Amenzi pentru profesorii care cer bani părinților. Un deputat USR a depus un proiect de lege în Parlament
Profesorii care le cer bani părinților pentru așa numitul fond al clasei ar putea fi amendați cu până la 2.000 de lei. Este propunerea unui deputat, care vrea să interzică prin lege acest obicei.
Actul normativ le va permite însă părinţilor să doneze bani. Acest lucru se întâmplă și acum, iar cei care nu au, fac eforturi să dea totuși, de teamă că profesorii le-ar putea sancționa copiii.
La o şcoală din Craiova, diriginta elevilor din clasa a 11-a le-a cerut câte 12 lei pentru "stricăciunile din spaţiile comune". Şi le-a spus că ar putea rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată, dacă nu vor plăti suma respectivă. Niciun elev nu a dorit să denunţe public acest episod, de teama de a nu fi sancţionat.
Mama unei fetiţe din clasa a 4-a, de la o şcoală din Bucureşti, este unul dintre cei patru părinţi, spune ea, care refuză să dea bani pentru fondul clasei şi pentru cadouri oferite cadrelor didactice.
Maria Popescu, părinte: „Pentru orice se cer bani, pentru cadouri, pentru rechizite, s-au cerut şi pentru dezinfectant, şerveţele, hârtie pentru uz"
Un deputat USR vrea să schimbe această practică din şcoli şi să interzică, prin lege, fondul şcolii sau al clasei. Proiectul de lege depus la Parlament prevede amenzi între 1000 şi 2000 de lei doar pentru cadrele didactice care pretind bani de la părinţi.
Filip Havarneanu, deputat USR: „Noi încercăm să arătăm părinţilor că pot avea curajul să pună piciorul în prag şi să nu se mai lase intimidaţi. Directorii de şcoli sunt cei care cer acei bani prin intermediul profesorilor. Avem foarte multe cazuri de persoane intimidate care mi-au spus că ai lor copii au suferit din această cauză"
Asociaţiile de părinţi atrag atenţia că fondul clasei este deja ilegal, prin regulamentul cadru. Numai că nu se prea aplică, spune iniţiatorul, pentru că este greu de dovedit că un profesor le-a cerut bani elevilor.
Eugen Ilea, vicepreşedinte Asociaţia Federaţiei Părinţilor: „Există şi o teamă a părinților că dacă nu cotizezi, copilul lui va fi pedepsit sau nu va fi notat corespunzător”.
Un studiu realizat de Asociaţia „Salvaţi copiii” arată că părinţii au dat peste 6.000 de lei în 2020 pentru întreţinerea copilului la şcoală. Suma a fost dublă faţă de 2018.