Evaluare Națională 2022. Expert în Educație, după proba de marți: „Subiectele au fost la obiect, inteligente, inspirate”
După doi ani de pandemie, în care s-a făcut școală la limita de avarie, aproximativ 150.000 de absolvenți ai clasei a 8-a au susținut, marți, prima probă de la Evaluarea Națională, cea de Limba și Literatura Română.
Este al doilea an în care subiectele sunt inspirate din testele PISA. Elevii au primit texte la prima vedere și exerciții de creativitate, nu comentarii învățate pe de rost. A fost mai ușor, așa spun cei care se gândesc deja la anii de liceu.
Cei mai mulți au ieșit bucuroși din sălile de examen.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Elev: „A fost bine, a fost bine. Era să rămân fară timp dar m-am descurcat. Am reușit să mă verific. Subiectele nu au fost foarte grele da' au fost câteva părți care te puteau pune în dificultate”.
Elev: „Mi s-a părut destul de ușor, față de simulare și sper să iau notă mare. Nu știu dacă o să-mi depuncteze că am scris puțin peste limită. Sper să nu-mi depuncteze”.
Subiectele au fost inspirate din testele PISA, gândite să verifice în primul rând creativitatea copilului și nu capacitatea acestuia de a memora. Elevii au avut de răspuns la câteva întrebări pe baza a două texte primite la prima vedere, de asociat un fragment din "Toate pânzele sus" cu un alt text studiat, de povestit o întamplare din vacanță și de rezolvat un exercițiu de gramatică.
Marian Stas, expert în Educație: „Subiectele de marți au fost înțelept întocmite pentru ce aveau ele de rezolvat. La obiect, inteligente, inspirate, nici prea complicate nici prea simple. N-ar fi fost nevoie de o căruță de bani pentru meditații pentru că un copil să rezolve subiectele astea cât de bine se poate”.
Repartizarea generală, programată pe 14 iulie
În judeţul Dâmboviţa se derulează un proiect-pilot astfel încât lucrările de la evaluare vor fi scanate şi încărcate automat într-un server al Ministerului Educaţiei, de unde vor fi repartizate profesorilor pentru a fi corectate.
Prof. Ileana Niculăescu, inspector şcolar general IŞJ Dâmboviţa: „Lucrarea se scanează pagină cu pagină, se verifică formatul PDF în prezenţa elevului”.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Contrar îngrijorărilor, timpul mediu de scanare și încărcare a unei lucrări a fost de două minute. În primele două ore, prima lucrare fiind predată la 10:15, până la 12:15 s-au încărcat 3.400 de lucrări, în 255 de clase de examen”.
Media generală de la evaluarea națională contează în proporție de 80 la sută pentru admiterea la liceu. Pe 14 iulie va avea loc repartizarea computerizată.