Definitivat 2021. Experții consideră examenul depășit, iar tinerii s-au arătat dezamăgiți de subiecte
Noua generație de profesori a bifat miercuri definitivatul.
Un examen pe care experții îl consideră depășit, pentru că nu arată cât de pregătiți sunt candidații să lucreze cu copiii, la școală și la grădiniță. Și tinerii s-au arătat dezamăgiți de subiecte și spun că sistemul ar trebui regândit. Peste 8.000 de profesori se vor stabili la catedră în acest an.
Candidat: ”La planificare nu se așteptă nimeni, e destul de greoaie și a rămas la nivelul anilor trecuți, e după modelul vechi, e stufoasă, cu multe informații, care ar putea fi scăzute din ele, ca să ne putem concentra pe partea de practică și mai puțin chestia cu actele și birocrația.''
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Din cele 98 de discipline pentru care a fost organizat examenul de definitivat, cea mai mare prezență a fost la limba și literatura română, învățători, profesori de sport și educatori.
Adriana este unul dintre educatorii din Capitală. Are 19 ani, anul trecut a promovat Bacalaureatul cu 9,40 și vrea să rămână la o grădiniță unde are deja o grupă de 22 de copii. Deși primește doar 2.400 de lei salariu, știe că e nevoie de tineri în învățământ pentru a schimba sistemul.
Adriana Săraru, educatoare: ”În prezent sunt și studentă la Facultatea de Litere, pentru că vreau să rămân în învățământ dar ca profesor de limba română. Noi, tinerii, avem o altă gândire, noi ne adaptăm mai ușor.''
Însă puțini ajung să aibă propriul post, mai ales în oraș la o grădiniță ori școală bună.
Gabriel, profesor de educație fizică și sport: ”Este o luptă foarte mare, posturile sunt foarte puține, sunt mulți candidați și foarte puține posturi. Sunt încă profesori care au ore și norme la școli.''
Specialiștii în educație spun că patru ore de examen cu o bibliografie depășită nu arată dacă viitorii dascăli au calități pentru a fi buni pedagogi.
Daniela Vișoianu, expert în educație: ”Dacă vrem să intre în sistem oameni de calitate și e singurul lucru concret pe care putem să-l facem pentru reformă, să avem grijă la cine intră în sistem. E momentul să ne uităm cu atenție la cui dăm voie să intre în sistem, să punem filtre, să-i sprijinim și să pornească pregătiți. Examenul nu poate să rămână la forma de altădată.”
Anul acesta din cei peste 9.000 de tineri care s-au înscris la definitivat, peste 8.000 au reușit să treacă de primele probe: calificativele bine și foarte bine din primul an la catedra, stagiul de predare și evaluarea de la clasa.