Legumele nu se scumpesc înainte de Paște și sunt chiar mai ieftine decât în anii trecuți
Teama clienților de a mai veni la piață, restricțiile și recolta abundentă îi determină pe producători să nu mai scumpească legumele înainte de Paște.
Verdețurile românești sunt deja pe tarabe. Unii cultivatori au încheiat contracte cu hipermarketurile, ca să fie siguri că nu vor rămâne cu marfă pe stoc.
Serele de lângă Nazarcea, județul Constanța, sunt doldora de ceapă, ridichi, usturoi verde și salată. Însă oamenii sunt mai reţinuţi şi nu mai ajung la fel de mulţi în pieţe, din cauza pandemiei. Aşa că producătorii nu au de gând să scumpească verdeţurile.
Dumitru Șandra, producător: „Piaţa e piaţa, o zi e mai bună una mai proastă. Știţi cum e, speranţa moare ultima. Am impresia că piaţa s-a aşezat, dar depinde de produse dacă sunt produse, preţurile vor fi mai scăzute”.
Iani Zoia, comerciant de produse agricole: „Preţurile vor fi mai mici sau egale cu cele care sunt acum pe piaţă”.
Legumicultorii din Brăila spun că au reuşit să vândă aproape toată recolta hipermarketurilor. Cum importurile au fost mai mici din cauza restricţiilor, în marile magazine ar trebui să fie mai multă marfă autohtonă.
Legumele romaneşti sunt foarte frumoase anul acesta. Deja sunt de o perioadă bună de timp pe tarabe. Agricultorii spun că, cel mai probabil, vor termina marfa până de Paşte şi vor trece apoi la însămânţarea de roşii, castraveţi sau ardei gras.
Ştefan Udatu, legumicultor: „Vânzările au mers. Avem şi un contract cu supermarketul şi pe piaţa locală”.
Reporter: „La preţuri?”
Ştefan Udatu, legumicultor: „Sunt ok preţurile”.
Reporter: „Comparativ cu anii trecuţi?”
Ştefan Udatu, legumicultor: „Sunt chiar mai bune”.
Şi un fermier din Mocod, judeţul Bistriţa Năsăud, a păstrat prețurile, ca să nu își piardă clienții, chiar dacă temperaturile scăzute din ultima perioadă au însemnat costuri mai mari cu încălzirea solariilor.
Mircea Cotuț, producător de legume: „S-au scumpit seminţele, imputurile, dar preţurile de desfacere au rămas aproximativ la fel. Ca să poţi să rezişti pe piaţă, trebuie să produci mult, bine şi să poţi da mai ieftin”.
Pentru a menține o singură seră la 12 grade Celsius, un proprietar cheltuieşte 800 de lei pe combustibil.