Firme fără angajați și afaceri simbolice, alese de Ministerul Economiei pentru ajutoare de stat de zeci de milioane de euro
Majoritatea societăților alese de Ministerul Economiei pentru a primi ajutoare de stat de zeci de milioane de euro sunt firme de apartament, cu cifre de afaceri simbolice și maxim doi angajați.
Șase din cele opt companii câștigătoare în schema de granturi pentru investiții în industria prelucrătoare au o cifră de afaceri sub 600.000 lei, dar urmează să primească ajutor de stat și să efectueze „investiții viabile” de câte 30.000.000 de euro, în medie, scrie Profit.
Două dintre aceste societăți comerciale au zero angajați, iar trei au câte un singur salariat, potrivit informărilor oficiale.
Numărul total (cumulat) de angajați al celor 8 companii câștigătoare este de 14, revenind la o medie de doar 1,75 angajați/companie câștigătoare.
Modul de departajare a companiilor selectate de Ministerul Economiei pentru a primi ajutor de stat conform HG 959/2022 a atras protestele Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
”Cel mai probabil, sunt folosite pentru mascarea unor interese economice ale unor entități care nu vor să apară public”
Reprezentând firme cu capital românesc care desfășoară activități de producție, AOAR semnalează modul defectuos de gestionare a ajutoarelor de stat, care duce la pierderea încrederii în capacitatea ministerelor de a gestiona fonduri din bani publici.
”Cel mai probabil, ele sunt folosite pentru mascarea unor interese economice ale altor entități care nu vor sa apară public și/sau care nu s-ar fi calificat și vor face în perioadele următoare schimbarea de acționariat (prin majorări de capital, împrumuturi convertibile făcute direct sau indirect etc).
Altfel spus, ajutorul de stat devine tranzacționabil între agenții economici prin vehicule utilizate special pentru astfel de licitații”, avertizează AOAR.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: ajutoare, stat, ministerul economiei, interese,
Dată publicare:
10-04-2023 14:10