Cum va arăta structura anului școlar viitor. Ce spune Ligia Deca, ministrul Educației
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, luni, la Alba Iulia, că anul şcolar 2024-2025 va rămâne pe aceeaşi structură de module, iar reorganizarea inspectoratelor şcolare se va realiza cel mai probabil anul viitor.
Întrebată dacă, având în vedere rezultatele la simularea Evaluării naţionale, se are în vedere reintroducerea tezelor sau revenirea la semestre, Ligia Deca a afirmat că nu a fost observată o legătură între structura anului şcolar şi aceste rezultate.
„Mai mult, a fost realizată o evaluare a percepţiei profesorilor, elevilor, părinţilor cu privire la structura anului şcolar, studiu care a arătat că există o percepţie pozitivă a alternării de perioade de efort academic cu perioade mai scurte de vacanţă. Aşadar, structura anului şcolar pentru anul viitor rămâne pe această structură de module”, a menţionat ministrul Educaţiei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ligia Deca a adăugat că nu a existat nici o discuţie cu privire la reintroducerea tezelor, precizând că simulările în acest an au fost organizate mai devreme, ca evaluări sumative, „tocmai în ideea de a putea utiliza rezultatele în recapitulări şi consolidări în vederea examenelor naţionale”.
În ceea ce priveşte restructurarea inspectoratelor şcolare, Deca a precizat că această reorganizare, conform legii învăţământului preuniversitar, vizează transformarea în direcţii judeţene pentru învăţământ preuniversitar, „cu un rol mai mare în sprijinul şcolilor şi concentrarea inspecţiei şi a evaluării într-o singură entitate la nivel judeţean, Biroul judeţean ARACIP”.
Deca a spus că această reorganizare se va realiza după un calendar actualizat, pentru că au fost o serie de modificări legislative în zona administrativă şi fiscal-bugetară. „De exemplu, ar trebui reorganizat în aşa fel încât să nu existe instituţie publică cu mai puţin de 50 de angajaţi şi, atunci, întreaga reflecţie pe arhitectura sistemului trebuie făcută luând în calcul toată legislatura aplicabilă. Suntem în discuţii la nivel guvernamental şi urmează ca această reorganizare să se facă cu un nou calendar, probabil ea intrând în vigoare anul viitor”, a declarat ministrul Educaţiei.