Cîmpeanu: Este imperios necesară menţinerea şcolilor deschise, cu învăţământ în format fizic, cât de mult posibil
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că noul an şcolar va începe de la premisa că este imperios necesară menţinerea şcolilor deschise, cu învăţământ în format fizic cât de mult posibil.
"Cât sunt eu ministru, voi face tot ce depinde de mine ca elevii să facă şcoală fizic în cele mai bune condiţii posibile. Începem noul an şcolar de la premisa că este imperios necesară menţinerea şcolilor deschise, cu învăţământ în format fizic cât de mult posibil. Trebuie să ne îndreptăm spre o normalitate în care elevii să beneficieze de activităţi didactice echitabile, în care diferenţele de acces să fie reduse la minimum. Elevii vor fi prezenţi în şcoli, aşa cum sunt obişnuiţi să facă şcoală şi aşa cum ştim că este benefic atât din punct de vedere al dezvoltării coerente a competenţelor, cât şi al sănătăţii psiho-emoţionale a acestora şi doar în situaţii excepţionale, când sănătatea lor sau a celor din jur este în pericol, vor rămâne acasă, pentru învăţare online", a afirmat ministrul.
În opinia sa, este esenţial ca elevilor se li se ofere un "cadru sigur" cu măsuri de protecţie, astfel încât transmiterea noului coronavirus să fie cât mai redusă.
"De asemenea, este esenţial să avem în vedere că acestor copii trebuie să le oferim un cadru sigur şi că e nevoie de continuarea anumitor măsuri de protecţie, aşa încât transmiterea să fie cât mai mică posibil", a susţinut ministrul Educaţiei.
Sorin Cîmpeanu a enumerat principalele măsuri prevăzute pentru anul şcolar 2021 - 2022:
* Festivităţile de deschidere vor fi organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a măştii de protecţie şi vor avea o durată de maximum o oră şi jumătate.
* În toate situaţiile de predare cu prezenţă fizică se vor respecta cu stricteţe măsurile de protecţie sanitară: purtarea măştilor este obligatorie pentru toţi cei implicaţi în procesul educaţional (cu excepţia antepreşcolarilor şi preşcolarilor), se va păstra distanţa fizică maximă posibilă între elevi şi profesori, se vor dezinfecta şi aerisi în mod regulat spaţiile de lucru.
* Orele de educaţie fizică şi activităţile sportive se pot desfăşura în săli de sport/spaţii interioare, fără obligativitatea purtării măştii de protecţie, dacă rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1.000. După această rată, orele de educaţie fizică se pot desfăşura doar în spaţii deschise, fără obligativitatea purtării măştii de protecţie.
* Dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este de maximum 6/1.000 de locuitori, toţi antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii vor merge fizic la scoală. După depăşirea acestui prag, până la instituirea stării de carantină la nivelul localităţii, toţi elevii vor participa la cursuri, în sistem online, cu excepţia antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor din învăţământul special, care vor continua să participe la cursuri cu prezenţă fizică, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.
* La nivelul localităţilor unde este instituită măsura carantinei nu sunt permise activităţile cu prezenţă fizică pentru antepreşcolari, preşcolari şi elevi în unităţile de învăţământ, iar activitatea didactică pentru preşcolari şi elevi se desfăşoară exclusiv online.
* Indiferent de scenariul în care se află localitatea, activităţile de terapie cu prezenţă fizică sunt permise pentru toţi elevii cu cerinţe educaţionale speciale din şcolile speciale şi şcolile de masă, având în vedere că acest tip de activităţi sunt esenţiale pentru supravieţuirea şi echilibrul emoţional al acestor elevi.
"De luni îi aşteptăm pe elevi la şcoală, în siguranţă! Vă asigur că atât timp cât sunt eu ministru, voi face tot ce depinde de mine ca elevii să facă şcoală fizic, în cele mai bune condiţii posibile", a mai arătat ministrul Educaţiei.
Sursa: Agerpres
Etichete: coronavirus, scoala, Sorin Cimpeanu, ministrul educației,
Dată publicare:
10-09-2021 21:11