Ziua Internațională a pisicilor. Cum își sărbătoresc stăpânii felinele
Drăgăstoase, curioase sau indiferente, pisicile au cucerit definitiv o mulțime de admiratori. Joi este ziua lor internațională, așa că stăpânii se laudă cu poze și filmulețe peste tot.
Pisicile sunt, așadar, vedetele zilei pe rețelele de socializare. Numai în casele din România trăiesc peste 4 milioane. Îngrijirea lor nu este lucru ușor; necesită timp, dedicare și bani.
Pentru Will și Sasha, răsfățul este ceva obișnuit. De trei ani, de când împart aceeași stăpâni, abia se dezlipesc unul de celălalt. De ziua lor, au petrecut ca de obicei cu sesiuni lungi de alint reciproc, dar și cu bunătăți.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pixie și Justice sunt la fel de răsfățate. Stăpâna lor are grijă să nu le lipsească nimic. Costurile ajung și la 600 de lei pe lună.
Andreea Farcaș: „Alegem mâncare calitativă, un kilogram de mâncare costă undeva 100 de lei, la fel și nisipul.”
Aproape toate produsele necesare unei pisici, de la jucării, la hrană sau suplimente, sunt din import.
Doar mâncare importăm în valoare de câteva sute de milioane de euro, de la an la an mai mult.
Asta le-a dat idei de afaceri unor antreprenori de la noi. De pildă, o fabrică din Satu Mare vinde zeci de mii de tone de nisip pentru pisici în Germania, Austria sau Croația.
Adrian Micle, antreprenor: „Am ajuns să producem anul trecut undeva la 43.000 de tone de așternut pentru pisici.”
Dar pe lângă hrană și nisip, îngrijirea unei pisici implică și vizite la cabinetul veterinar. Medicii recomandă, chiar și în cazul celor care stau în casă, produse pentru deparazitare și vaccinuri anuale care le protejează de câteva boli grave.
Izabella Bukos, medic veterinar: „O vaccinare pentru polivalență costă în jur de 100 de lei. Sunt suplimente pentru piele, oase, articulații, care costă undeva între 80-130 de lei pe lună.”
De asemenea, sunt indicate și controale regulate, cel puțin odată ce felinele ajung la vârsta adultă, pentru evaluarea stării de sănătate. Iubitorii de pisici spun că prezența lor în case și curți, și năzdrăvăniile lor aduc numai zâmbete și le fac ziua mai frumoasă.