fac cursuri online

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat, din nou, miercuri, ce se întâmplă atunci când o localitate intră în ”scenariul roșu” al infectărilor cu Covid-19, iar unele școli intră în sistemul de cursuri online.  

Elevii ar putea să-și facă singuri testele de salivă. Sorin Cîmpeanu: ”Sunt total de acord”
Elevii ar putea să-și facă singuri testele de salivă. Sorin Cîmpeanu: ”Sunt total de acord”

Ministrul Educației consideră că elevii ar trebui să-și facă singuri testele de salivă, sub supravegherea profesorilor.

Octavian Jurma: Nu obligăm adulții să facă ceva împotriva voinţei lor, dar obligăm copiii să meargă la şcoală, la infectare
Octavian Jurma: Nu obligăm adulții să facă ceva împotriva voinţei lor, dar obligăm copiii să meargă la şcoală, la infectare

Medicul Octavian Jurma arată că numărul copiilor internaţi cu COVID a crescut faţă de săptămâna trecută, iar până la finalul săptămânii va trece de 200, criticând decizia autorităţilor de a ţine şcolile deschise cu prezenţa fizică.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.