Elevii care au susținut Evaluarea Națională au fost repartizați la licee. Care este liceul clasat primul pe țară
După o lună de stres, calcule și așteptare, absolvenții de gimnaziu, care au susținut Evaluarea Națională, au aflat miercuri în ce liceu vor învăța din toamnă.
În cele de top, din orașele mari, a fost o concurență acerbă și, în general, s-a intrat cu note mai mari la profilurile reale. De exemplu, ultima medie la clasa de matematică-informatică, cu predare intensivă în limba engleză, a fost 9.90 la Colegiul Sfântul Sava din București.
După un an de efort, 120.000 de absolvenți de gimnaziu au aflat în ce liceu au fost trimiși de platforma informatică pentru 4 ani.
Cel mai greu s-a intrat la colegiile centenare, care atrag an de an elevi sclipitori. Colegiul Vianu din Capitală e primul pe țară, 9,62 fiind media candidatului care închide lista celor admiși. Urmează liceele Lazăr, Sava și Racoviță, din Cluj-Napoca.
În București, ținând cont de profil, în cap de listă e clasa de mate-info de la Sfântul Sava - ultima medie, 9,90. Aceeași specializare, la Gheorghe Lazăr, 9,85. Tot la Lazăr, dar la științele naturii, cea mai mică notă a fost 9,80. Cei care nu au avut medii mari au ajuns în clase de nivel mediu. Dar măcar răsuflă ușurați și își pot ordona din nou prioritățile.
Elev: „Să ajung fotbalist. O să muncesc cât mai mult!”
De la prima probă a Evaluării Naționale și până la distribuția copiilor în școli a trecut o lună!. Răstimp în care colegii mai mari au dat Bac-ul, s-au corectat contestațiile și au fost publicate rezultatele finale.
Viitorii profesori au dat titularizarea și au aflat rezultatele, iar profesorii începători au dat definitivatul.
Daniela Vișoianu, consilier Comisia pentru Educație Parlament: „Îmi spun părinții că în timpul zilelor de Evaluare Națională au intrat în examen copiii și au ieșit foarte maturizați, copleșiți de greutatea pe care au dus-o în spate. Patru ore de examen care le definesc viața pentru mulți ani de acum încolo și care pun și o etichetă pe ei. Chiar se aleg cei mai buni dintre cei mai buni”.
Regula generală este că în clasa a noua, elevii nu pot fi transferați. Sunt totuși câteva situații când candidații pot schimba liceul în care au fost repartizați. Dacă distanța până la domiciliu e foarte mare, și acest lucru poate afecta performanța școlară. Dacă au probleme medicale și nu se pot deplasa. Ori dacă fac schimb de locuri cu un coleg, nemulțumit și el de unde a nimerit.
Aproape 3.000 de elevi au ocupat locurile etnicilor romi. Peste 13.000 au ajuns în licee vocaționale. Și 20.000 au optat pentru școlile de meserii. Au rămas în continuare fără repartizare 1.600 de copii. Cel mai frecvent, pentru că nu au trecut în cereri destule opțiuni. Aceștia vor ocupa locurile rămase, după 2 august.