Prețurile au crescut. Cât costă acum rechizitele strict necesare la început de an. Părinte: ”Probabil că mai urmează”
Curând va suna clopoțelul, iar părinții însoțiți de copii au început goana după rechizite. Anul acesta, însă, lista inițială este mai mică din cauza prețurilor în creștere.
Mulți vor cumpăra doar lucrurile necesare și vor reveni în magazine când vor afla de la școală ce mai au de luat.
Elev: „La română un caiet A4 și un dosar cu șină de plastic, la engleză un caiet A4 și un dosar, la germană un caiet A4 și o mapă cu buton”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sunt primele cumpărături pentru un elev de clasa a 6-a. În funcție de profesori, lista poate crește.
Părinte: „Am cumpărat deja majoritatea. Trece clasa s3-a. Caiete, ceva creioane, ce-i mai lipseau. Dacă ne mai spune doamna învățătoare că mai avem nevoie și de altele, vom completa. Cam 400 și ceva de lei am dat acum și probabil că mai urmează”.
Anul acesta, prețurile au crescut cu peste 15%, potrivit Institutului Național de Statistică. Pentru rechizite și ghiozdan, părinții dau în medie 500 de lei, dacă nu caută niște modele speciale.
Georgiana Giuga, șef de magazin: „La clasele 1-4 au nevoie de caiete speciale, sunt cele tip 1, tip 2 pe care încep să scrie, caiete de bio, de desen, de muzică. De la clasele zero se cer cărțile de colorat și caietele de caligrafie, au și chestii specifice în funcție de vârsta copilului și de clasa respectivă. Dacă vorbim de clasele 5-8, ghiozdanul poate fi opțional deoarece poate fi și cel din anii trecuți sau merge pe geanta de umăr, dar la fel toate rechizitele, caiete, accesoriile pentru scris, blocuri de desen”.
Potrivit unui studiu făcut de o aplicație bancară, anul trecut o familie a cheltuit pentru începerea anului scolar aproape 1.600 de lei pentru rechizite, haine, încălțăminte, programe de calculator și taxe pentru afterschool sau școli private.
Un alt studiu arată că anul acesta părinții vor reduce bugetul cu aproape 10% față de 2022.
Potrivit unei simulări făcute de Revolut, o familie medie din România formată din doi părinți angajați și doi copii, un adolescent la liceu și un student, ar trebui să pună deoparte cel puțin 375 lei pe lună timp de 13 luni, pentru a acoperi costurile începutului de an școlar și universitar.
Reporteri: Bianca Ghiță, Delia Bîrla, Teodora Suciu