Cursurile care le garantează tinerilor un loc de muncă. Elevii primesc și bani

×
Codul embed a fost copiat

Lipsa de forță de muncă se resimte inclusiv în magazine. Chiar dacă poate părea banal, nu este uşor să vinzi un produs. Inclusiv pentru asta îţi trebuie specializare.

În aceste condiţii, după lungi căutări prin toată ţara, marii retaileri au convins 160 de elevi să se înscrie în învăţământul profesional dual, prin proiectul: ''Școala de carte şi meserii''. La finalul celor trei ani de studiu, tinerii vor avea un loc de muncă asigurat şi pot face şi liceul.

28 de elevi ai Liceului Tehnologic ''Elie Radu'' din Capitală au semnat primele lor contracte de muncă. Toţi vor lua bani de la stat şi de la cei care îi instruiesc.

Elevă: "400 de lei voi primi. În primul rând, îmi voi cumpăra hainele de care am nevoie. Vreau să o fac mândră pe mama mea adoptivă, să mă vadă că ajung undeva, că am un loc stabil şi că sunt pe picioarele mele.''

Adolescenţii au aflat însă că au şi o primă responsabilitate: să fie prezenţi la serviciu. La șase absențe nemotivate, tinerii vor pierde 10 lei din bursă.

Citește și
elevi batausi
Bătaie între 2 elevi de la un liceu din Gorj. Victima a fost lovită cu piciorul

Programul, în timpul celor 3 ani de liceu, este unul lejer: câte două săptămâni pe an, în primii 2 ani şi 9 săptămâni în ultimul. Suficient, crede angajatorul, ca aceştia să înveţe meserie.

În cadrul proiectului ''Scoala de carte şi meserii'', retailerii au căutat în 8 judeţe, elevi pentru învăţământul dual. Au reuşit să strângă 164 de adolescenţi din peste 250 de şcoli de gimnaziu.

Arieş Ioana , directorul Liceului Tehnologic ''Elie Radu": ''Cea mai grea a fost lupta cu mentalitatea părinţilor, această reţinere de a da copilul la şcoală profesională. Toţi părinţii vor ca fiii lor sau fiicele să urmeze învățământul liceal şi mai puţin scoala profesională.''

Elev: "Fac practică şi şcoala mă poate ajuuta să devin comcerciant vânzător."

În 2009 şcolile profesionale şi-au închis porţile pentru viitoare generaţie de meseriaşi a României, atunci a început să se adâncească gaura de specialişti în diferite domenii. Aşa că, angajatorii nu-şi mai găseau oameni, iar afacerile se închideau rând pe rând. În 2012, la nevoia operatorilor economici de la nivel naţional s-a reintrodus sistemul profesional.

Iar în 2017 s-a format prima generaţie în sistemul dual.

Cristian Constantin: Într-adevăr e dificil să găsim colegi noi care să şi dorească să lucreze. În trei ani vor avea o meserie şi se pot angaja oriunde doresc şi au o ofertă din partea angajatorului unde au lucrat.''

Cu toate acestea locurile companiilor pentru meseriaşi sunt acoperite doar în proporţie de 70%, iar cererea creşte de la un an la altul.

În 2012, angajatorii, la nivel naţional aveau nevoie de cel puţin 11.000 de tineri care să fie instruiţi în diferite meserii, acum însă cererea este mult mai mare. Pentru anul şcolar 2019-2020 operatorii economici din România au cerut cel puţin 40.000 care să fie pregătiţi în diferite domenii, iar în următorii 3 ani să le fie angajați.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citește și...
Ore în containere la şcolile cu prea mulţi elevi cu
Ore în containere la şcolile cu prea mulţi elevi cu "viză de flotant". Reacţia părinţilor

Supraaglomerate, mai ales de elevi înscrişi cu viză de flotant, şcolile bine cotate din Capitală au început să mute o parte din clase în structuri tip container.

Bătaie între 2 elevi de la un liceu din Gorj. Victima a fost lovită cu piciorul
Bătaie între 2 elevi de la un liceu din Gorj. Victima a fost lovită cu piciorul

Este anchetă la un liceu din Gorj, după ce doi elevi s-au luat la bătaie. Întreaga scenă a fost filmată, iar apoi imaginile au ajuns în mediul online.

Fost profesor, condamnat la închisoare. Ce discuta cu elevii pe
Fost profesor, condamnat la închisoare. Ce discuta cu elevii pe "laptopul secret"

Un fost profesor din Marea Britanie a fost condamnat la închisoare după ce ar fi fost suspectat de pedofilie, pe motiv că ar fi ținut un laptop ascuns în șopronul lui pentru a conversa cu copiii.

Recomandări
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%

Autoritățile anunță că le vor da mai mulți bani celor care vor să își cumpere o mașină nouă prin programul guvernamental „Rabla”.

Gara de Nord va fi modernizată:
Gara de Nord va fi modernizată: "Vin după 22 de ani în România, sunt șocat și nici nu mai vreau să pun piciorul"

Gara de Nord, cea mai mare poartă de intare în București, va fi modernizată. Deocamdată a fost lansată licitația pentru acest proiect.

”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni
”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni

Rușii par tot mai aproape de cucerirea Bahmutului, în estul Ucrainei, după ce ar fi cucerit un sat din apropiere. Potrivit ministrului de externe de la Kiev, Ucraina va primi de la aliați, "în primul val", între 120 și 140 de tancuri.