Ziua în care s-a născut Regina Maria a României. A fost cerută în căsătorie de bunicul Reginei Elisabeta. GALERIE FOTO
Regina Maria a României s-a născut pe 29 octombrie 1875, în castelul Eastwel, în comitatul Kent din Anglia.
Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha a fost supranumită și Regina Întregitoare datorită efortului depus pentru unirea Transilvaniei, a Bucovinei și a Basarabiei cu România.
Regina Maria a României a fost nepoata Reginei Victoria. Suverana a fost botezată pe 15 decembrie 1875 la capela privată a castelului Windsor și i-a avut ca nași de botez pe împărăteasa Rusiei, Maria Alexandrovna, și pe Alexandru al III-lea, mama sa, Alexandrovna Romanova fiind fiica țarului Alexandru al II-lea.
În 1886, tatăl Reginei Maria a fost numit la comanda Flotei Mediteraneene, astfel că familia s-a mutat în Malta timp de trei ani. Tot acolo, Majestatea Sa s-a îndrăgostit de Maurice Bourke, căpitanul iahtului pe care îl deținea tatăl ei.
În 1888, viitorul rege al Marii Britanii și vărul Mariei, George al V-lea, s-a îndrăgostit de ea, cerând-o în căsătorie, însă ducesa de Edinburgh a refuzat.
Casa Regală a României era în căutarea unei partenere de coroană pentru Ferdinand. Astfel, în perioada următoare, au făcut tot felul de acțiuni pentru a-i apropia pe cei doi, iar în vara anului 1882 a avut loc logodna dintre Maria și Ferdinand.
Pe 10 ianuarie 1893, la Sigmaringen în Germania, a avut loc căsătoria dintre cei doi. Căsătoria a avut trei cermonii, una civilă și două relicioase: catolică (religia lui Ferdinand) și protestantă (religia Mariei).
În martie 1896, cuplu se mută la Palatul Cotroceni, reședință pe care Regele Carol I a amenajat-o începând din 1892.
Regina Maria și Ferdinand au avut șase copii. Primul copil este principele Carol care s-a născut la castelul Peleș în 1893.
Următorul copil a fost principesa Elisabeta în 1984, urmată de principesa Maria în 1900, principele Nicolae în 1903, principesa Ileana în 1909 și principele Mircea în 1913, care a murit la o vârstă fragedă.
Principesa Maria a devenit Regina a României pe 11 octombrie 1914, după moartea regelui Carol I, într-o perioadă zbuciumată, marcată de izbucnirea Primului Război Mondial.
În 1936, Regina Maria s-a îmbolnăvit iar starea ei s-a agravat odată cu trecerea anilor. Deși a fost consulată de 30 medici, nimeni nu a reușit să-i pună un diagnostic.
După ce a cerut cu insistență să plece din sanatoriul unde era internată în 1938, Regina Maria s-a întors la Castelul Pelișor și pe 18 iulie a încetat din viață.