Guvernul a aprobat proiectul privind introducerea manualului unic. Specialiștii îl contestă

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 15 Decembrie 2017 19:36
Categorie: Educatie

Toţi elevii vor studia pe baza unui singur manual, potrivit unui proiect de lege, aprobat acum de Guvern. Manualul câştigător va fi votat de profesori şi toţi copiii vor învăţa după el, chiar dacă specialiştii în educaţie îl contestă.

Uniunea Editorilor spune că este cel mai rău lucru care se poate întâmpla sistemului de învăţământ şi că Ministerul Educaţiei vrea doar să facă bani, pentru că va tipări aceste manuale, la propria editură.

Indiferent că sunt într-o clasă cu rezultate bune sau mai proaste, la profil de matematică sau filologie, din 2018 toţi copiii vor învăţa după un singur manual. Ministrul Educaţiei susţine că aceasta este soluţia că manualele să fie gata la timp.

Liviu Pop, ministru Învăţământului: „Vom avea un singur manual de bază, iar în perioada imediat următoare, autorii de manuale vor intra într-o competiţie. Asta este pricipiul legii manualului şcolar; nu se vor mai face competitiii între edituri care nu aveau decât un singur interes, unele dintre ele de acel economic, nu de sprijin al sistemului de învăţământ.”

În prima fază, autorii vor prezenta manuscrisele, cele mai bune vor fi selectate şi postate pe un portal, apoi votate de profesori. Manualul câştigător va fi publicat de Editura Didactică şi Pedagogică, editura care aparţine ministerului Educaţiei.

Cristian Greșeanu, Uniunea Editorilor: „Șapte manuale şi manualul cu cele mai multe voturi are 18 la sută. În final, 80 la sută din profesori trebuie să aleagă acest manual pentru care au optat doar 18 la sută. Acum 30 de ani, cu ajutorul Băncii Mondiale, s-a demarat un program prin care manualul unic din vremea comunistă a fost înlocuit cu o diversitate de manuale. Sunt copii cu aptitudini diferite, pentru diferite specialităţi. Profesorii vor fi nevoiţi să se adapteze din mers după acelaşi manual.”

Din păcate, sistemul actual de învăţământ nu îi stimulează pe elevi să gândească singuri şi să îşi aleagă drumul în viaţă, în funcţie de vocaţia pe care o au, spun profesorii.

Florin Colceag: „Copilul iese stresat din şcoală, iar educaţia a ajuns un business. El nu se poate dezvolta, pentru că el, natural, trebuie să aibă încredere, libertate şi curiozitate. Nu şi le poate manifesta. Sistemul nu îi crează nici libertate, nici curiozitate, pentru că nu poate să cerceteze, de pildă, un subiect găsit pe Internet şi să aibă o opinie la oră.”

Ca să fie pusă în practică, legea manualului unic trebuie să primească şi votul parlamentarilor.

 

Manualele de clasa a V-a ar urma să ajungă azi pe băncile elevilor. Mesajul lui Liviu Pop
Manualele de clasa a V-a ar urma să ajungă azi pe băncile elevilor. Mesajul lui Liviu Pop
VIDEO PROTVPLUS.RO
liceu Ploieşti
Liceul de stat din România de unde elevii pleacă direct la Oxford şi Cambridge
Elevii și preșcolarii se întorc astăzi la cursuri. Când vor avea următoarea vacanță
Ministrul Educaţiei vrea să introducă un examen care amintește de ”treapta” din comunism
Ministrul Educației anunță sfârșitul manualului unic
Cât scot din buzunar părinții care n-au cu cine să-și lase copiii în vacanță
Vacanța prelungită a elevilor le dă bătăi de cap părinților. Cât scot din buzunar
abandon scolar
Aproape un sfert dintre copii renunţă la şcoală. "Am 6, niciunul nu ştie să scrie"
Elitele României explică de ce pleacă din țară. ”Se învață prea multe materii”
Cursuri de dezbatere pentru liceeni. Ce spune un tânăr despre politicienii români
Programul de formare pentru profesori merge greu. Niciun curs într-un an
Mii de străini veniți să facă Medicina în România pentru 5.000 de €/ an. Cât ar plăti în țările lor
Obiectivul Ecaterinei Andronescu: ”Încercăm să avem în fiecare sală de clasă”