Elevii din liceele de arte și școlile de meserii au făcut spectacol la târgul „Cariera” de la Galați
Spectacol, demonstrații și experimente pentru atragerea elevilor de școală generală către licee.
Târgul „Cariera” de la Galați prezintă cât mai atractiv oferte educaționale, în special din școlile profesionale, care își ocupă cu greu numărul de locuri. Asta, în condițiile în care, cel puțin unul din zece elevi de clasa a opta susține că nu vrea să meargă mai departe la liceu.
Liceele de arte sau școlile de meserii au fost cele care au reușit să facă spectacol. Elevii au demonstrat că sunt și silitori, și talentați. Liceele tehnologice, de asemenea, le-au prezentat elevilor de clasa a opta oferte educaționale, care îi pot lansa cu ușurință pe piața muncii, după încheierea școlii sau chiar mai devreme.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prof. ing. Carmen Oancă, Liceul Tehnologic Radu Negru, Galați: „Avem tehnician operator procesare imagine, tehnică de calcul, telematică, specializări către care elevii, la momentul actual, se orientează și e o cerință foarte mare pe piața muncii”.
Elevii de la liceele teoretice au făcut demonstrații cu imprimante 3D sau cu dispozitive create chiar de ei. Iluziile optice au făcut senzație.
Elev: „În acest cub este o pantă în interior, pe diagonală și, datorită unor oglinzi, pare că, de fapt, este un cub, dar în realitate este doar panta aceea și, în momentul în care dau drumul la ban, nu ajunge jos”.
Elevă: „De la distanță pare că este foarte îngust și, dacă aș arunca o monedă, n-ar intra, dar când arunc moneda, ajunge jos. E tot o iluzie”.
Nu este o iluzie, însă, faptul că sistemul de învățământ face eforturi pentru a ține pasul cu piața muncii. Totuși, școlile profesionale sunt, în continuare, la coada opțiunilor elevilor, iar unii se mulțumesc doar cu opt clase.
Diana Bulai, psiholog, directorul CJRAE Galați: „Încercăm să-i obișnuim de mici să gândească că, de fapt, cariera este un proces, care se construiește pas cu pas, în fiecare alegere. Din păcate, chiar de la nivelul opțiunilor, am identificat în jur de 1,4% dintre elevii de clasa a opta, care spun că nu mai intenționază să își continue studiile”.
Târgul „Cariera” este organizat la Galați de 22 de ani, de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională. În următorul an școlar vor fi locuri în 140 de clase de liceu și 38 de clase de învățământ profesional, dar vor fi formate și trei clase pentru învățământul profesional dual.