400 de elevi au ales franceza la Olimpiada Națională de Limbi Străine 2023 de la Cluj
A fost o săptămână plină pentru peste 1.200 de elevi din toată țara. Aceștia au participat la Olimpiada Națională de Limbi Străine, organizată la Cluj.
Mulți dintre ei au ales limba engleză, însă printre probe și-au făcut loc și franceza, portugheza sau italiana.
Ingrid este clasa a 12-a și a participat la olimpiada de limbă franceză. Subiectele nu au pus-o în dificultate, spune ea.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ingrid: ”Am avut de comentat la compunere un citat, ceea ce nu este neapărat foarte obișnuit pentru această probă a olimpiadei, dar eu cred că m-am descurcat foarte bine.”
400 de elevi au ales franceza la olimpiada națională de limbi străine din acest an.
Teodora Ciucan: ”Sunt pasionată de această limbă. Îmi doresc să continui și studiile în Franța și am crezut că va fi un ajutor pentru viitoarea mea carieră.”
Mocanu Beatrice Andreea: „Am mai dat o data olimpiada natională și am zis hei, ce-ar fi sa mai vin o dată.”
Peste 500 de elevi au dat probele în limba engleză. Unii au fost mai îndrăzneți și au ales portugheza, spaniola sau italiana.
Simona Aida Manolache, conf univ. Universitatea Ștefan cel Mare Suceava: ”Au ales franceza, italiana sau spaniola pentru că le place foarte mult ceea ce fac, ce studiază”.
Ionela Florentina Iacob, profesor limba engleză: ”Tinerii se orientează către acele tipuri de competențe care le permit accesul la educație de calitate și o bună inserție pe piața muncii. ”
Mulți tineri aleg să aprofundeze o limbă străină și pentru că vor să studieze în afara țării.
Bogdan Glăvan, reprezentant Biroul Erasmus PLUS: ”Acordurile cu universitățile partenere implică și un standard minim al competențelor, de obicei este un minim B1 sau B2, fie în limba engleza, fie în limba de studiu pe care aleg să o studieze la universitatea parteneră. ”
95 % din elevii români studiază cel puțin două limbi străine în școală, arată ultimele date Eurostat.