Aproape 6.000 de candidați la titularizare au luat sub 5. Câte note de 10 au fost acordate
Aproape 6.000 dintre candidații care au dat examenul de titularizare au luat sub 5. Problema este că mulți sunt deja suplinitori în școli care nu au găsit o altă variantă.
Pe de altă parte, vestea bună este că participarea masivă a tinerilor absolvenți de școli pedagogice sau de facultăți de profil, a crescut media notelor față de anul trecut. 12.000 de participanți la examen, au primit peste 7 și sunt oficial angajați în învățământ, pe durată nelimitată.
Chiar și profesorii cu zeci de ani în meserie greșesc din neatenție. Dar, în acest an, tinerii înscriși în număr mare la titularizare i-au uluit pe membrii comisiilor de corectare, cu multe lucrări impecabile. Ionuț și-a câștigat pe merit postul de titular ca profesor de sport, cu un 10 curat.
Ionuț Ursu: „De un an de zile tot învăț, tot învăț și nu mi s-a părut deloc greu. Mă pricep foarte bine în a lucra cu copiii, și cred că sunt făcut pentru asta”.
La fiecare o mie de candidați la titularizare, doi au luat nota 10. În total, 74, față de 127, anul trecut. Merită felicitări și un mediu școlar primitor, care să-i țină cât mai mult timp la catedră. Unde, din fericire pentru elevi, nu vor ajunge cei peste 5.900 de candidați care au primit sub 5. Pe liste sunt o mulțime de note între 1,5 și 1,9, la educație fizică și limba română.
Este greu de crezut că, la un asemenea rezultat rușinos, concurenții au șanse să primească un 5, la contestații, ceea ce le-ar permite să acopere orele pentru care nu există, în școli, profesori titulari calificați, ceea ce pot face însă toți cei 10.600, cu medii între 5 și 6,99.
Câștigătorii acestui concurs sunt totuși cei 12.000 de candidați, care înseamnă 41% din total și care au note de la 7 în sus.
Absolvent: „O să încep și facultatea de educator-învățător”
Reporter: „Ce au spus părinții?”.
Absolvent: „Sunt mândri, fericiți”.
Notele finale vor fi afișate în ultima zi a lunii. Apoi, în prima săptămână din august, cei care au luat peste 7 vor merge, în ședință publică, să-și aleagă un post disponibil din zona unde au dat examenul. Cei cu note mari au întâietate.
Potrivit Eurostat, anul trecut România avea cam 170.000 de profesori, adică cel mai mic număr din Uniunea Europeană, raportat la populație. Mai avem nevoie de 15.000 de dascăli, ca să ajungem la media uniunii.