Bacalaureat 2022: Cea mai mare rată de promovare din ultimii 13 ani, dar cu cei mai puțini participanți
După rezolvarea contestațiilor de la examenul de Bacalaureat aproape 46.000 de note au fost modificate. Sunt multe, recunoaște ministrul Educației, care a cerut o anchetă. Rata de promovare a ajuns la 75,2% și au crescut și mediile de 10.
Este, însă, îngrijorător de mare numărul absolvenților de liceu din această generație care nu au dat bacul: peste 40.000.
În urma recorectării, peste 30.000 de note au fost mărite și 16.000, micșorate.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: “Sunt diferențe care provin din erori de interpretare, mai ales la disciplinele de limba română și istorie, și sunt diferențe cărora nu le găsesc niciun fel de explicație, cazul diferențelor punctajelor la itemii de tip grilă.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sesiunea din această vară are cea mai mare rată de promovare din ultimii 13 ani, dar cu cei mai puțini participanți. 25% dintre cei care au terminat anul aceasta 12 clase nu s-au înscris la Bacalaureat.
Alarmant este că în 49 de licee din România niciun candidat nu a reușit să promoveze examenul de Bacalaureat. Situatia este recunoscută chiar de ministerul Educației, care spune că aici nu vorbim doar de vina copiilor, ci și a dascalilor, care ar trebui să intre într-un program de pregătire profesională. De partea cealaltă, avem și 74 de licee în țară cu o rată de promovabilitate de 100%.
Mulți absolvenți de la liceele de top și-au ales deja facultăți din străinătate.
Absolvent: “Eu mă duc în Olanda la Maastricht, pe Data Science & AI, nu eram foarte decis, dar m-au împins părinții în mare parte și acum consider că e o alegere bună”.
În țară, Facultatea de Medicina și Universitatea Politehnica sunt cele mai căutate de absolvenții de profil real.
"-Merg la facultatea de matematica și info, din București.
-Te-ai gândit să mergi în străin[tate? Ți-a trecut prin minte?
-Da, dar am decis să rămân aici".
Adina Cristescu, consilier de studii în străinătate: “Preferințele au rămas cam aceleași. Pe primul loc, studii în domeniile business, apoi cele din computer science, IT, game tech, urmând psihologia foarte mult. Studenții își pun din ce în ce mai serios problema surselor de finanțare pe care le au la dispoziție”.
Trendurile s-au mai schimbat și pentru restul absolvenților.
Andreea Bodea, director la liceul Caragiale: ”În continuare, intenția de a intra la facultățile de Drept este foarte mare, facultatea de Psihologie, Litere, Limbi străine. Foarte mulți își doresc să studieze în străinătate din aceasta promoție. Serviciile, în general, și management și relații, diplomație, în zona asta se duc spre Olanda, care pare că oferă o paletă largă de posibilități.”
În Olanda, taxa de școlarizare ajunge la 2.000 de euro, dar tinerii pot accesa un împrumut pentru studii de la Guvernul olandez.