Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene Române. Spectacolul din Capitală a fost urmărit în jur de o mie de oameni
Este Ziua Aviației, iar piloii români s-au rugat la ocrotitorul lor, Sfântul Ilie, pentru condiții bune de zbor. Peste 30 de aeronave militare și civile au survolat la joasă înălțime Capitala.
În jur de o mie de oameni s-au strâns în fața Monumentului Eroilor Aerului, ca să le ureze celor de la manșă "Cer senin!".
Ziua Aviației a început cu o repriză scurtă de ploaie în Capitală, iar asta le-a dat emoții piloților militari și civili care urmau să survoleze Bulevardul Aviatorilor. Protectorul lor, Sfântul Ilie pare că s-a îmbunat, iar norii s-au risipit până să înceapă ceremoniile și zborurile demonstrative.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cpt. Comandor Adrin Trifa, director de zbor: „Ne-a speriat puțin ploaia de dimineața, dar după cum vedem acum, condițiile sunt excelente, cerul e senin. Vântul moderat nu cred că va pune probleme desfășurării în siguranță a misiunii."
Statul Major al Forțelor Aeriene a sărbătorit și 110 ani de la înființarea primei structuri de aeronautică militară. Ca în fiecare an, evenimentul s-a bucurat de un public numeros. Oamenii s-au așezat la umbră și au stat cu ochii ațintiți spre cer să vadă aeronavele. Cele mai așteptate au fost aparatele de vânătoare F16 și Eurofighter Typhoon ale forțelor aeriene italiene.
Cei prezenți i-au răsplătit cu aplauze și pe piloții aeroclubului României.
A fost prima sărbătoare fără avioanele Mig 21 Lancer, pensionate în luna mai după mai bine de 40 de ani de exploatare. Câțiva piloți care coordonau survolul de la sol le-au simțit lipsa.
Comandor Gabriel Epuran: „Zborul în sine e același indiferent de aeronava, dar de la poezia zborului către misiunile tactice, către întrebuințarea în luptă e o diferență mare."
Pentru cei prezenți, Forțele Aeriene Române au organizat și o expoziție statică. Iese în evidență sistemul de apărare antiaeriană Patriot. Rareori poți să te apropii de ele atât de mult. Este compus dintr-o baterie și radarul la care poate fi conectată. România a cumpărat 7 astfel de sisteme de la Armata Americană, iar primele 4 sunt deja în țară, iar unul e staționat lângă București. Are o raza de acțiune între 20 și peste 100 de km în funcție de rachetă trasă.
Dotarea Forțelor Aeriene Române va fi completată cu încă 32 de aeronave F16 cumpărate din Norvegia. Primele ar trebui să ajungă în țară la sfârșitul acestui an. Mai mult, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis luna aceasta înființarea în Romania a unui centru regional de instruire a piloților de F16. Aici vor fi antrenați inclusiv piloți ucraineni.